Fusion Angus bavette, chimichurri en parelcouscous salade

bbq gerecht fusion bavette chimichurri parel couscous

Nou, hier is ‘ie dan. Mijn eerste online recept! Hulde voor mezelf. Normaal zitten de gerechten in mijn hoofd maar nu toch maar eens noteren wat ik allemaal maak zodat anderen het ook kunnen proberen. Vaak raak ik geïnspireerd door het slenteren door de winkel of over de markt. Ook kijk ik elk kookprogramma op Netflix. Anyway, hier komt mijn fusion angus bavette recept.

Fusion

Waarom Fusion? De reden dat ik het zo noem is omdat er ingrediënten gebruikt worden die uit verschillende keukens komen. Daarover zie je vanzelf meer.

Fusion Angus bavette, chimichurri en parelcouscous salade

Fusion Angus bavette, chimichurri en parelcouscous salade

Recipe by BBQNOEIER

Dit recept is een perfecte mix tussen de Zuid-Amerikaanse en Aziatische keuken, een ware smaakexplosie en ook nog eens erg leuk om te maken.

Course: BBQ Recepten, Hoofdgerecht, RundCuisine: Zuid Amerikaaans, Aziatisch, FusionDifficulty: Medium
0.0 from 0 votes
Personen

4

Personen
Voorbereiding

35

minutes
Kooktijd

25

minutes
Rusttijd

10

Total time

1

hour 
BBQ Mode

Houd je scherm aan tijdens het koken

Ingredients

  • 1 kg angus bavette

  • 3 el olijfolie

  • 4 tenen knoflook

  • 2 el sojasaus

  • 2 el ketjap

  • 1 tl zout

  • 1 tl zwarte peper

  • 4 el Santa Maria BBQ rub, smaak Herbs *

  • Chimichurri
  • 1 stk tomaat

  • 1 stk peterselie (bosje)

  • 1 stk grote rode ui

  • 1 stk rode peper

  • 1 tl gedroogde oregano

  • 1 tl komijnpoeder

  • 1 a 2 el rode wijnazijn

  • flink wat olijfolie

  • peper

  • zout

  • Parelcouscous salade
  • 4 handjes parelcouscous (droog)

  • 1 blokje groentebouillon

  • 1 stk rode paprika

  • 1 el sojasaus

  • 1 el ketjap

  • 0.5 tl zout

  • 1 el rode wijnazijn

  • sap van halve citroen

  • zest van halve citroen

  • handje muntblaadjes

  • Overige benodigdheden
  • BBQ Klaar voor direct en indirect grillen (180 graden)

  • Aluminium folie

Dit recept is gemaakt op een Grill Bill Kamado

Tweevoudig winnaar Beste BBQ Award. In Nederland ontworpen en ontwikkeld. Je koopt deze kamado rechtstreeks bij de fabrikant, en dat scheelt in de prijs!

Instructies BAVETTE

  • Start met het pellen en snijden van de knoflook, voeg deze toe aan de olijfolie (laat 5min staan)
  • Voeg hierbij alle overige ingrediënten en roer het goed door
  • Dep het vlees droog met keukenpapier en begin met marineren
  • Hoe langer de marinade kan intrekken, hoe lekker de Bavette wordt. Aan te raden is om na het marineren het vlees in koelkast te zetten voor 1.5 tot 24u
  • Haal het vlees een uurtje voor de sessie uit de koelkast. Wanneer het vlees op kamertemperatuur is heb je geen afwijkende kerntemperatuur én malser vlees
  • De Bavette schroei je een minuutje om en om aan, dit grillen doe je direct. Daarna laat je het vlees indirect verder grillen, tot een kerntemperatuur van ca. 58 graden. Voor 1 kilo zal dit ongeveer 30 min duren.
  • INSTRUCTIES FUSION CHIMICHURRI
  • Snijd alle ingrediënten fijn en voeg ze samen in een kom
  • Voeg de olijfolie, ketjap en sojasaus toe totdat alles zo goed als onder de olie staat
  • Doe het in een leuk potje, staat mooi op tafel
  • INSTRUCTIES PARELCOUSCOUS SALADE
  • Kook 1 liter water met de groentebouillon en kook de couscous
  • Snijd een halve ui, de muntblaadjes en de paprika in kleine stukjes en doe in een kom
  • Voeg de sojasaus, ketjap en rode wijnazijn toe
  • Pers een halve citroen en rasp wat zest van de citroen. Voeg dit ook toe aan het mengsel
  • Meng alles goed door en proef. Je kunt naar smaak nog peper, zout of wijnazijn toevoegen

Notes

  • De Santa Maria Rub is o.a. verkrijgbaar bij Sligro, je kunt het vinden in de mex hoek.
  • Om in de Kamado direct en indirect te kunnen grillen leg je de kolen aan 1 kant van de BBQ. Boven de kolen kun je direct grillen, daarnaast kun je indirect grillen.

Angus Bavette marineren

Vele BBQ fanaten zullen mij voor gek verklaren, ze vinden dat peper en zout of alleen een beetje rub voldoende is. Ook lekker natuurlijk, maar voor wie toe is aan iets vernieuwends is dit recept goddelijk te noemen qua smaak. Want smaak, dat is waar het toch om draait. Dus gooi je principes in de prullenbak en maak je borst maar nat.

  1. Plet de tenen knoflook en hak deze helemaal fijn
  2. Doe 3 of 4 eetlepels olijfolie in een schaal, ik gebruik zelf olijfolie uit kreta waar ik dit jaar op vakantie ben geweest, gewoon heerlijk zacht van smaak
  3. Doe de zojuist gehakte knoflook in de olijfolie en laat een minuutje of 5 intrekken
  4. Doe de overige ingrediënten in de schaal en meng met een vork of gewoon met je blote mannen (of vrouwen) klauwen
  5. Dep het vlees even droog met wat keukenpapier
  6. Masseer, met liefde de marinade in het vlees. Ja doe net alsof het je vriendin is, ze moet straks toch de hele afwas in der eentje doen. Want jij bereid dit goddelijke gerecht toch 😉

Lekker Chillen!

Als je dit helse karwij achter de rug hebt, dek je de schaal met bavette af met uluminimum folie, he..? Uluminiumfolie, ZO! Het vlees mag nu de koelkast in voor 1.5 tot 24 uur, ‘t is maar net hoeveel tijd je hebt. Hoe langer het vlees in de marinade ligt, des te lekkerder de smaak.

Haal het vlees trouwens een uurtje voor de bbq sessie uit de koeling want als het vlees op kamertemperatuur is dan is het een stuk malser. En kom je niet in de BBQnoei met een afwijkende kerntemperatuur.

Fusion Chimichurri

Ook met sauzen wijk ik graag een beetje af van het traditionele, gewoon omdat het kan. Een chimichurri saus komt van oorsprong uit Argentinië. Het is een heerlijke saus op olie basis en daar zijn versie ingredienten en kruiden aan toegevoegd. Ook hieraan heb ik wat sojasaus en ketjap aan toegevoegd, om ook dat heerlijke zoet/ zoutige Aziatisch tintje te in de saus te proeven.

  1. Snijd alle ingrediënten zoals in het begin opgesomd fijn
  2. Voeg deze samen in een kom
  3. Voeg nu de olijfolie, ketjap en sojasaus toe totdat alles bijna helemaal onder de olie staat
  4. Je kunt nu de saus in bijvoorbeeld leuke wekpot doen om het leuk aan te kleden

Parelcouscous salade

Deze heerlijke salade en de Angus bavette zijn als 2 handen op 1 buik. Het ruige vlees gecombineerd met de zachte parels is een perfect match, voor mij althans dan. En voor mijn gasten was het ook een verrassing. Enfin, ik ga jullie nu verklappen hoe je dit kunt maken. En ik kan je vertellen, het is heel makkelijk, beloofd!

  1. Kook 1 liter water met groentenbouillon en voeg daarbij de 4 mannenklauwen parelcouscous. Kook de couscous volgens aanwijzing op de verpakking.
  2. Snijd een halve ui, muntblaadjes, en de paprika in kleine stukjes en doe deze in een kom
  3. Voeg de sojasaus, ketjap en rode wijnazijn toe
  4. Pers het sap van een halve citroen en rasp wat zest van de citroen en voeg dit ook toe
  5. Mengen
  6. Proeven
  7. Niet goed? Zout en peper erbij naar smaak. Of nog wat rode wijnazijn, gewoon even proeven

Grill van de Angus bavette

En dan nu het moment suprême. Het grillen van de bavette! Als het goed is heb je je bbq al aangestoken. Leg de kolen aan 1 kant van de grill zodat je het vlees direct en indirect kunt grillen. Leg een paar lagen alu-folie klaar zodat je je bavette goed kunt afschermen tegen directe hitte van de kolen.

  1. BBQ op 180 graden
  2. Schroei je bavette even om en om aan
  3. Als de bavette een kerntemperatuur heeft van ca. 58 graden is je vlees medium klaar. Volgende keer een medium rare variant op de grill.
  4. Leg het vlees even 10 min. apart in het aluminiumfolie om te rusten
  5. Maak een mooi plankje met wat gegrilde groenten en leg het vlees daarbij
  6. Bon Appétit
Share the Post:

Related Posts

Nieuwe recepten in je inbox?

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief!