Ik zou mijn naam als BBQnoeier niet waard zijn als ik niet zou blijven experimenteren. Ik heb al een aantal keren wat gerechten met mayonaise gemaakt op de bbq ipv bijvoorbeeld olijfolie. Het grote voordeel is dat het beter blijft plakken op je product en het ook nog een heerlijk lekkere smaak afgeeft. In dit geval aan de Gildehoen kip van Beefensteak, de Gildehoen is van het langzamer groeiende Hubbard ras, en wordt gehouden met meer ruimte per dier en antibioticagebruik is tot een minimum beperkt. De dieren leven in een normaal daglichtritme. Ouderwets lekker en eerlijk.
De kip heb ik langzaam ontdooid in zout water ook wel pekel genoemd. Hierdoor wordt het kippenvlees nog malser en krijgt de kip zo’n superlekker krokant jasje. Ik gebruik ook een aantal verse kruiden en ik ga aardappel partjes frituren op de bbq.
Het pekelen van de kip
Natuurlijk doe je even je huiswerk voordat je begint met pekelen. Ik heb wel vaker pekel gebruikt mét kruiden maar nu doe ik het alleen met zout. Dit omdat er ook nog een jasje met mayonaise en bbq kip rub op komt. Ik gebruik de natte pekelmethode, het doel is om een bad te creëren van zout water met daarin wat suiker (en eventueel wat kruiden) waardoor de kip als het ware het zout in zich trekt. Zout heeft de eigenschap om vocht vast te houden.
Hoe lang je je kippetje moet pekelen is afhankelijk van het gewicht. Als je te lang pekelt dan heeft dit invloed op de eetbaarheid van het vlees dus reken het gewoon even uit, dat is niet veel moeite. Het zout dringt in het vlees en laat zich niet meer afspoelen. Daarom is het handig om per 500 gram gewicht 2 uur te pekelen. Je moet dus even de verpakking van de kip bekijken om het gewicht af te lezen. Mijn kip is 1250 gram dus 1250: 500 = 2.5 uur. Per liter water neem je 50 gram zout (en eventueel 25 gram suiker indien je geen rub of kruidenmix met suiker gebruikt). Genoeg gerekend, aan de bak!
- Neem een bak en vul met de kip en ong. 3 liter water
- Voeg het zout toe
- Laat 2.5u in de koeling staan
- Na 2.5u haal je de kip uit de koeling en giet je het water af
- Maak nu de kip droog met keukenpapier
De biermayonaise
Hoe cool is dat, een bierkip met eigen gemaakte biermayonaise. Met deze tips steel jij de show met de aanstaande bbq. Ik heb nu een La Chouffe biertje gebruikt, gewoon omdat dat een kei lekker speciaalbiertje is met een fijne zoete smaak, welke goed past bij de bierkip en biermayo. Je kunt natuurlijk ook een ander biertje gebruiken, let alleen even op dat deze niet te bitter is.
- Doe 2 eidooiers in een schaal of beker
- Voeg een klein scheutje zonnebloemolie toe en begin met mixen. Voeg niet te veel olie in een keer toe maar telkens kleine beetjes, dan gaat je mayo niet schiften
- Als de mayonaise een beetje begint op te stijven dan maak je de Chouffe open voeg je een klein scheutje bier toe, en mix tot een glad geheel
- Als laatste voeg je nog een klein beetje zout en peper toe en naar smaak nog wat Dijonmosterd.
- Nog even roeren en zet voor een paar minuten in de koelkast
- Haal 1 La Chouffe biertje uit de koelkast en trakteer jezelf op een flinke slok!
Kip marineren en rubben
Als de biermayo klaar is dan wrijf je de kip even goed in met dit heerlijk geurende zelfgemaakte mengsel. (Mag je best een beetje trots op zijn!) Als je klaar bent dan zet je alvast het blik bier klaar om daar de kip zometeen op te zetten. Dan ga je de kip bestrooien met een rub, omdat je net de kip hebt ingesmeerd met mayonaise blijft de rub beter plakken en hoef je de rub alleen een beetje aan te drukken zodat het er niet af valt. En niet te zuinig met die rub he 😉
Deze keer heb ik de kip met blik bier in een ovenschaal gezet, ik heb hier nog wat sjalotten knoflook en verse kruiden in gedaan zodat alle geur en smaak in de kip kan trekken.
De BBQ aan
Als je klaar bent met het voorbereiden van de kip is het tijd om de bbq aan te steken. De kip moet in ong. 1 uurtje op 180 graden, totdat de kerntemperatuur 74 graden is. Vul je bbq ongeveer voor de helft met houtskool en steek ‘m aan met aanmaakwokkels. Leg ook alvast het blokje appel of kersten rookhout klaar.
Zorg voor een indirecte opstelling zodat de kip niet aanfikt en lekker langzaam gaar wordt.
Let’s BBQ!
BBQ op temperatuur, jij op temperatuur, tijd om alles op de grill te plaatsen. Plaats de kip een beetje achteraan de grill zodat je ook nog ruimte hebt voor het pannetje met olie en voor de knolselderij. De knolselderij snijd je in 4 grote stukken en deze grill je mee met de kip. Ze zijn dan gaar zodra de kip van de bbq af komt. Snijd achteraf nog wel even de schil eraf. Maar dit kan natuurlijk ook van te voren.
Aardappel partjes frituren
Gefrituurde aardappel partjes, met schil natuurlijk. Dat is niet alleen stoer maar ook erg lekker en gezond. En om de aardappelen nog meer smaak te geven frituur ik eerst wat ui en knoflook mee.
- Zet het gietijzeren pannetje op de grill en vul tot ongeveer de helft met olijf of zonnebloemolie
- Als de olie op temperatuur is (ong 170 graden) snijd je 1 sjalot, 1 ui en 4 tenen knoflook doormidden en doe deze in de olie
- Zodra de ui en knoflook donkerbruin zijn haal je ze weer uit de olie, houd ze apart
- Doe nu de aardappel partjes in de olie, haal ze er pas uit als ze lekker krokant zijn
Heb je al honger?
Mooi, dan is het nu tijd om te serveren. Mits de kip de juiste temperatuur heeft natuurlijk. Maak een mooie plank met alles wat je net hebt klaargemaakt op de bbq en serveer. Smakelijk!