WBQA watte? World BBQ Assosiation! Jurycursus + Ledendag

wbqa bbq spektakel

Als je net zo gek bent op bbq als ik, of net ietsje minder gek (mag ook), dan wil je graag je culinaire horizon verbreden. Ongeveer 3 maanden geleden kwam ik op de website van het WBQA, en toen dacht ik; “hey, dat ken ik van de Nederlands kampioenschap BBQ bij de Sonnerie in Son”. Na wat rond geklikt te hebben op de website zag ik dat niet alleen lid kon worden, maar dat je ook een jurycursus kon doen. Om zo de gerechten van bbq wedstrijd deelnemers te mogen beoordelen. Echt iets voor mij dacht ik, ik hou wel van een beetje zeiken en klagen als dat moet. Ik ben op mezelf namelijk ook erg kritisch als het gaat om smaak en opmaak, dan zal dat beoordelen van andere ook wel goed komen.

Wat is WBQA precies?

WBQA staat voor, zoals ik in de titel al heb verklapt, voor world barbecue assosiation. Een wereldwijde organisatie die actief is in 35 landen over 5 continenten. Sow dacht ik, dan moet het wel goed zijn! Het WBQA onderscheid zich door zich te richten op de culinaire barbecue, waar creativiteit, smaak en bordopmaak centraal staat. En richt zich niet alleen richt op low and slow maar ook andere bbq-technieken zijn toegestaan. Dat is BBQnoeier natuurlijk op het lijf geschreven 🙂

Er is bijvoorbeeld ook nog een andere grote bbq club; het KCBS, een echte Amerikaanse club waarbij elke deelnemer zich moet houden aan een bepaalde opmaak, en alles moet low and slow bereid zijn. Ook zijn de gerechten en het vlees zijn altijd hetzelfde, je mag dus niet iets creatiefs doen want dat betekend meteen een diskwalificatie. Iets waar ik als BBQnoeier niet echt warm voor loop, daarom voel ik me meer thuis bij het WBQA.

Hieronder wat foto’s van het BBQ spektakel, waar ook net NK BBQ onderdeel van is.

De WBQA jurycursus

De jurycursus/ training bestaat voor ca. 50% uit theorie en 50% uit praktijk, dus niet alleen maar gezellig snaaien van de bbq ;-). In de ochtend kom je aan, pakt een bak koffie en dan begint de cursus. Je leert hoe de wedstrijden werken, en hoe de WBQA beoordelingen precies in zijn werk gaan. Om zo iedere wedstrijd-deelnemer apart en zo correct mogelijk te beoordelen. Eerlijk en transparant zodat er niet gesjoemeld kan worden met de uitslag. Deze aanpak verraste mij wel een beetje, in positieve zin natuurlijk. Hier is goed over nagedacht.

Er is ook veel aandacht voor veiligheid en gezondheid, zo zou je als leek bijvoorbeeld niet weten dat er constant 2 mensen rondlopen om te checken of de gerechten veilig bereid worden. En de wedstrijd deelnemers krijgen zelfs puntenaftrek als ze hun zaakjes niet goed op orde hebben. Wel zo veilig.

In de middag krijg je een heerlijke lunch en dan mag je beginnen met de praktijk, het beoordelen van de gerechten en het proeven. We kregen in totaal 3 gerechten die we moesten beoordelen op opmaak, smaak, structuur en gaarheid. Dat laatste wordt goed op de proef gesteld, dus je bent gewaarschuwd een stuk rauwe kip, daar wordt niemand vrolijk van, man man man man.

Ledendag met Mano Zaal als kers op de taart

In eerste instantie dacht ik, Mano Zaal in de Gertrudahoeve? Totdat ik er achter kwam dat dit de naam was van de Europees kampioen bbq, en niet de naam van een ruimte in de Gertrudahoeve 😀 . Genoeg gein, terug naar de ledendag. De complete ledendag was keurig verzorgd, leuke mensen, lekker eten, leerzame en inspirerende demonstraties, alle ingrediënten voor een gezellige avond in 1 pan.

Bij aankomst stonden de smokers van Mano Zaal al flink te stomen, alsof er een nieuwe paus verkozen was. De geur van heerlijke sprareribs kwam je tegemoet gewaaid, even je ogen dicht doen en genieten.

Na ongeveer een uurtje was iedereen aanwezig, en voorzien van een fris drankje. Alsof het buiten nog niet fris genoeg was. Ok, iedereen de aandacht, Mano gaat een demo geven, hoe hij zijn spareribs klaar maakt tot écht wedstrijd winnende ribs. En een demonstratie kippendijen wedstrijd klaar maken. Dat verbaasde mij nog het meest, het velletje los, een deel vet eraf schrapen. Met een pincet wat aders en wat andere taaie dingen verwijderen. Velletje weer terug, en zo 6 kippendijen van exact dezelfde formaten maken.

Lekker naar binnen, de warmte opzoeken

Tijdens de demonstraties had ik toch al wat blauwbekkende mensen al naar binnen zien gaan. Na de demo heb ik zelf ook maar de warmte opgezocht in de Gertrudahoeve. Erg authentiek en leuk interieur hebben ze daar trouwens. Na een aantal drankjes kwamen de mooi opgediende borden binnen, eindelijk proeven hoe dat nu smaakt, die wedstrijd winnende ribs 😀 Heer-lijk! Zoet, zuur, zout, mals, alle facetten van een winnaar zijn aanwezig. Hetzelfde geld voor de kippendijen waar zoveel moeite voor is gedaan.

Wat doet WBQA nog meer…

Zoals gezegd, het WBQA is een wereldwijde organisatie, de Nederlandse divisie bestaat uit een bestuur van 5 bbq fanatisten en talloze vrijwilligers die elk jaar verschillende leuke/ super toffe activiteiten organiseren voor zowel leden als niet leden, zo kan iedereen genieten van de culinaire bbq dat het WBQA beaamt. Zoals hun slogan luidt, Fire, Food, Friendship and Fun, dat is WBQA.

Het WBQA is een vereniging, welke leden nodig heeft om te bestaan. Deze leden betalen jaarlijks een klein bedragje om lid te mogen zijn. Als lid heb je een aantal privilegas, bijvoorbeeld dat je bij een aantal aangesloten WBQA sponsoren korting krijgt op hun producten. En je krijgt een Hanos pas, zo kun je als particulier toch winkelen bij deze geweldige groothandel. Ook krijg je korting bij een ledendag, zoals afgelopen weekend. Waar Mano Zaal (Europees kampioen BBQ) een zeer aardige demonstratie wedstrijd bbq’en gaf, en je kon ook meteen even proeven hoe een echt wedstrijd gerecht smaakt. Nou ik kan je verklappen, dat smaakte goed, heel erg goed zelfs!

Ook lid worden van WBQA?

Dat kan, het WBQA is voor iedereen, of je nu dik, dun, lang, lelijk of knap bent, zwart of wit, sterk of slap. Voor iedereen, je snapt ‘m wel toch? Ok? Even lid worden dan!

Share the Post:

Related Posts

Nieuwe recepten in je inbox?

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief!