Vilt van je Kamado BBQ vervangen? [How-to]

vilt vervangen kamado bbq

Als bij je Kamado BBQ het rook tussen het deksel vandaan komt
En bij jou het rook uit je oren als je gerecht overcooked is

Onderhoud van je spulletjes, of je nu een mooie auto hebt of een fiets, dan hebben deze hebben deze net zoals de meeste spulletjes, gewoon wat onderhoud nodig. Zodat je er langer plezier van hebt. Zo ook een kamado bbq. We gaan vandaag even wat dieper in op het vervangen van het vilt. Het vilt zorgt ervoor dat je kamado alleen op de daarvoor bedoelde plekken lucht aanzuigt en weer uitblaast. Het vilt tussen de deksel moet dus goed afsluiten om het vuur en de temperatuur goed te kunnen beheersen. Beheers je het vuur en de temperatuur? Dan beheers je ook de kwaliteit van je gerechten. Zo simpel is dat.

Wanneer vervang je het vilt?

Sommige fabrikanten zeggen na 60 keer gebruiken, sommige zeggen na 2 jaar en anderen weer 1 jaar. Maar persoonlijk denk ik dat je beter je gezonde verstand kunt gebruiken. Zodra er rook tussen het vilt van de deksel uitkomt is het vilt wel zo’n beetje toe aan vervanging. Vaak ziet het vilt er plat uit en kan ook een beetje hard aanvoelen. Aanpakken die handel dus.

Even los van het vilt is het ook mogelijk dat je deksel opnieuw moet worden afgesteld als er rook tussenuit komt. Als je de bouwen, schroeven en moeren los draait, je deksel even exact in het midden van het onderstel legt, en daarna alle bouten, schroeven en moeren weer aandraait dan zou de deksel weer recht moeten liggen.

Welk vilt moet ik nemen?

Op zich maakt dat voor de kwaliteit van je gerechten niet uit, misschien wel voor de levensduur van het vilt. Het vilt van mijn kamado heeft nu 3 jaar dienst gedaan maar was eigenlijk 6 maanden terug al toe aan vervangen. Diverse merken bieden hun eigen vilt aan. Ik heb zelf een keer het vilt van BGE genomen, het is ietsje dikker materiaal maar vooral erg prijzig. Bijna 50,- voor een beetje vilt vind ik erg duur voor een kamado zoals ik nu heb. Maar goed ik had bij de BBQ winkel dan ook niet heel veel keus.

Oude vilt verwijderen

Wat heb je nodig?

  • een plamuurmes
  • schaar
  • stickerverwijderaar
  • ontvetter, iets wat snel vervliegt
  • schuurpapier

Begin met het lospeuteren van het oude vilt, soms gaan er hele stukken in 1 keer af zonder het plamuurmes te gebruiken. Maar ga ervan uit dat een plamuurmes nodig hebt. De overige resten kras je voorzichtig los van je kamado. Heb je echt een stuk hardnekkig vilt dan kun je dat verwijderen met sitckerverwijderaar. Als je al het vilt hebt verwijderd ga je er nog een keer met een schuurpapiertje over om het oppervlak weer ruw te maken. Je gaat nog 1 keer met ontvetter over de randen om de overgebleven vet en lijmresten te verwijderen, en dan ben je klaar voor het aanbrengen van het nieuwe vilt.

Psst, wil jij meer van deze BBQ tips of BBQ recepten?
Volg mij dan op
Facebook of Instagram

Nieuw vilt aanbrengen

Voel even of de ontvetter is verdampt, zodat je zeker weet dat de lijm van het nieuwe vilt goed hecht. Voor het onderste deel van mijn kamado is het handig om achterin te beginnen en zo het vilt rondom vast te zetten. Zet het vilt ongeveer na elke 3 cm vast zodat je netjes binnen de lijntje blijft kleuren. Haal telkens een klein stukje folie los van de lijmlaag en ga zo verder totdat je weer aan het begin bent. Knip het wilt af en laat dit 2 mm overlappen, dat is voldoende.

Bij de deksel begin ik aan de voorkant omdat je daar gewoon wat makkelijker bij kunt. Je zet het vilt daar vast, zo kun je makkelijk rondom werken. Ook hierbij om de 3 cm vastzetten, aandrukken, en 2mm laten overlappen aan het einde.

Vilt van de top vent/ margrietschijf

En dan, last but not least, het vilt van het bovenste ventilatie deel, ook wel “top vent” of “margrietschijf” genoemd. Ja ook hierbij is het belangrijk dat dit goed luchtdicht is en er geen zuurstof kan worden aangezogen via de onderzijde van het gietijzer. Ook hierbij verwijder je het oude vilt zoals je ook bij de deksel hebt gedaan en breng je ook hier het nieuwe vilt aan. Je kunt ervoor kiezen om de bovenste 2mm van het vilt boven de schoorsteen uit te laten steken, zo weet je zeker dat ook daar geen valse lucht wordt aangezogen. Ik had zelf nog wat vilt over en heb hiermee ook bovenop de schoorsteen nog wat vilt aangebracht voor een betere afdichting.

Als je het vilt volgens instructies hebt aangebracht voel je even of er geen speling tussen de schoorsteen en de margrietschijf zit, en dan ben je “ready to go bbq”!

Het resultaat

Van een kamado die bij een volle lading niet meer onder de 150 graden kwam, naar een kamado waarmee jij de baas bent. Je kunt nu de temperatuur zelf regelen door een beetje te spelen met de luchttoevoer. Bijna dicht, dan zit je rond de 100 graden. Helemaal open bij een volle Q, dan ga je over de 250 tot 300 graden.

Heb jij nog opmerkingen of tip? Plaats ze dan in de comments hierbeneden.

Share the Post:

Related Posts

Nieuwe recepten in je inbox?

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief!