Kip Souvlaki van de BBQ, volgens Traditioneel Grieks Recept

kip souvlaki met pita en tzatziki van de bbq 2

Als je van Grieks eten houdt dan moet je weten hoe je de beste kip souvlaki moet maken. Ik ben zelf een paar keer naar Griekenland geweest, op Kreta. En heb daar als een echte Gyros en Souvlaki verslaafde elk restaurantje gehad, op zoek naar de beste smaken. Die heerlijke Griekse kruiden, knoflook en tzatziki, dat is pas vakantie! Althans, voor mij dan.

En als je denkt dat souvlaki moeilijk te maken is, dan denk nog maar een keer. Ik stond er versteld van hoe eenvoudig het is. Een paar simpele verse ingrediënten en de juiste bereidingswijze brengen Griekenland naar jouw bbq tuin.

Het liefst zou ik elke dag Grieks eten, omdat dit me terugbrengt naar het mooie warme Griekenland, het land van tzaziki, gyros en.. souvlaki. En Ouzo! Er zijn nog veel meer dingen om op te noemen maar deze dingen komen als eerste in mij op.

Kip Souvlaki van de BBQ, volgens Traditioneel Grieks Recept

Recipe by BBQNOEIER
5.0 from 1 vote
Course: BBQ Recepten, Hoofdgerecht, Hot ‘N Fast, KipCuisine: GrieksDifficulty: Makkelijk
Personen

2

Personen
Voorbeiding

30

minutes
Op de BBQ

30

minutes
Rusttijd vlees

10

minutes
Totaal

1

hour 

10

minutes

Als eerste begin je met het marineren van de kipendijen, de marinade moet ongeveer een half uur, tot een uur intrekken. Laat het niet langer dan een uur intrekken want door het zuur van de citroen en het zout begint het vlees al een klein beetje met garen. De ingrediënten voor de marinade zijn zo simpel dat ik in eerste instantie dacht, huh, zo simpel? Ja! Zo simpel…

BBQ Mode

Houd je scherm aan tijdens het koken

Ingrediënten SOUVLAKI

  • 500 gram kipdijfilet

  • 1 st citroen

  • 4 el oregano

  • 6 tenen knoflook

  • 8 el olijfolie

  • 1 el zout

  • 2 tl gemalen zwarte peper

  • INGREDIËNTEN TZATZIKI
  • 500 gram Arcadios Griekse yoghurt (AH)

  • 4 el witte wijnazijn (huismerk AH)

  • 1 bosje verse dille

  • 1 st komkommer

  • 4 st goede pita broodjes, verkrijgbaar bij de Sligo

  • 3 el Griekse extra vierge olijfolie

  • BENODIGDHEDEN
  • BBQ voor direct grillen op 180 graden

  • 2 grote kommen

  • Serveerplank

  • 4 st spiesen

Dit recept is gemaakt op een Grill Bill Kamado

Tweevoudig winnaar Beste BBQ Award. In Nederland ontworpen en ontwikkeld. Je koopt deze kamado rechtstreeks bij de fabrikant, en dat scheelt in de prijs!

KIPPENDIJEN MARINEREN

  • Plet 6 tenen knoflook en hak fijn. Let op: Houd 1 teen apart voor de tzatziki!
  • Doe een flinke scheut Griekse olijfolie in een kom (ong. 6 el) en voeg daarbij de knoflook, laat 2 tot 3 min intrekken
  • Snijd de kippendijen in gelijke stukken van ong. 3 x 3 cm
  • Snijd de citroen doormidden en knijp een halve citroen uit in de olijfolie
  • Voeg nu de oregano, het zout en de peper toe, en meng een paar seconde met een vork of lepel
  • Doe nu de kippendijen in een schaal of kom, en meng het door de marinade. Dit werkt het beste met je blote klauwen. Dan kun je de marinade ook goed inmasseren. Dat kippetje heeft een zwaar leven gehad voordat het in jouw handen terecht is gekomen, dus goed masseren.
  • Zet de schaal afgedekt met folie in de koeling voor max. 1 uur
  • Tzatziki, volgens traditioneel recept met geheim ingrediënt
  • Doe 2 grote el Griekse extra vierge olijfolie in een beker
  • Voeg daarbij de zojuist geplette knoflook in stukjes
  • Pak de staafmixer en mix de knoflook en olie tot 1 glad geheel. Anders heb je stukjes rauwe knoflook in de saus, ook lekker, maar zonder stukjes is voor de meeste toch aangenamer.
  • Snijd nu de komkommer met een mandoline, je kunt de pitjes en de schil verwijderen maar dit doe ik niet. Stukje gezonder en ik houd wel van een beetje groene kleur in mijn saus
  • Zelf doe ik de gesneden komkommer in een bak of schaal en pers ik met de blote handen het vocht uit de komkommer stukjes, boven de wasbak anders word het een troep. Hierdoor word je tzatziki minder waterig
  • Neem de fles witte wijnazijn en doe 2 el in een bakje met gesneden komkommer en meng door elkaar. Laat intrekken voor 2 minuutjes.
  • Nu doe je de Griekse yoghurt in een grote kom of schaal, ik koop altijd Yiaourti van Arcadios bij de AH. Dit is mijn persoonlijke favoriet, lekker vol van smaak en niet te waterig. Als je deze koopt snap je vanzelf wat ik bedoel. Ik gebruik de hele verpakking, als het teveel is kun je het nog een paar dagen bewaren in de koelkast.
  • Snijd nu het bosje verse dille fijn en verwijder de takjes, voeg de dille samen met de knoflookolie en de gesneden komkommer toe aan de Griekse yoghurt
  • Meng alles goed door elkaar
  • Bijna klaar, voeg je een sufje ver gemalen zwarte peper, een snufje zout toe
  • En als kers op de taart nog een beetje extra witte wijnazijn, 1 of 2 el naar eigen smaak. De witte wijnazijn is hét geheime ingrediënt dat jouw smaakpapillen op hol doen slaan, de tzatziki krijgt een wat zoetige smaak met een zure kick na, heerlijk!

Kippendijen marineren

Tzatziki, volgens traditioneel recept met geheim ingrediënt

Wie lust deze heerlijke frisse en gezonde saus nu niet? Tzatziki is misschien wel mijn meest favoriete witte sauzen. Eenvoudig te maken en ook nog erg gezond. Dat hebben die Grieken wel goed bedacht! Veel mensen denken dat knoflook en komkommer het enige is in een tzatziki recept, ook lekker maar je mist dan echt wel wat. Het echte geheim ga ik je nu verklappen 😉

De BBQ aan

Nu de kip en de tzatziki bijna klaar zijn met intrekken jij mooi even tijd om de bbq aan te steken. Op 180 graden, je gaat de kipdijen direct boven de hete kolen grillen op de bbq. Dit zorgt voor een knapperige buitenkant en een super malse binnenkant. Ik heb deze keer net voordat het vlees erop gaat wat kersen houtsnippers in de kolen gegooid voor een lekker rooksmaakje. Omdat het best snel gaat kun je droge snippers gebruiken, dan rookt het wat sneller op.

Souvlaki op de BBQ

Als je bbq bijna heet genoeg is dan tover je wat metalen of houten spiesen uit de kast en rijg je hier de kipdij aan, leg ze op de bbq todat de kerntemperatuur 75 graden is. Dan zijn ze lekker gaar en super mals. De kipdijen met vel krijgen zelfs een heerlijk knapperig jasje, dit krijg je met kipdij zonder vel minder snel voor elkaar.

De pita’s

Een pita kun je zowel als voorgerecht als bij het hoofgerecht eten. Als je geen tijd hebt om een pita zelf te maken, net als ik. Dan koop je ze in de winkel, ik koop ze zelf altijd in bij de Sligro. Daar hebben ze pita’s in verschilldende maten die het dichtst in de buurt komen bij de pita’s die je bij een Grieks restaurant krijgt. Leg ze even 2 minuten om en om boven de hete kolen op de bbq, zo krijgen ze een krokant jasje en zijn ze erg lekker als voorgerecht.

Als ze souvlaki klaar is dan serveer je deze op een mooie plank, en voor wat extra smaak knijp je nog wat citroensap uit over de souvlaki, van de overgebleven halve citroen. Zo hoef je niks weg te gooien.

Drank tip

Ouzo! En een frisse witte wijn of een Mitos biertje om af te blussen. YAMAS! (= Grieks voor proost)

Share the Post:

Related Posts

Nieuwe recepten in je inbox?

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief!