Tzatziki, een heerlijke frisse saus met eindeloze mogelijkheden. Je smeert het op een pita, gebruikt het als dipsaus of als ontbijt met wat fruit of groentes.
Ook te gebruiken voor bij mijn recept voor gyros of souvlaki recept natuurlijk. Makkelijk een week of misschien wel 2 weken houdbaar als je het in een afgesloten bakje doet.
Griekse Tzatziki saus met een twist!
Recipe by BBQNOEIERTzatziki is het meest gegeten sausje in Griekenland, en dat is niet voor niks want de mogelijkheden zijn haast eindeloos te noemen. Fris, gezond en megalekker! Althans, als je ‘m maakt zoals ik dan! Oja, maak de saus een paar uurtjes van tevoren, dan kunnen alle smaken zich verdelen over de saus, dat is veel lekkerder dan dat je meteen gaat serveren.
12
Porties20
minutes0
Minuten20
minutesHoud je scherm aan tijdens het koken
Ingredients
500 gram Griekse Yoghurt
1 bosje dille
1 st komkommer
6 el witte wijn azijn, huismerk AH is erg lekker
1 tl zout
1 tl vers gemalen zwarte peper
2 tenen knoflook
6 el Griekse olijfolie
1 handje Kalamata olijven
- Benodigdheden
Mandoline
Schone theedoek, zonder geur van wasmiddel 😉
Scherp mes
Staafmixer
Schaal of bak
Dit recept is gemaakt op een Grill Bill Kamado
Tweevoudig winnaar Beste BBQ Award. In Nederland ontworpen en ontwikkeld. Je koopt deze kamado rechtstreeks bij de fabrikant, en dat scheelt in de prijs!
Directions
- Was de komkommer en snijd de hele komkommer met een mandoline tot hele kleine stukjes.
- Pak een theedoek, doe de gesneden komkommer in de theedoek en pers al het vocht uit de komkommer. Zo blijft je tzatziki lekker smeuïg en wordt het geen smerige komkommer pap.
- Doe de gesneden komkommer in een schaal, doe de witte wijnazijn erbij en meng door elkaar. Zat dan even apart.
- Pel de knoflook, doe in een bak of beker, en voeg de olijfolie toe. Mix dit met de staafmixer tot een glad geheel. Zo krijg je geen stukjes knoflook tussen je tanden. Tenzij je het lekker vind om uit je muil te meuren natuurlijk.
- Doe nu de Griekse yoghurt in een grote kom. Dikke tip; als je een gaatje prikt in de bodem van de verpakking, valt de yoghurt zo in je schaaltje.
- Snijd en hak nu de dille fijn en voeg toe. Voeg ook de overige ingrediënten als komkommer en de olijf-knoflookmix toe.
- Even flink roeren en even proeven. Voeg eventueel een heel klein beetje extra zout toe en wat witte wijnazijn voor de smaak.
- Pak een leuk schaaltje, gooi de kalamata olijven erop en serveer met een klein beetje olijfolie. Smakelijk!
Notes
- Tzatziki maak ik bijna wekelijks, ik heb vele ingrediënten geprobeerd en ik ben van mening dat deze combinatie goud waard is 😉