Griekse Gehakballen in gerookte tomatensaus + Griekse salade

recept griekse gehaktballen van de kamado bbq 6

Ja, de meeste lezers van mijn BBQ blog weten het inmiddels wel, ik ben verslaafd aan lekker eten, met name de Griekse keuken vind ik erg lekker. En als je niet naar Griekenland toe kunt, dan haal je Griekenland maar naar je toe. Met deze supermalse gehaktballetjes, frisse salade met feta en rijst met tomatenpuree.

Door de balletjes eerst te grillen en de saus te roken krijg je een hele bijzondere smaak en een verrassende en opvallende rode kleur. Smakelijk alvast! Oja, doe jezelf een plezier en koop een keer goed gehakt bij de slager. Ik heb dit gerecht gemaakt met Livar gehakt van Beef & Steak (Livar = Limburgs varken), veel lekkerder dan het gehakt van de super.

Griekse Gehakballen in gerookte tomatensaus + Griekse salade

Recipe by BBQNOEIER
0.0 from 0 votes
Course: Main, HoofdgerechtCuisine: GrieksDifficulty: Makkelijk
Porties

4

Porties
Voorbereiden

30

minutes
Kooktijd

30

minutes
Totaal

1

hour 

Griekse gehaktballen, ook wel keftedakia genoemd. O zo lekker, en simpel te bereiden. Een feest voor een doodnormale doordeweekse dag, en voor in het weekend! Oja, 5 ballen maken, dan blijft er 1 over voor de chef voor de volgende dag, dan is ‘ie stiekem nog lekkerder!

BBQ Mode

Houd je scherm aan tijdens het koken

Ingrediënten Griekse Gehaktballen in tomatensaus

  • 500 gram varkensgehakt of half om half

  • 1 blik gepelde tomaten, de biologische van het merk Mutti is heerlijk

  • 2 el gedroogde oregano

  • 1 handje verse peterselie

  • 1 handje verse muntbladeren

  • 1 tl zout

  • 1 tl vers gemalen zwarte peper

  • 1 tl komijnzaad

  • 2 tl gerookte paprikapoeder

  • 1 tl koriander poeder

  • 2 tenen knoflook

  • Ingredienten Griekse salade
  • 1 st rode ui

  • 1 st groene paprika

  • 1 bakje cherrytomaatjes

  • 4 el witte wijnazijn

  • 4 el Griekes extra vergine olijfolie

  • 2 el honing

  • 0.5 st komkommer

  • 1 blok Feta kaas

  • 1 tl gedroogde oregano

  • 1 handje kappertjes

  • 2 handjes kalamata olijven

  • Rijst in tomatensaus
  • 200 gram basmati rijst

  • 1 st steranijs

  • 2 tenen kardamom

  • 1 snufje peper

  • 1 blokje groente bouillon

  • 1 blikje Mutti tomatenpuree

  • Benodigdheden
  • BBQ Met deksel

  • Rookhout, ik vind olijf rookhout wel erg lekker voor een mediterraans gerecht als dit

  • bbq tang

  • Skillet of pannetje

  • Ruime schaal voor de salade

Directions

  • Snijd de verse kruiden en knoflook fijn. Snijden, niet hakken als een holbewoner. Zo blijven de smaken behouden 😉
  • Doe het gehakt, verse kruiden, knoflook en gedroogde kruiden (1 el oregano apart houden voor de saus) erbij en meng even lekker door elkaar, met je blote klauwen uiteraard! Laat voor 20 minuutjes staan zodat alle smaken in het gehakt kunnen trekken.
  • In de tussentijd steek je je bbq aan en bereid jezelf voor om direct boven het houtskool te grillen op 180 graden. Je kunt natuurlijk ook eerst de bbq aansteken, wat jij handig vindt.
  • Pak de skillet of een ander pannetje, doe de gepelde tomaten erin en de eetlepel oregano. Knijp de tomaten fijn met je handen. Of een prak met een vork, maar dat is eigenlijk voor amateurs, zo’n vork.
  • Zet je pannetje met saus op het grillrooster, strooi de rookhoutsnippers in de hete kolen en sluit de deksel van je bbq. Nu kan de rook heerlijk in je saus trekken. 1 of 2 handjes rookhout is prima.
  • Nu begin je met de gehaktballen, maak 5 ballen van ongeveer 100 gram en maak ze een klein beetje plat. Een beetje tussen een hamburger en een gehaktbal in zeg maar. Dan garen ze wat sneller.
  • Als je hiermee klaar bent dan is de saus als het goed is al lekker aan het pruttelen. Nu kun je de gehaktballen boven de kolen op het rooster leggen. Ongeveer 4 a 5 minuten per kant. Zodat je een paar goeie grillstrepen ziet.
  • Strooi tussentijds nog wat rookhout in de kolen voor wat extra rooksmaak.
  • Als beide kanten goed zijn aangegrild leg je de gehaktballen in het pannetje met saus voor ongeveer 15 tot 20 min. Draai de ballen om de 3/ 4 minuten even om.recept griekse gehaktballen van de kamado bbq 6
  • Na ongeveer 15 tot 20 minuten zijn jouw heerlijke Griekse gehaktballen gaar! Zet even apart om af te koelen en te rusten voor een minuutje of 10.recept griekse gehaktballen van de kamado bbq 6
  • Voeg naar smaak nog wat peren en zout toe. Wel eerst even proeven!
  • De Griekse Salade
  • Doe de olijfolie, witte wijnazijn en honing in een ruime schaal, en meng een heel even.
  • Snijd de cherrytomaatjes in 4 partjes en doe in de schaal en meng met de marinade. Laat ong. 10 min. marineren.
  • Snijd de komkommer in stukjes, de groene paprika in lange stroken en de rode ui in halve ringen. En strooi bovenop de tomaatjes. Voeg dan de kappertjes en kalamata olijven toe.
  • Leg de feta bovenop de groente, giet er een goeie scheut olijfolie over, en dan nog een theelepel gedroogde oregano.
  • Als alles op tafel staat mag degene die de hele tijd heeft zitten lamballen de feta in stukjes breken met een vork en het geheel door elkaar mengen. Zo verdelen we de taken eerlijk toch?
  • Als laatste breng je de salade nog op smaak met een snufje zout, en voor wie durft nog wat vers gemalen zwarte peper .
  • Rijst in tomatensaus
  • Was je basmati rijst met koud water en doe in een pannetje. Brokkel een blokje bouillon, en vers gemalen zwarte peper over de rijst. Voeg de kardamom (even breken) en steranijs toe.
  • Koud water toevoegen. Onthoud, 1 deel rijst, 1,5 deel water. Altijd pas koud water toevoegen nadat je hebt gekruid.
  • Zet je pannetje op hoog vuur en laat snel op temperatuur komen. Eenmaal kokend zet je het vuur uit en laat je de pan voor ong. 10 minuten met deksel erop staan zodat de rijst gaar kan stomen. Niet afgieten..
  • Niet stiekem gluren, viespeuk!
  • Na 10 min is je rijst gekookt, dan doe je het blikje Mutti tomatenpuree erdoor, goed mengen en dan ben je klaar. Niks maar aan doen, behalve opeten dan.recept griekse gehaktballen van de kamado bbq 8
  • Nu is het tijd om alles te serveren, smakelijk. Ofwel “Kalí órexi’ in het Grieks.

Notes

  • Zoek je een betaalbare leverancier voor de steranijs, kardemom en alle andere kruiden en specerijen die ik gebruik? Check dan eens bij van Beekum specerijen.
  • Dit recept is gemaakt op mijn Grill Bill kamado, maar kan uiteraard ook op een andere bbq, zolang deze maar een deksel heeft.
Share the Post:

Related Posts

Nieuwe recepten in je inbox?

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief!