Spareribs 3-2-1 BBQ Recept – Garlic BBQ-saus

garlic bbq spareribs 3-2-1

Een van de meest populaire bbq gerechten: Spare ribs. En dan bereid met de wereldberoemde 3-2-1 kooktechniek. Van origine betelend 3-2-1 niet minder dan 3 uur roken, 2 uur garen in aluminium folie en 1 uur afgrillen. Nu zijn deze tijden relatief te noemen en geheel afhankelijk van de dikte van je ribs. Dus denk maar niet dat je er makkelijk vanaf komt door simpelweg deze kooktijden aan te houden.

In dit geval was 2u roken, 1 u garen en 30 min afgrilllen voldoende. En dat alles op een grilltemperatuur van 110 graden.

Knoflook ribs

Voor mij zijn ribs met knoflook toch echt een van mijn meest favoriete ribbetjes, de heerlijke geur en stinkende bek herinneren je er de volgende dag nog even aan die fijne heerlijke avond van gister šŸ˜‰ Knoflook is trouwens ook erg gezond, het werkt cholesterol-, en bloeddrukverlagend. Dus niet te zuinig met die witte rakkers!

Spareribs 3-2-1 BBQ Recept - Garlic BBQ-saus

Spareribs 3-2-1 BBQ Recept – Garlic BBQ-saus

Recipe by BBQNOEIER
Course: BBQ Recepten, Hoofdgerecht, Low ‘N Slow, Varken
4.0 from 1 vote
Personen

2

Personen
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd

4

hours 
Intrekken marinade

24u

Total time

4

hours 

20

minutes
BBQ Mode

Houd je scherm aan tijdens het koken

Ingredients

  • 1100 gr spareribs, gekocht bij BBQuality

  • 8 el olijfolie

  • 4 el knoflookgranulaat

  • 6 tenen knoflook

  • All Purpose dry rub van Duketown

  • vloeibare boter

  • BBQ saus van NOSKOS

  • sambal

  • 100 ml appelcider azijn

  • 100 ml sinaasappelsap

  • 100 ml appelsap

  • Overige benodigdheden
  • Aluminiumfolie

  • Schaal (waar de ribs in passen)

  • Verstuiver of plantenspuit

  • Kwastje (handen mag ook)

  • Heat deflector

  • Houtsnippers (kersen of appel)

  • Goeie zin en geduld

Instructies Marinade

  • Snijd de knoflook en leg in een kommetje met de olijfolie, doe de knoflookgranulaat erbij en meng het geheel. Laat voor minimaal 10 min intrekken
  • Haal -als het erop zit- het vlies van de ribben
  • Smeer het geheel rijkelijk in met de olijfolie mix
  • Laat het 8 tot 24u in de koelkast rusten*, dek het af met aluminium folie. Haal deze minimaal een uur voor de kooksessie uit de koelkast, dan kan het geheel op kamertemperatuur komen
  • Onderdeel van de marinade is de spray, deze maak je met appelsap, appelcider azijn en sinaasappelsap. Zet de spray klaar voor je begint met de kooksessie, dan heb je deze pas nodig
  • Instructies BBQ
  • Week de houtsnippers een half uurtje in koud water, zo voorkom je dat deze verbranden.
  • Stook de BBQ op tot 110 graden, zorg voor voldoende brandstof voor 5 uur*
  • Instructies ribbetjes
  • Pak de All Purpose Rub en bestrooi de ribben. Is het vlees nog erg nat? Dep het dan droog met wat keukenpapier
  • Leg de geweekte houtsnippers in aluminiumfolie of een rookbakje op de kolen en leg hier de heat deflector op
  • Plaats op de heat deflector een schaal met daarin een laagje water of bier*
  • Leg vervolgens het rooster op de BBQ en leg de ribbetjes met botzijde naar beneden op de grill
  • Laat de ribbetjes nu 2u roken en besproei ze elke 20 min rijkelijk met de spray
  • Leg aluminiumfolie klaar (matte kant naar buiten) met daarin de boter, BBQ-saus en wat sambal. Haal de ribs van de Q en leg ze met de vleeskant op het folie. Giet er een scheutje appelsap bij en vouw het goed dicht
  • Na ongeveer 1 uur haal je de ribs uit de folie en bestrijk je ze nog een keer met BBQ saus.
  • Leg de ribbetjes voor ongeveer 30 min terug op de BBQ
  • Laat daarna 5 min rusten, Ć©n smakelijk!

Notes

  • Door de spareribs niet direct te bereiden kan de marinade goed intrekken. Hoe meer rusttijd, hoe meer smaak
  • Wanneer je de Kamado tot de helft vult met kolen, heb je op deze temperatuur voor ongeveer 5 uur brandstof.
  • De schaal op de heat deflector is er om het vocht van de spareribs op te vangen en ervoor te zorgen dat het vlees lekker sappig blijft

Hoe bereid je deze heerlijke spare ribs op de BBQ?

Mals, maar niet te mals. Daar moet je even op oefenen. Zelf ben ik 2 keer goed de mist in gegaan met de bereiding, de ene keer te gortdroog, kon er een raam mee ingooien. De andere keer te gaar, er zat haast geen bite meer in het vlees. Ik kan je verklappen dat de ribbetjes deze keer perfect waren. Je kon het bot er zo uit trekken en het vlees had toch nog een lekkere bite.

De marinade

  1. Snijd de knoflook en leg in een kommetje met de olijfolie, doe de knoflookgranulaat erbij en meng het geheel
  2. Laat dit een minuut of 10 intrekken
  3. In de tussentijd ontvlies je de spareribs indien nodig
  4. Pak een kwast en smeer de onder maar vooral bovenkant van de ribbetjes royaal in met de knoflook olijfolie
  5. Je mag even stinkhandjes kweken door het nog even goed in te masseren šŸ˜‰
  6. Laat 8 tot 24 u marineren in de koelkast, afgedekt met folie.
  7. Voordat je gaat beginnen met het klaarmaken van de bbq maak je nog even de ribspray (8), deze moet er voor zorgen dat de ribbetjes lekker mals garen.
  8. Doe 100 ml appelsap, 100 ml appelciderazijn en 100 ml sinaasappelsap in een sprayfles of plantenspuit, zorg ervoor dat er geen vruchtvlees in zit anders verstopt de spuit.

De BBQ klaarmaken

  1. Voordat je gaat beginnen haal je eerst de ribbetjes uit de koeling om deze 30 min. op kamertemperatuur te laten komen
  2. Stook de BBQ op tot 110 graden en zorg voor voldoende brandstof voor 5u
  3. Week de houtsnippers ong. een half uurtje in water

De ribbetjes bereiden

Zoals ik al eerder aangaf kan de bereidingstijd variƫren, probeer hier een beetje mee te experimenteren.

  1. Pak de rub en strooi deze rijkelijk over de ribbetjes heen, de boven en onderzijde
  2. Mocht de marinade nog te nat zijn, dep dit dan even wat droger met een keukenpapiertje
  3. Leg nu de geweekte houtsnippers in aluminiumfolie of een rookbakje op de kolen
  4. Plaats de heat deflector en zet daarop een schaal om alles wat van de spareribs af druipt op te vangen
  5. Je kunt deze schaal vullen met water of bier zodat het vlees lekker sappig blijft
  6. Leg het rooster erop en de ribbetjes met de botzijde naar beneden
  7. Laat ze ongeveer 1.5 tot 2u roken en besproei elke 20 minuutjes rijkelijk met de ribspray
  8. Leg alvast het aluminiumfolie klaar (matte kant naar buiten) , doe daarin de vloeibare margarine, de bbq-saus en wat sambal
  9. Haal de ribs van de bbq en leg deze met de vleeskant op het folie
  10. Voordat je het folie dicht doet giet je er nog een scheutje appelsap bij en dan nog 1 uur op de bbq
  11. Na een uur haal je de ribs uit de folie, bestrijk deze nog even met bbq saus
  12. Leg de ribbetjes nog een half uurtje op de bbq en dan zijn de klaar voor consumptie
  13. Als je de ribs van de grill haalt, laat ze dan nog even een minuutje of 5 rusten en dan mag je eindelijk aanvallen

Bijgerecht

Het liefst een bijgerecht dat niet zoemt en steekt natuurlijk šŸ. Nee even zonder gekheid, je kunt er natuurlijk bij doen wat je zelf lekker vindt. Persoonlijk vind ik een gepofte aardappel heerlijk of wat stokbrood, wel vers dan natuurlijk. Voor de groentes kun je wat coleslaw of een stuk maiskolf van de bbq bijserveren. Al deze bijgerechten passen prima, bij deze heerlijke 3-2-1 ribbetjes.

Share the Post:

Related Posts