Ok, het is kerst. Wat zet je op tafel dat iedereen lekker vindt en ook niet bijzonder ingewikkeld is om te maken? Kalkoen natuurlijk! Het voordeel aan dit gerecht is dat je het meeste al van te voren kunt bereiden, en je het alleen hoeft op te warmen zodra je gasten komen. Zo heb je meer tijd voor elkaar en sta je niet de hele avond buiten te klooien bij de kamado bbq. Tenzij je dat gezellig vindt natuurlijk, dan zou ik gewoon pas beginnen als iedereen binnen komt stormen š
De kalkoen die ik gekocht heb is van het Ronsard ras, een ras dat bekend staat om de mooie smaak. Het vlees is heerlijk mager en bevat weinig vet. Een hele Franse Ronsard Kalkoen weegt ongeveer tussen de 2.0 en 10 kg.Ā De kalkoenen zijn eerlijk, schoon en panklaar.
Dit recept is gemaakt op mijn Grill Bill XL Kamado BBQ, Maar je kunt dit recept natuurlijk ook maken op een andere BBQ.
Bereiding op de bbq
Maak je bbq klaar voor indirect grillen, ik kook op een kamado en vul deze tot ongeveer de helft met houtskool. Zelf gebruik ik Quebracho van Black ranch, deze gaat lang mee en geeft naar mijn mening de beste smaak. Dit zijn overigens ook niet de goedkoopste kolen, maar doordat ze langer mee gaan dan anderen is dit merk zijn geld wel waard dacht ik maar.
In 2 etappes
Het bereiden van de kip doen we in 2 etappes. 1: Een krokant jasje kweken op 230 graden. 2: Alle luchttoevoer sluiten tot de temperatuur gedaald is naar 150 graden en af grillen.
- Als je bbq een warmte van 240 graden heeft bereikt en deze stabiel is zet je de kalkoen met braadslee indirect boven de kolen op het grillrooster. Op deze temperatuur krijgt de kalkoen een lekker kleurtje en superlekker krokant jasje
- Na ongeveer 10 minuutjes mag je de kalkoen al weer van de bbq halen, als het goed is heeft de kalkoen een lekker kleurtje en mooi jasje
- Sluit nu alle luchttoevoer en laat de temperatuur dalen tot 150 graden
- Terwijl de temperatuur in de bbq aan het dalen is kun jij in de ondertussen het vet en vocht wat onder in de braadslee ligt over de kalkoen gieten, herhaal dit een keer of 6
- Zodra de bbq een temperatuur van 150 graden heeft bereikt mag de kalkoen weer op het grillrooster (ook weer in de braadslee) voor een uurtje of 2, tot de borstfilet van de kalkoen een kerntemperatuur van 72 graden heeft.
- Als de kerntemperatuur van 72 graden is bereikt mag de kalkoen zijn welverdiende rust krijgen, in ongeveer 1 uur trekken alle sappen en vetten terug in het vlees. Dit zorgt ervoor dat jouw kerst niet meer stuk kan
Non de JUS wa lekker!
Nu je kalkoen heerlijk ligt te rusten heb jij mooi tijd om even een hele mooie jus te maken van al het mooie van de kalkoen en meer. Zo verspil je zo weinig mogelijk en krijg je de allerlekkerste jus voor bij de kalkoen.
- Leg de kalkoen op een serveerplank te rusten
- Giet al het vocht uit de braadslee in een pan en voeg de bouillonblokjes toe
- Haal de uien uit de kalkoen, snijd in grote stukken en voeg toe aan het vocht
- Snijd de voorste vleugels en het staartje van de kalkoen, en voeg ook toe. Deze delen worden in de meeste gevallen niet gegeten, dan kun je er net zo goed jus van maken toch?
- Snijd de 3 tomaten in stukjes en voeg al roerend toe
- Voeg een takje rozemarijn en tijm toe, en bak even aan
- Voeg 300 ml dry cider of witte wijn azijn toe
- Pak nu de aardappelstamper en plet alles wat je tegenkomt in de pan
- Laat ongeveer 30 minuten inkoken tot een mooi sausje, en voeg water toe indien de saus te dik word of de smaak niet naar wens is
- Plet de walnoten en doe in de schaal waar jij de saus in wilt serveren
- Pak een zeef en de schaal; houd de zeef boven de schaal en giet de inhoud van de pan in de zeef. Zo voorkom je dat er stukjes in de schaal komen
- Effe roeren, dan komt de smaak van de walnoot wat beter in de saus
- Je bent nu klaar om te serveren
De kalkoen aansnijden
Persoonlijk vind ik het prettig dat 1 persoon de kalkoen aansnijdt en de stukken filet en poten mooi op een plank legt zodat iedereen kan pakken wat hij of zij wil.
Houd je aan het eind toch nog wat kalkoen over? Doe mij een plezier, en doe dit in een mooie soeppan. Wat kippen bouillon erbij en je krijgt de lekkerste soep. Voor het eten natuurlijk wel even checken of er geen botjes in de soep zit, dat eet net even wat fijner.
Omdat ik zelf vieze handen had en te lui was om zelf een video te maken, trakteer ik jullie op een leuke how-to video van Munchies.
Hele fijne feestdagen
Bedankt dat je op zijn minst de moeite hebt genomen om mijn recept te lezen, heb je vragen, stuur me gerust even een berichtje. En als je de kalkoen lekker vond, mag je natuurlijk ook een berichtje sturen š