Een veelgebruikte techniek in BBQland is de Caveman style, het bereiden van vlees of groenten direct op het houtskool. Je zou denken dat dan je vlees en groenten helemaal wegbranden, maar niets is minder waar. Waarom? Leg ik je even uit. Het vlees en de groenten hebben een veel lagere temperatuur dan de kolen. Je zult dan zien dat op de punten waar je producten de kolen raken deze nauwelijks verbranden. Je moet wel goed opletten en op tijd omdraaien natuurlijk.
Het effect is dan ook heerlijk te noemen, over deze unieke smaak vertel ik je verderop meer.
Caveman pizzasaus
Als je je BBQ aansteekt met de gedachte dat je je producten rechtstreeks op het houtskool gaat garen, dan voel je je al meteen een echte holbewoner. Dus zet je knuppel klaar, draai je lange weelderige haar en baard even in een knot, want hier komt het recept van de lekkerste caveman pizzasaus. Een van de belangrijkste elementen van een heerlijke bbq bloemkoolpizza.
Unieke smaak
Door het direct grillen van de groenten in het houtskool krijg je een unieke smaak aan je saus, die je op geen enkele andere manier kunt krijgen. Probeer het, ervaar het, en word verliefd op deze pizzasaus. Trouwens, als je saus over houdt, gooi ‘m dan niet weg maar bewaar deze voor later. Lekker als dipsaus of voor de pasta voor morgen. De dag later smaakt de saus namelijk nog intenser.
- Warm je Q op tot 200 graden
- Leg de groenten tussen de hete kolen
- Draai ze zo nu en dan om totdat alles een klein beetje zwart begint te zien
- Klop op je borst en maak holbewoner geluiden
- Haal nu de groenten tussen de kolen vandaan en leg ze in een schaal
- Laat even afkoelen en poets het as en het vuil van de groente
- Pureer met een staafmixer. Of als je echt de holbewoner smaak te pakken hebt doe je dit met een die-hard vijzel, of je blote mannenklauwen!
- Voeg nog wat zout en peper naar smaak toe, en proef even van jouw geweldig gezonde creatie
- Ga door tot alles een glad geheel is zodat je het makkelijk kunt verdelen over de pizzabodem
Caveman bloemkool pizza chorizo
Misschien heb je dit wel ooit eerder gedaan, een pizza voorzien van saus. Bij een BBQ pizza werkt dit precies hetzelfde. Smeer een mooie laag caveman-saus over de pizzabodem. Strooi er wat geraspte kaas over. Beleg deze dan met chorizo, ui, nog wat kaas, en als kers op de taart nog wat gedroogde oregano.
Nu gaat de pizza in de Kamado op de pizzasteen welke ongeveer 20 minuutjes nodig heeft gehad om op temperatuur te komen. Na ongeveer 5 minuten is je pizza klaar, houd vooral even de bodem in de gaten. Een goede knapperige korst en bodem is erg belangrijk, maar hij mag niet zwart als roet zijn ;-). Dit vergt vooral in het begin even wat oefening, maar dit heb je zo onder de knie.
Caveman bloemkool pizza spekreepjes
Ook bij deze variant houd ik het eenvoudig: saus, geraspte kaas, spekreepjes, nog wat kaas, rode ui en klaar. Ook deze variant heeft slechts 5 minuutjes nodig om goed warm te worden.