Jawel, als het mosselseizoen in juni is gestart ben ik er als de kippen bij. Nieuwe verse mosselen zijn écht superlekker. Als je er van houdt tenminste. En investeer eens een keer in mosselen van Neeltje Jans, echt in Nederland gekweekte diertjes uit Nederlandsche zee. Heer-lijk! Lekker met een krachtig speciaalbiertje.
Je kunt natuurlijk ook gewoon de mosselen van de supermarkt halen, ook prima maar dat doet wel iets af aan de beleving vind ik. De Neeltje Jans mosselen vind je trouwens bij de Sligro, Hanos of vishandel bij jou in de buurt.
Zeeuwse Mosselen, met een Italiaanse twist, van de Kamado BBQ
2
Personen15
minutes30
minutes45
minutesWie van mosselen houdt én van bier moet dit recept een keer gemaakt hebben. Heerlijk malse Nederlandse mosselen met een Italiaanse twist
Houd je scherm aan tijdens het koken
Ingredients
1.5 kilo Zeeuwse mosselen
1 blik Gepelde (biologische) tomaten (merk Mutti)
1 st Gele ui
1 bosje Basilicum
2 bollen Solo knoflook (staat gelijk aan 4 tenen normale)
2 el Witte wijnazijn
2 el Kappertjes
2 st Lenteui
1 st Winterpeen
1 blokje Groentebouillon
1 flesje Quadruppel bier (trippel mag ook)
- Ingredienten Gegrilde Ciabatta
1 st Ciabatta afbakbrood
6 el Olijfolie
1 teen Knoflook
- Ingredienten Kerrie mayo
4 el Mayo, liefst de Zaanse Mayonaise
2 tl Kerriepoeder, de Kerrie van van Beekum is top
1 el Vocht van de kappertjes
- Benodigdheden
1 st Grote braadslee (lekker goedkoop van de Action)
Tang of scheplepel
Appel of olijf rookhout snippers (droog)
BBQ met deksel of een kamado (liefst een Grill Bill ;-))
Dit recept is gemaakt op een Grill Bill Kamado
Tweevoudig winnaar Beste BBQ Award. In Nederland ontworpen en ontwikkeld. Je koopt deze kamado rechtstreeks bij de fabrikant, en dat scheelt in de prijs!
Directions
- Als eerst ga je je bbq aansteken, je wil je mosselen op een temperatuur van ong. 160/ 180 graden garen.
- Het wassen van de mosselen, en je klauwen natuurlijk. Zet de bak met mosselen onder de koude kraan en spoel ze even goed af. Als er nog van die wratten op zitten verwijder deze want die wil je niet in je mosselen hebben.
- Doe nu de gepelde tomaten in de braadslee, ff lekker fijnknijpen met je handen of even prakken met een vork. Niet te fijn prakken, je wil dat de tomaten nog een beetje hun structuur behouden.
- Snijd de ui in halve ringen, de lente ui in stukjes, de wortel in plakjes van 2mm, en de knoflook fijn. Snijd ook de basilicum fijn en voeg dit toe aan de braadslee. Tip; snijd je verse kruiden met een scherp mes en ga niet als een holbewoner staan hakken. Dan blijven de smaken beter behouden!
- Giet het flesje bier leeg, doe de kappertjes, witte wijnazijn erbij en verkruimel het blokje groentebouillon in de braadslee en hussel alles even goed door elkaar.
- Nu ben je er helemaal klaar voor, ga naar je bbq, als het goed is op ong. 180 graden. Plaats de braadslee op het rooster en kook de inhoud van de braadslee voor ongeveer 10 a 15 min totdat de wortel beetgaar is. Strooi om de 5 minuten een klein handje rookhout in het houtskool om extra rooksmaak toe te voegen.
- Als de wortel beetgaar giet je nog even het laatste vocht af van je mosselen en doe ze in de braadslee en meng de inhoud van de braadslee met de mosselen.
- Na ongeveer 10 minuten staan de mosselen helemaal open. Probeer er even eentje of de gaarheid naar wens is. Zo niet dan laat je ze even staan tot de mosselen gaar genoeg zijn. Als je klaar bent laat ze dan nog even een paar minuutjes afkoelen, en meng voor een laatste keer het vocht met de mosselen.
- Gegrilde Ciabatta
- Snijd de ciabatta doormidden of snijd in stukken van 3 cm
- Giet wat olijfolie op een bord met hoge rand en dip de stukjes ciabatta aan weerszijde in de olie
- Leg de ciabatta op het grillrooster ong. 4 minuten per kant tot de ciabatta lekker krokant is.
- Klaar? Haal ze van de bbq, snijd een teen knoflook doormidden en wrijf goed in het brood zodat er een heerlijk geurend knoflookbroodje ontstaat.
- Kerrie knoflook mayonaise
- Doe 4 goede eetlepels mayonaise in een schaaltje en voeg de 2tl kerriepoeder en 1 tl knoflookgranulaat toe. Als je niet zo van de kerrie bent begin je met 1 tl. Voor de knoflook zou je ook met de helft kunnen beginnen en langzaam op smaak brengen. De knoflook moet altijd even intrekken, houd daar rekening mee.
- Doe als laatste het vocht uit het potje van de kappertjes in het schaaltje en roer tot een mooi glad geheel voor die laatste kick in je sausje.
Notes
- Dit recept is bereid op mijn Grill Bill kamado BBQ maar kan uiteraard ook op een andere bbq, zolang deze maar een deksel heeft.