Daar is die dan, het allereerste BBQLUB recept, en wat voor een! Deze spatchcock chicken of ook wel roadkill chicken genoemd ga je niet snel vergeten. Om dit recept te maken heb je onze BBQLUB BBQ Chicken rub nodig en de SauceGuru Blackpepper saus. En hierbij beloven wij van BBQLUB plechtig dat wij altijd voor goud gaan, deze combinatie van kruiden en saus zet al je smaakpapillen op scherp en laat een nooit te vergeten herinnering achter in jouw brein.
De kruiden en saus van dit recept zijn afkomstig van BBQLUB een BBQ Club waarbij je elke maand een unieke kruidenmix, saus en recept krijgt.
Spatchcock Chicken BBQ Recept
Recipe by BBQLUBSpatchcock chicken is een bereidingswijze waarmee je een hele kip plat op het grillrooster legt. Hierdoor zijn alle delen van de kip gelijktijdig gaar. Wel zo handig 🙂
2
Personen30
minutes50
minutes15
minutes1
hour10
minutesHoud je scherm aan tijdens het koken
Ingrediënten Voor de kip
1 stuk Hele kip (bij voorkeur de Label Rouge kip)
30 gram BBQLUB Chicken Rub
1 flesje Sauce Guru Black Pepper BBQ Saus
1 el Olijfolie
- INGREDIENTEN VOOR DE GEVULDE PAPRIKA
2 stuks Paprika (Rood, geel of groen)
1 potje Linzen
50 gram Feta
1 stuk Gele ui
100 gram Champignons
2 gram Zout
2 gram Vers gemalen zwarte peper
125 gram Crème fraîche (klein kuipje)
1 el Olijfolie
- BENODIGDHEDEN
Schaar
Scherp mes
BBQ waarmee je indirect kunt grillen
Als je van een rooksmaak houdt kun je appel rookhout gebruiken
Snijplank en of serveerplank
Grote tang om de kip vast te pakken en te draaien
Gietijzer pannetje ofwel Skillet
Kerntemperatuurmeter
Dit recept is gemaakt op een Grill Bill Kamado
Tweevoudig winnaar Beste BBQ Award. In Nederland ontworpen en ontwikkeld. Je koopt deze kamado rechtstreeks bij de fabrikant, en dat scheelt in de prijs!
het bereiden van de kip
- Om de kip te “vlinderen” zoals dat zo mooi heet kun je het beste een schaar gebruiken. Hiermee knip je de ruggengraat uit de kip
- Als je de ruggengraat hebt verwijderd pak je een scherp mes en snijd je de wishbone / sleutelbeen door zodat je de kip helemaal plat kunt leggen
- Leg de kip met de binnenkant naar boven, smeer een klein beetje olijfolie over de kip en strooi de BBQLUB Chicken Rub royaal over de kip. Doe hetzelfde bij de buitenkant van de kip
- Ondanks dat het een Rub heet wrijf je het beter niet uit, maar druk de rub stevig aan. Door de rub op de kip te duwen i.p.v. rubben blijft het beter zitten
- HOE MAAK JE DE GEVULDE PAPRIKA
- Snijd de deksel van de paprika af en verwijder de zaadlijst en losse zaadjes uit de paprika en de deksel. De deksel niet weggooien die gebruik je straks als garnering
- Snijd de champignons en ui in kleine stukjes en zet apart in een bakje
- Doe de Crème fraîche in een schaaltje, voeg de 2 el olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout.
- Laat de linzen goed uitlekken en doe ze in een schaal
- Doe de Crème fraîche, ui en champignons bij de linzen en meng goed door elkaar en zet even apart
- OP NAAR DE BBQ
- De kip heeft ongeveer 40 a 50 minuten nodig om gaar te worden op een temperatuur van 180 graden. Doe de bbq ongeveer tot de helft vol met houtskool en steek ‘m aan met aanmaakwokkels
- Als de bbq op temperatuur is pak je de skillet, doe daarin de vulling die je net hebt gemaakt voor de paprika, en warm dit even kort op. Als de vulling is opgewarmd giet je al het overtollig vocht af en dan zet het het even apart
- Leg nu de kip met de huid zijde op het rooster voor ongeveer 20 minuten totdat er een mooi korstje is ontstaan. Daarna draai je de kip om en laat je ‘m langzaam gaar worden
- Pak nu de paprika, doe de vulling erin en kruimel wat fetakaas bovenop de vulling en laat voor ongeveer een minuut of 25 garen
- Als het vlees van de kippenpoten een kerntemperatuur van 85 graden heeft mag de kip van de bbq. Als het goed is moeten je gevulde paprika’s ook klaar zijn nu.
- SERVEER DE SPATCHCOCK CHICKEN
- De kip moet eerst even bijkomen van alle hitte van de bbq, laat de kip ongeveer 15 tot 20 minuutjes rusten. Zo kunnen alle sappen zich heerlijk verdelen in het vlees en heb je minder last van vocht op je serveerplank. Je kunt nu de Sauce Guru Black pepper over de kip heen doen. Je kunt dit ook doen als je de kip gesneden hebt.
- Als je kip rust genoeg heeft gehad leg je ‘m met de binnenzijde op de plank en snijd je met een scherp mes rustig de dijen los. Dit doe je ook met de borst, je gaat hierbij met het mes langs het bot. Zo krijg je een heerlijk mals stuk kipfilet.
- Leg de gevulde paprika ook bij de kip op de serveerplank, als je ronde vormpjes in huis hebt dan kun je de paprika’s het beste in zo’n vormpje zetten, dan vallen ze niet om.
- Optioneel bijgerecht: gepofte aardappels. Snijd om de 2mm de aardappel in. Smeer vervolgens in met gezouten roomboter en grill mee voor ongeveer 45 min. Met een sateprikker kun je voelen of ze gaar zijn. Dan gaat de prikker zonder te veel weerstand doorheen.
WORD LID BIJ BBQLUB
- Bij BBQLUB Zit jij elke maand gebakken. Word lid en ontvang elke maand een BBQLUB rub en of saus inclusief überheerlijk recept om zelf te maken op de BBQ. En dat is nog niet alles, want je krijgt ook exclusieve kortingen bij al onze partners, gratis toegang tot onze firedesk waar elke vraag wordt beantwoord door een echte BBQ-pro. En dat voor een vanaf prijs van slechts 12.95 p/m.
- Bij dit recept;
– 1x coupon voor 15% korting bij BEEF & STEAK voor het bestellen van de allerlekkerste kip.
– 1x coupon voor 15% korting op een Grill Bill Kamado BBQ
*Wordt bijgeleverd bij je BBQLUB bestelling.