Een van de meest populaire bbq gerechten: Spare ribs. En dan bereid met de wereldberoemde 3-2-1 kooktechniek. Van origine betelend 3-2-1 niet minder dan 3 uur roken, 2 uur garen in aluminium folie en 1 uur afgrillen. Nu zijn deze tijden relatief te noemen en geheel afhankelijk van de dikte van je ribs. Dus denk maar niet dat je er makkelijk vanaf komt door simpelweg deze kooktijden aan te houden.
In dit geval was 2u roken, 1 u garen en 30 min afgrilllen voldoende. En dat alles op een grilltemperatuur van 110 graden.
Knoflook ribs
Voor mij zijn ribs met knoflook toch echt een van mijn meest favoriete ribbetjes, de heerlijke geur en stinkende bek herinneren je er de volgende dag nog even aan die fijne heerlijke avond van gister 😉 Knoflook is trouwens ook erg gezond, het werkt cholesterol-, en bloeddrukverlagend. Dus niet te zuinig met die witte rakkers!
Hoe bereid je deze heerlijke spare ribs op de BBQ?
Mals, maar niet te mals. Daar moet je even op oefenen. Zelf ben ik 2 keer goed de mist in gegaan met de bereiding, de ene keer te gortdroog, kon er een raam mee ingooien. De andere keer te gaar, er zat haast geen bite meer in het vlees. Ik kan je verklappen dat de ribbetjes deze keer perfect waren. Je kon het bot er zo uit trekken en het vlees had toch nog een lekkere bite.
De marinade
- Snijd de knoflook en leg in een kommetje met de olijfolie, doe de knoflookgranulaat erbij en meng het geheel
- Laat dit een minuut of 10 intrekken
- In de tussentijd ontvlies je de spareribs indien nodig
- Pak een kwast en smeer de onder maar vooral bovenkant van de ribbetjes royaal in met de knoflook olijfolie
- Je mag even stinkhandjes kweken door het nog even goed in te masseren 😉
- Laat 8 tot 24 u marineren in de koelkast, afgedekt met folie.
- Voordat je gaat beginnen met het klaarmaken van de bbq maak je nog even de ribspray (8), deze moet er voor zorgen dat de ribbetjes lekker mals garen.
- Doe 100 ml appelsap, 100 ml appelciderazijn en 100 ml sinaasappelsap in een sprayfles of plantenspuit, zorg ervoor dat er geen vruchtvlees in zit anders verstopt de spuit.
De BBQ klaarmaken
- Voordat je gaat beginnen haal je eerst de ribbetjes uit de koeling om deze 30 min. op kamertemperatuur te laten komen
- Stook de BBQ op tot 110 graden en zorg voor voldoende brandstof voor 5u
- Week de houtsnippers ong. een half uurtje in water
De ribbetjes bereiden
Zoals ik al eerder aangaf kan de bereidingstijd variëren, probeer hier een beetje mee te experimenteren.
- Pak de rub en strooi deze rijkelijk over de ribbetjes heen, de boven en onderzijde
- Mocht de marinade nog te nat zijn, dep dit dan even wat droger met een keukenpapiertje
- Leg nu de geweekte houtsnippers in aluminiumfolie of een rookbakje op de kolen
- Plaats de heat deflector en zet daarop een schaal om alles wat van de spareribs af druipt op te vangen
- Je kunt deze schaal vullen met water of bier zodat het vlees lekker sappig blijft
- Leg het rooster erop en de ribbetjes met de botzijde naar beneden
- Laat ze ongeveer 1.5 tot 2u roken en besproei elke 20 minuutjes rijkelijk met de ribspray
- Leg alvast het aluminiumfolie klaar (matte kant naar buiten) , doe daarin de vloeibare margarine, de bbq-saus en wat sambal
- Haal de ribs van de bbq en leg deze met de vleeskant op het folie
- Voordat je het folie dicht doet giet je er nog een scheutje appelsap bij en dan nog 1 uur op de bbq
- Na een uur haal je de ribs uit de folie, bestrijk deze nog even met bbq saus
- Leg de ribbetjes nog een half uurtje op de bbq en dan zijn de klaar voor consumptie
- Als je de ribs van de grill haalt, laat ze dan nog even een minuutje of 5 rusten en dan mag je eindelijk aanvallen
Bijgerecht
Het liefst een bijgerecht dat niet zoemt en steekt natuurlijk 🐝. Nee even zonder gekheid, je kunt er natuurlijk bij doen wat je zelf lekker vindt. Persoonlijk vind ik een gepofte aardappel heerlijk of wat stokbrood, wel vers dan natuurlijk. Voor de groentes kun je wat coleslaw of een stuk maiskolf van de bbq bijserveren. Al deze bijgerechten passen prima, bij deze heerlijke 3-2-1 ribbetjes.