Een beetje traditioneel Marokkaans, en een beetje van mezelf. Ik hou ervan! Gewoon experimenteren zonder vervelende culinaire regeltjes, want zeg nou zelf. Dat is toch BBQ? Meestal gaat het goed natuurlijk, maar soms mislukt het ook een beetje. En je hebt natuurlijk de minste kans op mislukking als je een beetje onderzoek doet, het probeert en even proeft. En wat nog beter werkt, is even afkijken bij mij 😉
Maak zelf je lamskebab, met een geur alsof je net de beste kebabzaak uit de buurt voorbij loopt. Gewoon vanuit je eigen buitenkeuken. Mals gekruid gehakt, met heerlijke gestoofde groentes. En natuurlijk inclusief het geurige aroma van BBQ rook, oftewel arookma!
LamsKebab met Marokkaanse stoofgroenten. KebaBBQ!
Recipe by BBQNOEIER2
Personen20
minutes50
minutes1
hour10
minutesHoud je scherm aan tijdens het koken
Ingredients
500 gr lekker vet lamsgehakt
1 el komijnpoeder of komijnzaad
paprikapoeder
zout
peper
1 bosje koriander (als je dat niet lust peterselie)
2 bosje munt (bij alle drie de bereidingen nodig)
olijfolie
2 stk tomaten
1 stk rode ui
2 stk aardappel
1 stk aubergine
2 tl gedroogde oregano
1 stk groot blikje tomatenpuree (bijv. van Mutti)
1 stk rode peper
250 ml volle yoghurt
1 tl rietsuiker of gewone suiker
3 el water
3 tenen knoflook
optioneel mayonaise (voor de saus)
optioneel 1tl sambal
- Overige benodigdheden
metalen spiezen (of net als ik een mooi diner mes)
schaal
gietijzeren (stoof)pan
blender
een schaaltje of knijpfles voor de saus
Eventueel een kerntemperatuurmeter
Op de achtergrond wat Marokkaanse loungemuziek
Instructies groente
- Start met het aansteken van de BBQ, stook ‘m op naar 130 graden
- We beginnen met de groente, deze gaan het eerst en langst op de Q. Je leg de groente in het gietijzeren pannetje:
- Snijd de aubergine, rode ui en 1 tomaat in plakjes van ong. 6/8mm
- Vul de pan met de groente, leg de schijfjes om en om in het pannetje. Doe dit in een rondje
- Is het rondje af? Dan snijd je de andere tomaat en leg je deze in het midden
- Pak de schaal en doe hier de tomatenpuree, 2 el olijfolie, snufje zout, 1tl vers gemalen zwarte peper en 2 el water aan toe. Mocht je van spicy houden kun je er tl sambal aan toe voegen
- Meng alles goed door elkaar en giet de saus over de groente in het pannetje
- Snijd de aardappelen in schijfjes en leg deze rechtop en rondom in het pannetje
- Snijd de rode peper in plakjes en leg deze bovenop de groente. Giet er een scheut olijfolie over en een heel klein beetje water. Strooi als laatste wat beetje munt over het geheel
- Zet het pannetje op de BBQ voor ongeveer 40/50min. De laatste 10min leg je het vlees erbij
- Instructies Lamsgehakt
- Was de koriander (of peterselie) en wat munt, en hak deze fijn en doe in een schaal. Houd van beide 10 blaadjes over voor de saus
- Hak 1 teen knoflook fijn en voeg toe aan schaal
- Voeg vervolgens het gehakt, 1 el komijnzaad (of poeder), 2tl paprikapoeder, een snufje zout en gemalen peper toe. Meng het geheel goed door
- Pak de spiezen, of messen en kneed de mix hier omheen. Ik heb zelf 2 spiezen gemaakt en het gehakt lekker dik gehouden.
- Stook de BBQ op naar 200 graden en leg het gehakt er ongeveer 10 minuten op (5 min per kant). De groentes kunnen gewoon blijven staan
- Heb je een kerntemperatuurmeter? Het vlees is gaar bij 70~73 graden
- Voor de garnering kun je de oregano gebruiken en de overgebleven koriander (peterselie) en munt
- Instructies Yoghurt knoflook saus
- Doe 250ml yoghurt in de blender
- Voeg 10 blaadjes koriander (peterselie), 10 blaadjes munt en 2 gepelde tenen knoflook toe
- Voeg 1 tl (riet)suiker, een snufje zout en zwarte peper toe en blend het geheel
- Mocht het te waterig voor je zijn dan kun je een klodder mayonaise toevoegen
- Doe de saus in een schaaltje of knijpfles en zet op tafel
Zet je BBQ maar alvast aan
Want dit gerecht is vrij eenvoudig en heeft relatief weinig voorbereiding nodig. Je zet ‘m op ca. 130 graden. Hiermee ga je de groentestoof opwarmen. Je kunt het gietijzeren pannetje direct boven de kolen plaatsen. En als je een minder dikke schaal of pan hebt dan doe je het even indirect. Als de groentes bijna klaar zijn stook je de BBQ nog even wat heter op tot 200 graden. Op deze temperatuur ga je de lamskebab grillen.
De Marokkaanse groentepan
Van gewone Hollandse groente, natuurlijk. Je start met het maken van een heerlijk uitziend groentenstoofpannetje, met wat groentes die je vaak terug vindt in de Marokkaanse keuken. Niet allemaal, want de rest is van mezelf.
- Snijd de aubergine, 1 rode ui, 1 tomaat in plakjes van ongeveer 6/8mm
- Begin met het inleggen van de plakjes, maak een mooi rondje met telkens om en om de plakjes groente
- Bijvoorbeeld 1. aubergine, 2 ui, 3 aardappel, 4 tomaat en weer overnieuw beginnen
- Als je het rondje af hebt snijd je de overgebleven tomaat in plakjes en deze leg je in het midden
- Doe nu de tomatenpuree in een schaal en voeg toe;
- 2 el olijfolie
- snufje zout
- 1 tl vers gemalen zwarte peper
- 2 el water
- (Eventueel extra) 1 tl sambal oelek, of meer als je van vlammen uit je orden houdt. Wat extra plakjes knoflook on top is ook top.
- Meng alles door elkaar en giet de saus over de groente in het pannetje
- Snijd nog even de rode peper in plakjes en leg deze nog even bovenop de groente
- Als laatste giet je nog een flinke scheut olijfolie over alle plakjes en doe je een heel klein beetje water in het pannetje. Anders wordt het zo droog.
- Het pannetje is nu klaar voor de bbq en heeft ong. 40/ 50 min nodig om gaar te worden.
Bereiding van het lammetjesgehakt
Het lamsgehakt, je haalt het bij de betere slager, Turkse slager of een online slager. Koop geen mager gehakt want dat is zonde van de typerende smaak van lam, en van je geld. Je wilt namelijk dat het vet op de hete kolen valt en de geur van de rook dat van het vet afkomt terug het gehakt in gaat.
- Was je klauwen! Viespeuk..
- Was dan ook meteen even de koriander en munt (of peterselie) en hak deze fijn. Wel eerst ff de takken verwijderen natuurlijk
- Hak 1 teen knoflook fijn
- Doe het gehakt in een schaal en voeg toe;
- 1 el Komijnzaad of poeder
- Gehakte kruiden en knoflook
- 2 tl paprika poeder
- snufje zout en verse gemalen peper
- Meng alles door elkaar
- Pak nu de spiesen of dinermessen erbij, kneed het gehakt eromheen.
- Ik heb 2 spiesen gemaakt, het gehakt zit er lekker dik op. Dit betekent een lekker knapperig korstje en een mega malse binnenkant
- Stook de bbq op tot 200 graden en leg het gehakt er 10 min op, 5 min per kant
- Wil je het zekere voor het onzekere nemen dan pak je even een kerntemperatuurmeter erbij, met 70 tot 73 graden zit je goed
Saus, niet vergeten he!
Je kunt natuurlijk zelf een heerlijk sausje in elkaar flansen, dat is niet moeilijk. Vertel ik zo meer over. Maar je kunt natuurlijk ook een saus nemen van Sauce.Guru (zelf gekocht trouwens). De black pepper sauce past echt geweldig bij dit stukje lamsgehakt. Nu meer over de zelfgemaakte saus.
Yoghurt knoflook saus met verse kruiden
Om een heerlijk frisse knoflooksaus te maken heb je niet veel nodig, de meeste ingrediënten heb je al een beetje gebruikt in dit recept.
- Men neemt een blender en doet daar 250ml volle yoghurt in
- Je pakt 10 blaadjes koriander en 10 blaadjes munt en doet deze in de blender
- pel 2 tenen knoflook en doe ze ook in de blender
- Voeg nog 1 tl rietsuiker toe
- Als laatst nog een snufje zout en wat zwarte verse peper
- Zet de blender aan op standje turbo en blend tot 1 geheel
- Als het geheel te waterig is naar jouw smaak kun je nog een klodder mayonaise toevoegen. Geeft ook een vollere smaak
- Doe dit in een schaaltje of knijpfles en de saus is klaar
Bismillah
Eet smakelijk! Vergeet je niet even te reageren over wat je van mijn recept vond. Als het op is 😉 Thnx!