Pita Lams Gyros met zelfgemaakte Tzatziki van de BBQ

lams gyros van de bbq

Zo loop ik met het pasje van Hanos wat ik gekregen heb toen ik lid werd bij het WBQA de Hanos binnen, hét walhalla als je van lekker (culinair) eten houdt. Vaak loop ik door de winkel en dan raak ik geïnspireerd door wat ik allemaal in de schappen zie liggen. Of gewoon door een ordinaire aanbieding, want tenslotte ben ik ook maar gewoon een Hollander! Toen ik tegen een mooie lamsbout aanliep heb ik ‘m maar snel in mijn karretje gemikt, want ik had me toch opeens zin in Gyros. Gek he?

Enfin, Gyros, een Griekse lekkernij waar niemand nee tegen zegt, althans de meeste mensen die ik ken. Ik ben al een paar keer naar Griekenland geweest, en het eerste wat ik daar doe is m’n telefoon pakken en zoeken naar de allerbeste gyros toko in de buurt. Doe jij dat ook altijd? Dat dacht ik al 😉

Deze gyros maak ik nu van lamsvlees, maar dat kan natuurlijk ook van varkens procureur (varkensnek), dat is iets gebruikelijker. Maar elke dag friet is ook niet lekker, dus nu maar eens lamsvlees gebruikt.

Lams gyros met tzatziki van de BBQ

Recipe by BBQNOEIER
0.0 from 0 votes
Course: Main, HoofdgerechtCuisine: GrieksDifficulty: Easy, Makkelijk
Personen

4

Personen
Prep time

1

hour 
Cooking time

15

minutes
Total time

0

Minuten

Gyros, naast souvlaki en Tzatziki toch wel het meest populaire Griekse gerecht. Gemaakt van lamsvlees, varkensvlees of kip. Normaal op een draaispit / rotisserie maar nu lekker simpel aan wat satéprikkers.

BBQ Mode

Houd je scherm aan tijdens het koken

Ingredients

  • 1 kilo lamsbout

  • 1 el zout

  • 1 el koriander zaad

  • 1 el zwarte peper korrels

  • 1 el milde of gerookte paprika poeder

  • 1 el gedroogde thijm

  • 1 el gedroogde oregano

  • 1 el knoflookgranulaat of poeder

  • 1 st rode ui

  • 4 st pita brood, die van Sligro zijn top

  • 4 el Griekse olijfolie

  • 1 st citroen

  • Benodigdheden
  • BBQ, klaar voor direct grillen

  • Grote schaal of kom

  • Kerntemperatuur meter

  • Ziplock zak

  • Houten of metalen spiesen (draaispit uiteraard ook prima)

  • 1 handje Appel of kersen rookhout snippers

Directions

  • Je begint met het maken van de marinade, doe alle kruiden in een vijzel en meng goed totdat alles in poedervorm is.gyros kruiden
  • Snijd nu de lamsbout in dunne plakjes van maximaal een halve cm dik en leg in een grote schaal
  • Giet 4 el olijfolie over het lamsvlees, strooi de gyros kruiden over het vlees, pers 1 citroen uit boven het vlees, snijd 1 rode ui in halve ringen en voeg toe. Meng dit heerlijk geurende goedje lekker door elkaar met je blote (gewassen) klauwen.
  • Klaar met mengen? Ff je handen wassen dan hé. Pak vervolgens een ziplock zak of ander zakje waar je het vlees voor een uur in laat marineren.
  • In de tussentijd steek je lekker even je bbq aan en laat de temperatuur uitkomen op ca. 200 graden.
  • Als je lammetje goed is gemarineerd haal je ‘m uit de koeling. Mocht je gezegend zijn met een draaispit, dan kun je het vlees daar op rijgen. Maar als je te lui bent na een dag hard werken (net als ik) of geen spit hebt, dan pak je gewoon wat spiesjes. lamsgyros bbq recept marinade 2
  • Als je klaar bent ga je weer even je klauwen wassen en dan kun je meteen door naar de bbq. Deze zou inmiddels op 200 graden moeten staan. Je strooit even wat rookhoutsnippers op de hete kolen (droog, want je wil direct rook hebben). Leg de spiesen op de grill en draai na ong. 4 a 5 min. een keer om. Nu kun je ook even de pita’s opwarmen. Besprenkel de pita’s eerst nog even met wat olijfolie, want da’s lekker!
  • Als het lamsvlees een kerntemperatuur van 65 graden heeft is het klaar. Leg het dan nog even 5 min. apart om te rusten. Heb je mooi even tijd om alles op tafel klaar te maken.
  • Als bijgerecht kun je taztziki maken, en maak een bakje met witte ui. Snijd de ui in halve ringen, besprenkel met Griekse olijfolie en gedroogde oregano.

Notes

  • Dit recept is gemaakt op een Grill Bill Pro kamado bbq, mijn eigen merk kamado. Want hoe tof is het dat je van je hobby je werk kunt maken?
Share the Post:

Related Posts