Wie aan bbq denkt, denkt aan rook, maar vaak denkt men niet aan rookhout. Rookhout toevoegen word bij een beginnende bbq’er eigenlijk nooit gedaan. Al spreek ik even voor mezelf dan. Toen ik begon met mijn Weber dacht dat ik voldoende smaak had van de rook die van het houtskool komt. Maar al doende leert men, want met rookhout kun je net even dat ene gerecht net even dat rooksmaakje mee geven dat het nodig heeft. Ok, genoeg stof, naar de kern.
Welk rookhout is nu het lekkerst? Antwoord; dat is persoonlijk, smaken verschillen en ja, over smaak valt wel degelijk te twisten 😉
Hoe gebruik je rookhout?
Als je naar de bbq winkel gaat zie je vaak rookhout in diverse verpakkingen, de snippers zijn het meest bekend maar de chunks (grote blokken) briketten en rookplankjes zijn ook steeds meer in opkomst.
Het rookhout leg je op de hete kolen of briketten zodat er rook ontstaat, deze rook geeft je gerecht een extra smaakje. Afhankelijk van het gerecht dat je maakt zijn er een aantal richtlijnen die je kunt hanteren. Ze zijn niet in beton geschreven dus experimenteren mag.
Nat of droog?
Bij voorkeur gebruik je droog hout, strooi snippers of leg chunks tussen de kolen en sluit het deksel van je bbq .
Gerecht | Houtsoort |
Eend | Appel, Kers |
Fazant | Appel, Maple (Esdoorn, Ahorn), Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank |
Gevogelte (wit vlees) , algemeen | Maple (Esdooorn, Ahorn), Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Els, Hickory, Jack Daniel`s bourbonvaten, Tamme Kastanje, Kersen, Laurier, Moerbeiboom, Olijf, Pecan, Zwarte Bessen |
Groenten | Maple (Esdooorn, Ahorn), Laurier, Mesquite |
Kaas | Hickory, Kers, Maple (Esdooorn, Ahorn), Mesquite, Pecan, Wijnvaten. Hoe sterker de kaas, hoe krachter de houtsoort moet zijn |
Kalkoen | Appel, Abrikoos, Maple (Esdooorn, Ahorn), Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Eik, Hickory, Nectarine, Peer, Perzik, Pruim |
Kip | Abrikoos, Acacia, Maple (Esdooorn, Ahorn), Appel, Berk, Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Mesquite, Nectarine, Olijf, Peer, Perzik, Pruim |
Lam | Appel, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Kers, Olijf, Pruim, Sering |
Paling | Beuken, Eik, Els |
Patrijs | Maple (Esdooorn, Ahorn), Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank |
Rund | Acacia, Citrushout,Crab appel (sier appel), Druivenrank, Eik, Hickory, Jack Daniel`s bourbonvaten, Tamme Kastanje, Kersen, Mesquite, Pecan, Whiskyvaten, Wijnvaten |
Varken | Abrikoos, Maple (Esdoorn, Ahorn), Berk, Citrushout, Els, Jack Daniel`s bourbonvaten, Tamme Kastanje, Kers, Laurier, Moerbeiboom, Nectarine, Olijf, Pecan, Peer, Perzik, Pruim, Whiskyvaten, Wijnvaten |
Varken, ham | Appel, Beuken, Maple (Esdoorn, Ahorn), Olijf, Hickory, Moerbeiboom |
Varken, spareribs | Hickory, vijg, appel, kers |
Varken, worst | Beuken, Eik |
Vis, algemeen | Abrikoos, Acacia, Amandel, Citrushout, Es, Mesquite, Nectarine, Olijf, Pruim, Sering, Beuken |
Vlees, rood | Amandel, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Eik, Es, Laurier, Walnoot |
Wild, algemeen | Crab appel (sier appel), Druivenrank, Eik, Jack Daniel`s bourbonvaten, Tamme Kastanje, Walnoot |
Zalm | Beuken, Eik, Els, Olijf |
Zeevruchten | Citrushout, Els |
Houtsoort | Geur en smaak |
Abrikoos | Baconachtige smaak maar milder en zoeter dan Hickory. |
Acacia | Kruidig en aardachtig van smaak. Familie van, maar niet zo zwaar als Mesquite |
Ahorn | Rokerig, mild en zoetig |
Amandel | Een zoete, nootachtige rooksmaak, licht en zeer herkenbaar aroma |
Appel | Erg mild met een subtiele zoetige fruitsmaak. Kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin. |
Berk | Medium hardhout, milde en zoete rook. |
Beuken | Neutrale rooksmaak. kleurt bijvoorbeeld vis mooi roodachtig tot bruin |
Citrushout | Sinaasappel-, citroen-, en grapefruithout produceren een milde rokerige smaak |
Crab appel (sier appel) | Erg mild met een subtiele zoetige fruitsmaak. Kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin |
Druivenrank | Geeft veel rook met een rijke, fruitige en iets wrange smaak. |
Eiken | Heerlijke geur en kleurt de rookwaar mooi goudgeel tot bruin, alle eikensoorten zijn geschikt als rookhout. |
Els | Delicaat met een zeer zacht, zoet, muskusachtig aroma. |
Es | Lichte maar karakteristieke smaak, brand snel op. |
Esdoorn of maple | Mild en zoet |
Hickory | Zoete en sterke baconachtige smaak. Zware rooksmaak, gebruik met mate |
Kastanje, tamme | Een lichtzoete en nootachtige smaak en geur |
Kersen | Mild, zoet en fruitig. Kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin en de rook geeft een mooie rozeachtige tint aan lichte vleessoorten |
Laurier | Iets bloemige en kruidige rooksmaak met een kaneel ondertoon |
Mesquite | Kruidig en een aardachtige aroma, maar snel bitter bij langer roken. Overheerst snel. |
Moerbeiboom | Mild, zoet, met hints van bramen. Lijkt enigzins op de rook van appel. |
Nectarine | Een zoete milde rook. Heeft iets weg van Hickory. |
Olijf | Kruidig en aardachtige rook. als mesquite, maar dan milder |
Pecan | Zoet en mild met een op hickory lijkende smaak. Een goede allrounder |
Peer | Subtiele rooksmaak, lijkt op appel. |
Perzik | Lijkt op hickory maar dan zoeter en milder. |
Pruim | Lijkt op hickory maar dan zoeter en milder. |
Sering | Zeer licht subtiel met een een bloemig accent. |
Vijg | Mild en fruitig aroma |
Walnoot | Zware rooksmaak, wordt meestal gemengd met lichtere houtsoorten zoals amandel, peer of appel. Is snel bitter bij te lang roken |
Whiskyvaten | Eikenhout met whisky doordrenkt. Zorgt voor een whiskeysmaak in de rook. |
Wijnvaten | Eikenhout met wijn doordrenkt. Geeft een wijnsmaak in de rook. |
Zwarte bessen | Lijkt op hickory maar dan zoeter en milder. |
Om het je makkelijk te maken hebben we het lijstje ook omgedraaid. Dus als je weet wat je wilt gaan eten kan je precies zien welke houtsoort en goed bij past.