Ok, het is kerst. Wat zet je op tafel dat iedereen lekker vindt en ook niet bijzonder ingewikkeld is om te maken? Kalkoen natuurlijk! Het voordeel aan dit gerecht is dat je het meeste al van te voren kunt bereiden, en je het alleen hoeft op te warmen zodra je gasten komen. Zo heb je meer tijd voor elkaar en sta je niet de hele avond buiten te klooien bij de kamado bbq. Tenzij je dat gezellig vindt natuurlijk, dan zou ik gewoon pas beginnen als iedereen binnen komt stormen 😉
De kalkoen die ik gekocht heb is van het Ronsard ras, een ras dat bekend staat om de mooie smaak. Het vlees is heerlijk mager en bevat weinig vet. Een hele Franse Ronsard Kalkoen weegt ongeveer tussen de 2.0 en 10 kg. De kalkoenen zijn eerlijk, schoon en panklaar.
Dit recept is gemaakt op mijn Grill Bill XL Kamado BBQ, Maar je kunt dit recept natuurlijk ook maken op een andere BBQ.
Gebraden Kerstkalkoen met Jus van de BBQ
Recipe by BBQNOEIER Welk gewicht aan kalkoen heb ik nodig?
Als je rekening houdt met ongeveer 400-600 gram kalkoen per persoon, dan zit je goed. Dus voor 6 personen is een kalkoen van ongeveer 3,5 kg voldoende. Voor 8 personen een exemplaar van ongeveer 4,5 kilo en ga zo maar door.
4
Personen20
minutes3
hours30min
1 dag
60min
3
hours20
minutesHoud je scherm aan tijdens het koken
Ingredients
1 stk kalkoen van 3.5 kilo
500 gr roomboter
olijfolie
2 stk citroenen
4 stk knoflook tenen
2 stk uien
handje peterselie
4 stk laurierblaadjes
peper
zout
2 stk takjes rozemarijn
1 stk takje tijm
3 stk tomaten
1 stk flesje dry cider of witte wijn azijn
handje walnoten
2 stk blokje kippenbouillon
8 el Kipkruiden uniek Rub (en wat extra naar smaak)
- Overige benodigdheden
braadslee
schaal voor boter marinade
aluminiumfolie
knoflookpers
kerntemperatuurmeter
aardappelstamper
zeef
heat deflector
steelpan
vleugje kerstgevoel en geduld
Grill Bill Pro kamado
Instructies boter marinade
- Doe de boter in een schaaltje/bakje en voeg zest van 1 citroen, 8 el kip kruiden rub en 4 el olijfolie toe
- Per 3 tenen knoflook en voeg toe
- Snijd de peterselie fijn en voeg ook toe, meng alles vervolgens goed door
- Pak de kalkoen en haal aan de voor en achterzijde het vel los (niet eraf)
- Maak 2 bolletjes boter van ong. 4 cm en duw deze aan beide kanten onder het vel. Masseer het vervolgens voorzichtig verder onder de huid
- Strooi vervolgens 1 el kip rub via de achterzijde in de kalkoen
- Snijd 2 uien en 1 citroen in tweeën en stop deze ook via de achterzijde in de kalkoen
- Pak de laurierbladeren en duw deze nu alleen aan de achterzijde ook weer onder het vel
- Wrijf de rest van het overgebleven boter mengsel royaal over de kalkoen en leg de kalkoen in een schaal
- Dek af met aluminiumfolie en zet in de koelkast tot de volgende dag *
- Instructies BBQ
- Maak de BBQ klaar voor indirect grillen (heat deflector) en stook op naar 230 graden
- Temperatuur stabiel? Zet de kip (in braadslee) op het rooster voor ongeveer 10 min. Heeft de kalkoen een mooi kleurtje? Haal de braadslee dan nu van de Q en sluit de luchttoevoer en laat de temperatuur terug dalen naar 150 graden
- In de tussentijd kun je het vocht en vet wat in de braadslee ligt over de kalkoen gieten. Doe dit een keer of 6.
- 150 graden? Zet de kalkoen (in braadslee) weer terug op het rooster en laat ongeveer 2 uurtjes staan. Haal eraf wanneer de kerntemperatuur van de borstfilet 72 graden is
- Laat de kalkoen een uur rusten
- Instructies Jus
- Giet het vocht van de braadslee in een pan (op laag vuur). Voeg de kippenbouillon blokjes toe
- Haal de uien uit de kalkoen, snijd ze in grote stukken voeg toe aan het vocht
- Snijd de voorste vleugels en het staartje van de kalkoen en voeg toe aan het vocht
- Snijd 3 tomaten in stukjes en voeg al roerend toe
- Voeg een takje rozemarijn en tijm toe en bak even aan
- Voeg 300ml dry cider of witte wijn azijn toe
- Pak de aardappelstamper en plet alles in het pannetje. Laat vervolgens 30min inkoken. Wordt het te dik? Voeg dan een beetje water toe
- Plet de walnoten en doe deze in de schaal waarin je de jus wilt serveren
- Pak een zeef (houd boven het schaaltje walnoten) en giet de inhoud van het pannetje in de zeef *. Al het vocht in de schaal? Roer het dan nog even door
- Nu kun je de kalkoen aansnijden en alles serveren, smakelijk!
Notes
- Waarom boter marinade? Een kalkoen is een magere vogelsoort met weinig vet. De boter die je aanbrengt zorgt er voor dat de kalkoen niet uitdroogt tijdens de bereiding. De boter breng je zowel onder de huid als op de huid aan.
- Door de kalkoen een dagje in de koelkast te zetten kunnen alle smaken goed intrekken. Dit is geen moetje. Let er voor het grillen op dat de kalkoen weer op kamertemperatuur is. Haal ‘m daarom minimaal een uur voor de kooksessie weer uit de koelkast.
- We gebruiken bij de jus een zeef, dit omdat je stukken groente en kip in de saus hebt gedaan. Door het boven het serveerschaaltje te zeven voorkom je dat deze stukjes in de saus belanden
Bereiding op de bbq
Maak je bbq klaar voor indirect grillen, ik kook op een kamado en vul deze tot ongeveer de helft met houtskool. Zelf gebruik ik Quebracho van Black ranch, deze gaat lang mee en geeft naar mijn mening de beste smaak. Dit zijn overigens ook niet de goedkoopste kolen, maar doordat ze langer mee gaan dan anderen is dit merk zijn geld wel waard dacht ik maar.
In 2 etappes
Het bereiden van de kip doen we in 2 etappes. 1: Een krokant jasje kweken op 230 graden. 2: Alle luchttoevoer sluiten tot de temperatuur gedaald is naar 150 graden en af grillen.
- Als je bbq een warmte van 240 graden heeft bereikt en deze stabiel is zet je de kalkoen met braadslee indirect boven de kolen op het grillrooster. Op deze temperatuur krijgt de kalkoen een lekker kleurtje en superlekker krokant jasje
- Na ongeveer 10 minuutjes mag je de kalkoen al weer van de bbq halen, als het goed is heeft de kalkoen een lekker kleurtje en mooi jasje
- Sluit nu alle luchttoevoer en laat de temperatuur dalen tot 150 graden
- Terwijl de temperatuur in de bbq aan het dalen is kun jij in de ondertussen het vet en vocht wat onder in de braadslee ligt over de kalkoen gieten, herhaal dit een keer of 6
- Zodra de bbq een temperatuur van 150 graden heeft bereikt mag de kalkoen weer op het grillrooster (ook weer in de braadslee) voor een uurtje of 2, tot de borstfilet van de kalkoen een kerntemperatuur van 72 graden heeft.
- Als de kerntemperatuur van 72 graden is bereikt mag de kalkoen zijn welverdiende rust krijgen, in ongeveer 1 uur trekken alle sappen en vetten terug in het vlees. Dit zorgt ervoor dat jouw kerst niet meer stuk kan
Non de JUS wa lekker!
Nu je kalkoen heerlijk ligt te rusten heb jij mooi tijd om even een hele mooie jus te maken van al het mooie van de kalkoen en meer. Zo verspil je zo weinig mogelijk en krijg je de allerlekkerste jus voor bij de kalkoen.
- Leg de kalkoen op een serveerplank te rusten
- Giet al het vocht uit de braadslee in een pan en voeg de bouillonblokjes toe
- Haal de uien uit de kalkoen, snijd in grote stukken en voeg toe aan het vocht
- Snijd de voorste vleugels en het staartje van de kalkoen, en voeg ook toe. Deze delen worden in de meeste gevallen niet gegeten, dan kun je er net zo goed jus van maken toch?
- Snijd de 3 tomaten in stukjes en voeg al roerend toe
- Voeg een takje rozemarijn en tijm toe, en bak even aan
- Voeg 300 ml dry cider of witte wijn azijn toe
- Pak nu de aardappelstamper en plet alles wat je tegenkomt in de pan
- Laat ongeveer 30 minuten inkoken tot een mooi sausje, en voeg water toe indien de saus te dik word of de smaak niet naar wens is
- Plet de walnoten en doe in de schaal waar jij de saus in wilt serveren
- Pak een zeef en de schaal; houd de zeef boven de schaal en giet de inhoud van de pan in de zeef. Zo voorkom je dat er stukjes in de schaal komen
- Effe roeren, dan komt de smaak van de walnoot wat beter in de saus
- Je bent nu klaar om te serveren
De kalkoen aansnijden
Persoonlijk vind ik het prettig dat 1 persoon de kalkoen aansnijdt en de stukken filet en poten mooi op een plank legt zodat iedereen kan pakken wat hij of zij wil.
Houd je aan het eind toch nog wat kalkoen over? Doe mij een plezier, en doe dit in een mooie soeppan. Wat kippen bouillon erbij en je krijgt de lekkerste soep. Voor het eten natuurlijk wel even checken of er geen botjes in de soep zit, dat eet net even wat fijner.
Omdat ik zelf vieze handen had en te lui was om zelf een video te maken, trakteer ik jullie op een leuke how-to video van Munchies.
Hele fijne feestdagen
Bedankt dat je op zijn minst de moeite hebt genomen om mijn recept te lezen, heb je vragen, stuur me gerust even een berichtje. En als je de kalkoen lekker vond, mag je natuurlijk ook een berichtje sturen 😉