Een veelgebruikte techniek in BBQland is de Caveman style, het bereiden van vlees of groenten direct op het houtskool. Je zou denken dat dan je vlees en groenten helemaal wegbranden, maar niets is minder waar. Waarom? Leg ik je even uit. Het vlees en de groenten hebben een veel lagere temperatuur dan de kolen. Je zult dan zien dat op de punten waar je producten de kolen raken deze nauwelijks verbranden. Je moet wel goed opletten en op tijd omdraaien natuurlijk.
Het effect is dan ook heerlijk te noemen, over deze unieke smaak vertel ik je verderop meer.
Caveman Style Bloemkool Pizza Op de Kamado BBQ
Recipe by BBQNOEIER2
Personen30
minutes5
minutes35
minutesHoud je scherm aan tijdens het koken
Ingredients
2 stks bloemkool pizzabodem (te koop bij supermarkt)
3 stk tomaten
1 blikje Mutti tomatenpuree
2 stk wortels
2 stk gele ui
5 tenen knoflook
1 stk selderij
1 tl zout
1 tl zwarte peper
0.5 el oregano (per pizza)
3 el olijfolie
4 plakjes chorizo
1 stk rode ui
1 stk bosui
Jonge kaas, zelf raspen
spekreepjes
- Overige benodigdheden
1 pizzasteen
1 staafmixer of vijzel
Eventueel bakpapier of wat bloem*
Dit recept is gemaakt op een Grill Bill Kamado
Tweevoudig winnaar Beste BBQ Award. In Nederland ontworpen en ontwikkeld. Je koopt deze kamado rechtstreeks bij de fabrikant, en dat scheelt in de prijs!
Directions
- Warm de Q op tot 200 graden
- Leg de groentes op de hete kolen en draai regelmatig om. Zo worden ze rondom zwart
- Haal de groentes uit de BBQ, laat het afkoelen en poets het as en vuil er vanaf
- Pureer alle groentes en voeg naar smaak wat peper en zout toe
- Besmeer de pizzabodem en beleg met chorizo, ui, kaas en oregano (vervang de chorizo bij de tweede pizza met spekjes)
- Leg de pizza voor ongeveer 5 min op de Kamado*
- Serveer met bosui
Notes
- De pizzasteen leg je vanaf het begin op de grill. Zo kan deze mee opwarmen en deze goed heet wanneer de pizza er op kan.
- Sommige pizzabodems zijn soms wat plakkerig, om te voorkomen dat de pizza vast plakt aan de steen kun je er een stukje bakpapier onder leggen. Geen bakpapier in huis maar wel wat bloem? Dan kun je de pizzasteen ook licht bestrooien tegen plakken.
Caveman pizzasaus
Als je je BBQ aansteekt met de gedachte dat je je producten rechtstreeks op het houtskool gaat garen, dan voel je je al meteen een echte holbewoner. Dus zet je knuppel klaar, draai je lange weelderige haar en baard even in een knot, want hier komt het recept van de lekkerste caveman pizzasaus. Een van de belangrijkste elementen van een heerlijke bbq bloemkoolpizza.
Unieke smaak
Door het direct grillen van de groenten in het houtskool krijg je een unieke smaak aan je saus, die je op geen enkele andere manier kunt krijgen. Probeer het, ervaar het, en word verliefd op deze pizzasaus. Trouwens, als je saus over houdt, gooi ‘m dan niet weg maar bewaar deze voor later. Lekker als dipsaus of voor de pasta voor morgen. De dag later smaakt de saus namelijk nog intenser.
- Warm je Q op tot 200 graden
- Leg de groenten tussen de hete kolen
- Draai ze zo nu en dan om totdat alles een klein beetje zwart begint te zien
- Klop op je borst en maak holbewoner geluiden
- Haal nu de groenten tussen de kolen vandaan en leg ze in een schaal
- Laat even afkoelen en poets het as en het vuil van de groente
- Pureer met een staafmixer. Of als je echt de holbewoner smaak te pakken hebt doe je dit met een die-hard vijzel, of je blote mannenklauwen!
- Voeg nog wat zout en peper naar smaak toe, en proef even van jouw geweldig gezonde creatie
- Ga door tot alles een glad geheel is zodat je het makkelijk kunt verdelen over de pizzabodem
Caveman bloemkool pizza chorizo
Misschien heb je dit wel ooit eerder gedaan, een pizza voorzien van saus. Bij een BBQ pizza werkt dit precies hetzelfde. Smeer een mooie laag caveman-saus over de pizzabodem. Strooi er wat geraspte kaas over. Beleg deze dan met chorizo, ui, nog wat kaas, en als kers op de taart nog wat gedroogde oregano.
Nu gaat de pizza in de Kamado op de pizzasteen welke ongeveer 20 minuutjes nodig heeft gehad om op temperatuur te komen. Na ongeveer 5 minuten is je pizza klaar, houd vooral even de bodem in de gaten. Een goede knapperige korst en bodem is erg belangrijk, maar hij mag niet zwart als roet zijn ;-). Dit vergt vooral in het begin even wat oefening, maar dit heb je zo onder de knie.
Caveman bloemkool pizza spekreepjes
Ook bij deze variant houd ik het eenvoudig: saus, geraspte kaas, spekreepjes, nog wat kaas, rode ui en klaar. Ook deze variant heeft slechts 5 minuutjes nodig om goed warm te worden.