BBQ Rookhout, wat, wanneer, hoe en waarom

gyros bbq kamado

Wie aan bbq denkt, denkt aan rook, maar vaak denkt men niet aan rookhout. Rookhout toevoegen word bij een beginnende bbq’er eigenlijk nooit gedaan. Al spreek ik even voor mezelf dan. Toen ik begon met mijn Weber dacht dat ik voldoende smaak had van de rook die van het houtskool komt. Maar al doende leert men, want met rookhout kun je net even dat ene gerecht net even dat rooksmaakje mee geven dat het nodig heeft. Ok, genoeg stof, naar de kern.

Welk rookhout is nu het lekkerst? Antwoord; dat is persoonlijk, smaken verschillen en ja, over smaak valt wel degelijk te twisten 😉

Hoe gebruik je rookhout?

Als je naar de bbq winkel gaat zie je vaak rookhout in diverse verpakkingen, de snippers zijn het meest bekend maar de chunks (grote blokken) briketten en rookplankjes zijn ook steeds meer in opkomst.

Het rookhout leg je op de hete kolen of briketten zodat er rook ontstaat, deze rook geeft je gerecht een extra smaakje. Afhankelijk van het gerecht dat je maakt zijn er een aantal richtlijnen die je kunt hanteren. Ze zijn niet in beton geschreven dus experimenteren mag.

Nat of droog?

Bij voorkeur gebruik je droog hout, strooi snippers of leg chunks tussen de kolen en sluit het deksel van je bbq .

GerechtHoutsoort
EendAppel, Kers
FazantAppel, Maple (Esdoorn, Ahorn), Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank
Gevogelte (wit vlees) , algemeenMaple (Esdooorn, Ahorn), Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Els, Hickory, Jack Daniel`s bourbonvaten, Tamme Kastanje, Kersen, Laurier, Moerbeiboom, Olijf, Pecan, Zwarte Bessen
GroentenMaple (Esdooorn, Ahorn), Laurier, Mesquite
KaasHickory, Kers, Maple (Esdooorn, Ahorn), Mesquite, Pecan, Wijnvaten. Hoe sterker de kaas, hoe krachter de houtsoort moet zijn
KalkoenAppel, Abrikoos, Maple (Esdooorn, Ahorn), Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Eik, Hickory, Nectarine, Peer, Perzik, Pruim
KipAbrikoos, Acacia, Maple (Esdooorn, Ahorn), Appel, Berk, Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Mesquite, Nectarine, Olijf, Peer, Perzik, Pruim
LamAppel, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Kers, Olijf, Pruim, Sering
PalingBeuken, Eik, Els
PatrijsMaple (Esdooorn, Ahorn), Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank
RundAcacia, Citrushout,Crab appel (sier appel), Druivenrank, Eik, Hickory, Jack Daniel`s bourbonvaten, Tamme Kastanje, Kersen, Mesquite, Pecan, Whiskyvaten, Wijnvaten
VarkenAbrikoos, Maple (Esdoorn, Ahorn), Berk, Citrushout, Els, Jack Daniel`s bourbonvaten, Tamme Kastanje, Kers, Laurier, Moerbeiboom, Nectarine, Olijf, Pecan, Peer, Perzik, Pruim, Whiskyvaten, Wijnvaten
Varken, hamAppel, Beuken, Maple (Esdoorn, Ahorn), Olijf, Hickory, Moerbeiboom
Varken, spareribsHickory, vijg, appel, kers
Varken, worstBeuken, Eik
Vis, algemeenAbrikoos, Acacia, Amandel, Citrushout, Es, Mesquite, Nectarine, Olijf, Pruim, Sering, Beuken
Vlees, roodAmandel, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Eik, Es, Laurier, Walnoot
Wild, algemeenCrab appel (sier appel), Druivenrank, Eik, Jack Daniel`s bourbonvaten, Tamme Kastanje, Walnoot
ZalmBeuken, Eik, Els, Olijf
ZeevruchtenCitrushout, Els
HoutsoortGeur en smaak
AbrikoosBaconachtige smaak maar milder en zoeter dan Hickory.
AcaciaKruidig en aardachtig van smaak. Familie van, maar niet zo zwaar als Mesquite
AhornRokerig, mild en zoetig
AmandelEen zoete, nootachtige rooksmaak, licht en zeer herkenbaar aroma
AppelErg mild met een subtiele zoetige fruitsmaak. Kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin.
BerkMedium hardhout, milde en zoete rook.
BeukenNeutrale rooksmaak. kleurt bijvoorbeeld vis mooi roodachtig tot bruin
CitrushoutSinaasappel-, citroen-, en grapefruithout produceren een milde rokerige smaak
Crab appel (sier appel)Erg mild met een subtiele zoetige fruitsmaak. Kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin
DruivenrankGeeft veel rook met een rijke, fruitige en iets wrange smaak.
EikenHeerlijke geur en kleurt de rookwaar mooi goudgeel tot bruin, alle eikensoorten zijn geschikt als rookhout.
ElsDelicaat met een zeer zacht, zoet, muskusachtig aroma.
EsLichte maar karakteristieke smaak, brand snel op.
Esdoorn of mapleMild en zoet
HickoryZoete en sterke baconachtige smaak. Zware rooksmaak, gebruik met mate
Kastanje, tammeEen lichtzoete en nootachtige smaak en geur
KersenMild, zoet en fruitig. Kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin en de rook geeft een mooie rozeachtige tint aan lichte vleessoorten
LaurierIets bloemige en kruidige rooksmaak met een kaneel ondertoon
MesquiteKruidig en een aardachtige aroma, maar snel bitter bij langer roken. Overheerst snel.
MoerbeiboomMild, zoet, met hints van bramen. Lijkt enigzins op de rook van appel.
NectarineEen zoete milde rook. Heeft iets weg van Hickory.
OlijfKruidig en aardachtige rook. als mesquite, maar dan milder
PecanZoet en mild met een op hickory lijkende smaak. Een goede allrounder
PeerSubtiele rooksmaak, lijkt op appel.
PerzikLijkt op hickory maar dan zoeter en milder.
PruimLijkt op hickory maar dan zoeter en milder.
SeringZeer licht subtiel met een een bloemig accent.
VijgMild en fruitig aroma
WalnootZware rooksmaak, wordt meestal gemengd met lichtere houtsoorten zoals amandel, peer of appel. Is snel bitter bij te lang roken
WhiskyvatenEikenhout met whisky doordrenkt. Zorgt voor een whiskeysmaak in de rook.
WijnvatenEikenhout met wijn doordrenkt. Geeft een wijnsmaak in de rook.
Zwarte bessenLijkt op hickory maar dan zoeter en milder.

Om het je makkelijk te maken hebben we het lijstje ook omgedraaid. Dus als je weet wat je wilt gaan eten kan je precies zien welke houtsoort en goed bij past.

Share the Post:

Related Posts

Nieuwe recepten in je inbox?

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief!