Search
Close this search box.

Iberico Rib Fingers in Knoflook marinade en BBQ Saus, met gepofte aardappel

bbq iberico rib fingers en aardappels

Iberico wat? Ribfingers, what the hell? Toen ik Iberico ribfingers hoorde toen dacht ik, een varken heeft toch geen vingers? Nee da’s een geintje natuurlijk. Ribfingers zijn gesneden van de ribben. Als men de ribben van het varken snijdt zitten deze stroken vlees nog aan de ribben. Ze worden los gesneden, en zo ontstaan de ribfingers. Super mals en heerlijk om even af te lakken met een lekkere bbq saus.

Ik serveer ze met botergare gepofte aardappels, die ik heb ingelegd met uienringen en stukjes knoflook. Vergt wat concentratie en geduld, maar dan heb je ook wat. Want het oog wil ook wat natuurlijk.

Iberico Rib Fingers in Knoflook marinade en BBQ Saus, met gepofte aardappel

Iberico Rib Fingers in Knoflook marinade en BBQ Saus, met gepofte aardappel

Recipe by BBQNOEIER
Course: BBQ Recepten, Hoofdgerecht, Low ‘N Slow, Varken
0.0 from 0 votes
Personen

4

Personen
Voorbereiding

50

minutes
Kooktijd

2

hours 
Intrekken marinade

24u

Total time

2

hours 

50

minutes
BBQ Mode

Houd je scherm aan tijdens het koken

Ingredients

  • 1 kg 1 kg Iberico ribfingers

  • 6 tenen knoflook (groot)

  • 1 stk witte ui (groot)

  • BBQnoeier kruidenmix

  • 800 gr. aardappelen

  • 2 stk rode ui

  • 2 el roomboter

  • 6 el olijfolie

  • BBQ saus, van NOSKOS

  • BBQnoeier kruidenmix
  • 2 el paprikapoeder

  • 1 el gerookte paprikapoeder

  • 1 el knoflookgranulaat

  • 1 el zout

  • 1 el rietsuiker

  • 1 tl chilipoeder

  • 2 tl mosterpoeder

  • Overige benodigdheden
  • schaal

  • aluminiumfolie

Instructies Iberico marineren

  • Hak 4 tenen knoflook fijn en leg deze in een schaal. Voeg een flink scheut olijfolie toe en laat het even staan
  • Meng er 4 el bbq rub doorheen
  • Snijd de ui in halve ringen en voeg ook toe aan de mix
  • Leg als laatste de Iberico vingers erin en hussel alles goed door.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 24u in de koelkast. Haal het een uur voor je het klaar wilt maken uit de koelkast.*
  • Instructies aardappels
  • Was de aardappelen, laat de schil zitten
  • Maak om de 2mm een snede van drie kwart diep
  • Snijd de rode ui door midden en haal het velletje eraf. Snijd om de 2mm uienringen
  • Pel de knoflook en snijd ook in plakjes van 2mm
  • Vul nu de aardappel met de ui en knoflook schijfjes. Doe om-en om ui-knoflook-ui-knoflook enz.
  • Smelt de roomboter en voeg de olijfolie, knoflookpoeder, uienpoeder, een snufje zout en een snufje peper toe

Notes

  • Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is wanneer je het wilt gaan bereiden. Zo blijft het vlees mals en sappig.

Ingredi├źnten voor 4 personen

  • 1 kg Iberico ribfingers
  • 6 grote tenen knoflook
  • 1 grote witte ui
  • BBQnoeier kruidenmix
  • 800 gram aardappelen
  • 2 rode uien
  • 2 el roomboter
  • 6 el olijfolie
  • BBQ saus, van Noskos

BBQnoeier Kruidenmix

  • 2 el paprikapoeder
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 1 el knoflookgranulaat
  • 1 el zout
  • 1 el rietsuiker
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 tl mosterdpoeder

Bereidingstijd

  • Iberico ribfingers marineren: 20 min, 24u intrekken
  • Aardappels voorbereiden: 30min
  • Ribfingers grillen: 1.5 / 2u
  • Aardappels poffen: 1u

Benodigdheden

  • BBQ op 150 graden, maak gereed voor indirect grillen
  • Heat deflector
  • Temperatuurmeter met timer
  • Blokje kersen rookhout

De Iberico ribfingers marineren

Smaak, dat is waar het om draait. Als het niet smaakt donder je het waarschijnlijk het liefst bij het grof vuil. Nou, ik kan je garanderen, als je Iberico ribfingers hebt geproefd op deze manier, dat je elke dag wel ribfingers wil eten. Zoals in veel van mijn recepten gebruik ik knoflook, vindt de vrouw fijn, en ik vind het lekker en gezond. Daarom: Knoflookmarinade!

  1. Hak 4 grote tenen knoflook fijn, gooi het in een grote schaal, en giet er een flinke scheut olijfolie bij
  2. Laat even intrekken
  3. Meng er dan 4 el bbq rub doorheen.
  4. Snijd een ui in halve uienringen en doe deze ook in de schaal
  5. Vervolgens doe je de iberico fingers in de schaal en meng het geheel met je blote klauwen goed door elkaar. Even lekker masseren, kan geen kwaad. Heeft dat varkentje wel verdiend toch?
  6. Enfin, je doet nog even wat folie over de schaal en laat het vlees minimaal 24 uur marineren in de koeling.

6 uur ‘s ochtends op zondagochtend: Aardappels.

Ik ben altijd vroeg wakker op zondag, dat is fijn want dan kan ik al iets gaan voorbereiden voor de bbq van ‘s avonds. Ook bij de aardappelen gebruik ik knoflook. Dan weet je zeker dat je morgen geen last hebt van collega’s.

  1. Was de aardappelen en laat de schil zitten, want dat ziet er stoer uit en het is gezonder
  2. Maak om de 2mm een snede tot ong. 25% van de onderzijde, zorg dat je mes vlijmscherp is en ben voorzichtig met je vingers
  3. Snijd de rode ui doormidden en pel het velletje eraf
  4. Nu snijd je om de 2 mm plakjes halve uienringen
  5. Pel de knoflook en ook deze snijd je in plakjes van 2 mm
  6. Nu komt het priegelwerk, houd om de cm een stuk van de snede in de aardappel open en doe er een plakje halve rode ui tussen.
  7. Daarna doe je hetzelfde met de knoflook
  8. Voor de marinade smelt je nu de roomboter in een pannetje of in de magnetron
  9. Doe de roomboter in een schaaltje en voeg de olijfolie, knoflookpoeder, uienpoeder, snufje zout en zwarte peper toe
  10. mengen-mengen-mengen!
  11. Smeer de marinade ruim over de aardappels met een fijne kwast
  12. Doe de aardappels in een schaal of op een bord en dek deze af met folie en zet in de koeling
bbq potato aardappel ui knoflook

Time to BBQ

De bereidingstijd voor de iberico rbfingers is ongeveer 1.5 tot 2 uur. Ik ben zelf om half 3 begonnen met de bbq aan te steken. Trek hiervoor ongeveer een 20 minuutjes uit om de bbq op 150 graden te krijgen. Voordat je de ribfingers op de gril legt gooi je nog even het blokje kersen rookhout op de kolen, dit geeft een extra dimensie aan je vlees en piepers ;-). De vingertjes gaan dan indirect op de kolen. Als je nog een uurtje te gaan hebt leg je aardappelen erbij.

Ongeveer 10 minuten voor het einde lak je de ribfingers nog even af met een heerlijke bbq saus. Ik heb de Noskos bbq saus gebruikt omdat dit naar mijn mening een van de betere is die ik tot nu toe heb mogen proeven.

Zoals je hieronder ziet heb ik een opvangbakje (1e foto) gebruikt zodat niet de hele bbq onder de smurrie komt te zitten. 10 min voor het einde nog even aflakken met bbq saus, dan mag het bakje wel verwijderd worden.

Share the Post:

Related Posts

Nieuwe recepten in je inbox?

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief!