Lomo Al Trapo, wat letterlijk betekent lende in doek. Dit is misschien wel het gaafste gerecht om te maken op de barbecue. Als je je vrienden en familie wil imponeren met jouw bbq skills, dan is dit bbq recept succes verzekerd. Beloofd! Als ze een verbrand stuk theedoek uit je bbq zien komen, en ze zien dan het resultaat hoor je even helemaal niks. Je kunt een speld horen vallen. Zo stil worden je gasten na het zien van dit machtig stuk vlees. En dan hebben ze nog niet eens iets kunnen proeven, kun je nagaan. Je avond kan nu al niet meer stuk.
Dit recept is afkomstig uit Colombia. We gaan wel wat wit poeder gebruiken in dit gerecht, maar dit is niet het nr 1 exportproduct van dit land ;-). We gaan het vlees in een doek wikkelen met een dikke laag zout en kruiden, dat zout wordt een harde dikke korst als deze van de hete kolen af komt. Ja je leest het goed, je legt het vlees in de doek rechtstreeks op de hete kolen, AKA caveman style.
Voorbereidingen Lomo Al Trapo
Het voorbereiden van dit gerecht is misschien wel net zo leuk als het aansnijden opeten, en natuurlijk alle complimentjes ontvangen van je gasten! Belangrijk is dat je in ieder geval een nieuwe katoenen doek hebt, dit kan een vaatdoek zijn maar dit mag ook een hydrofiele luier zijn. Klinkt gek een luier, maar dit is wel een mooi stuk schoon doek. En wees gerust, je krijgt geen vieze smaak die de doek afgeeft, mits je natuurlijk een nieuwe doek gebruikt.
- Wrijf de rub over de zijlende of ossenhaas, hoeft niet maar geeft wel een lekkere smaak
- Maak de theedoek vochtig
- Bestrooi de doek met het zout, ongeveer 800 gram is voldoende
- Op het zout kun je allerlei kruiden strooien, ik heb zelf wat rozemarijn gebruikt. Vergeet niet even een momentje te nemen om de heerlijke geur op te snuiven als je de doek opent als het vlees gegaard is
- Ja het is een Colombiaans recept. Nee, het witte poeder niet opsnuiven, dit is zout!
- Leg de lende aan het begin van de doek en rol ‘m op. Dit vergt een klein beetje oefening, maar je kunt het
- Bind nu de doek op met het slagersouw zodat je een soort rollade krijgt. doe dit goed strak zodat er geen zout kan ontsnappen
De Aji Picante saus
Toen ik deze saus voor het eerst maakte dacht ik een kleine ontploffing in mijn mond te voelen. Wat een smaak! Deze saus ga je vast en zeker als herinnering opslaan in je brein. Het zure van de azijn gecombineerd met de verse kruiden en pittige pepers zijn een hemelse combinatie te noemen. De bite en de frisse smaak van de lenteui is dan ook een erg prettige ervaring.
- Doe de verse kruiden, knoflook en de pepers met olijfolie in de blender en blend dit ongeveer een minuutje, totdat het een mooi fijn geheel is.
- Snijd de lente ui in kleine stukjes, de tomaat in kleine blokjes en voeg deze aan de saus toe
- Voeg naar eigen smaak nog het zout, peper en suiker toe
Bijgerecht, gepofte aardappelpartjes in roomboter en rozemarijn
Voor het bijgerecht heb ik gekozen om wat aardappels te snijden en te poffen, ik heb wat roomboter een klein beetje laten smelten in de oven. Meng wat gedroogde rozemarijn door de boter en smeer die met een kwastje uit over de aardappelpartjes. De aardappel partjes gaan ongeveer 20 minuten voordat de lende op de kolen gelegd worden op de bbq. Ze zijn dus na ca. 35 min gaar.
Groente, de romanesko
Bij een schitterend stuk vlees hoort een schitterend stuk groente. Als je de Romanesko (soort groene bloemkool) goed van dichtbij bekijkt krijg je echt waardering voor hoe mooi de natuur haar producten maakt. De tot in perfectie gedetailleerde structuur is bijna te mooi om op te eten, maar we gaan het lekker toch doen. Snijd de Romanesko in 4 gelijke parten voor 4 personen. Smeer deze rijkelijk in met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Leg ze ongeveer 20 min op de gril boven de kolen en draai zo nu en dan even om totdat ze gaar zijn.
BBQ klaarmaken voor de Lomo Al Trapo
Leg een flinke laag houtskool in je bbq, laat de kolen heet worden totdat alle kolen bedekt zijn met een grijs laagje as. Nu zijn alle kolen heet. Leg ong. 20 min voordat je het vlees erop wil leggen de bijgerechten op het grillrooster.
Zodra je bijgerechten bijna gaar zijn leg je de lende in doek op de kolen. Schrik niet dat er het een en ander begint te roken, dit hoort erbij. Je vlees is goed beschermt tegen de directe hitte door het zout. Zelf heb ik ook wat uien doormidden gesneden en met velletje en al ook tussen de kolen gelegd. Dit is heerlijk voor bij het vlees. Ik heb de lende na 9 min omgedraaid en toen na 7 min van de kolen afgehaald. In totaal heeft het vlees dus 16 min. op de hete koelen gelegen. Op dat moment was de kerntemperatuur van het vlees 38 graden, houd je kerntemperatuurmeter goed in de gaten met een kerntemperatuurmeter. Het vlees gaart iets langer na vanwege de zoutkorst.
Leg het vlees apart en serveer alvast de bijgerechten. Na ongeveer 5 tot 8 minuten mag het feest gaan beginnen. Pak een scherp mes of schaar en haal het slagerstouw los. De vaatdoek is een beetje verkoolt en heeft hier en daar nog wat hulp nodig van de schaar. Ja het wordt een bende op tafel, maar, who cares? Je kunt bijna dit heerlijke stuk vlees aansnijden. Vergeet niet nog even te genieten van de geur die vrij komt als je het doek helemaal open hebt.
Oja, belangrijk! Klop en wrijf het zout helemaal van het vlees af zodat er geen overtollig zout aanwezig is dat je smaakpapillen aantast.