Caveman Style Bloemkool Pizza Op de Kamado BBQ

de pizza, met saus, klaar om te snijden en te eten

Een veelgebruikte techniek in BBQland is de Caveman style, het bereiden van vlees of groenten direct op het houtskool. Je zou denken dat dan je vlees en groenten helemaal wegbranden, maar niets is minder waar. Waarom? Leg ik je even uit. Het vlees en de groenten hebben een veel lagere temperatuur dan de kolen. Je zult dan zien dat op de punten waar je producten de kolen raken deze nauwelijks verbranden. Je moet wel goed opletten en op tijd omdraaien natuurlijk.

Het effect is dan ook heerlijk te noemen, over deze unieke smaak vertel ik je verderop meer.

Caveman Style Bloemkool Pizza Op de Kamado BBQ

Caveman Style Bloemkool Pizza Op de Kamado BBQ

Recipe by BBQNOEIER
Course: BBQ Recepten, Hoofdgerecht, Hot ‘N Fast, PizzaCuisine: Hollands
0.0 from 0 votes
Personen

2

Personen
Voorbereiding

30

minutes
Kooktijd

5

minutes
Total time

35

minutes
BBQ Mode

Houd je scherm aan tijdens het koken

Ingredients

  • 2 stks bloemkool pizzabodem (te koop bij supermarkt)

  • 3 stk tomaten

  • 1 blikje Mutti tomatenpuree

  • 2 stk wortels

  • 2 stk gele ui

  • 5 tenen knoflook

  • 1 stk selderij

  • 1 tl zout

  • 1 tl zwarte peper

  • 0.5 el oregano (per pizza)

  • 3 el olijfolie

  • 4 plakjes chorizo

  • 1 stk rode ui

  • 1 stk bosui

  • Jonge kaas, zelf raspen

  • spekreepjes

  • Overige benodigdheden
  • 1 pizzasteen

  • 1 staafmixer of vijzel

  • Eventueel bakpapier of wat bloem*

Directions

  • Warm de Q op tot 200 graden
  • Leg de groentes op de hete kolen en draai regelmatig om. Zo worden ze rondom zwart
  • Haal de groentes uit de BBQ, laat het afkoelen en poets het as en vuil er vanaf
  • Pureer alle groentes en voeg naar smaak wat peper en zout toe
  • Besmeer de pizzabodem en beleg met chorizo, ui, kaas en oregano (vervang de chorizo bij de tweede pizza met spekjes)
  • Leg de pizza voor ongeveer 5 min op de Kamado*
  • Serveer met bosui

Notes

  • De pizzasteen leg je vanaf het begin op de grill. Zo kan deze mee opwarmen en deze goed heet wanneer de pizza er op kan.
  • Sommige pizzabodems zijn soms wat plakkerig, om te voorkomen dat de pizza vast plakt aan de steen kun je er een stukje bakpapier onder leggen. Geen bakpapier in huis maar wel wat bloem? Dan kun je de pizzasteen ook licht bestrooien tegen plakken.

Caveman pizzasaus

Als je je BBQ aansteekt met de gedachte dat je je producten rechtstreeks op het houtskool gaat garen, dan voel je je al meteen een echte holbewoner. Dus zet je knuppel klaar, draai je lange weelderige haar en baard even in een knot, want hier komt het recept van de lekkerste caveman pizzasaus. Een van de belangrijkste elementen van een heerlijke bbq bloemkoolpizza.

Unieke smaak

Door het direct grillen van de groenten in het houtskool krijg je een unieke smaak aan je saus, die je op geen enkele andere manier kunt krijgen. Probeer het, ervaar het, en word verliefd op deze pizzasaus. Trouwens, als je saus over houdt, gooi ‘m dan niet weg maar bewaar deze voor later. Lekker als dipsaus of voor de pasta voor morgen. De dag later smaakt de saus namelijk nog intenser.

  1. Warm je Q op tot 200 graden
  2. Leg de groenten tussen de hete kolen
  3. Draai ze zo nu en dan om totdat alles een klein beetje zwart begint te zien
  4. Klop op je borst en maak holbewoner geluiden
  5. Haal nu de groenten tussen de kolen vandaan en leg ze in een schaal
  6. Laat even afkoelen en poets het as en het vuil van de groente
  7. Pureer met een staafmixer. Of als je echt de holbewoner smaak te pakken hebt doe je dit met een die-hard vijzel, of je blote mannenklauwen!
  8. Voeg nog wat zout en peper naar smaak toe, en proef even van jouw geweldig gezonde creatie
  9. Ga door tot alles een glad geheel is zodat je het makkelijk kunt verdelen over de pizzabodem

Caveman bloemkool pizza chorizo

Misschien heb je dit wel ooit eerder gedaan, een pizza voorzien van saus. Bij een BBQ pizza werkt dit precies hetzelfde. Smeer een mooie laag caveman-saus over de pizzabodem. Strooi er wat geraspte kaas over. Beleg deze dan met chorizo, ui, nog wat kaas, en als kers op de taart nog wat gedroogde oregano.

Nu gaat de pizza in de Kamado op de pizzasteen welke ongeveer 20 minuutjes nodig heeft gehad om op temperatuur te komen. Na ongeveer 5 minuten is je pizza klaar, houd vooral even de bodem in de gaten. Een goede knapperige korst en bodem is erg belangrijk, maar hij mag niet zwart als roet zijn ;-). Dit vergt vooral in het begin even wat oefening, maar dit heb je zo onder de knie.

Caveman bloemkool pizza spekreepjes

Ook bij deze variant houd ik het eenvoudig: saus, geraspte kaas, spekreepjes, nog wat kaas, rode ui en klaar. Ook deze variant heeft slechts 5 minuutjes nodig om goed warm te worden.

Heb jij nu ook een geweldig recept of heb je nog tips voor mij? Laat ze achter in de comments 🙂

Share the Post:

Related Posts

Nieuwe recepten in je inbox?

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief!