Wagyu vlees staat bekend om zijn zeer mooie vetdooradering, iets wat er prachtig uit ziet voor het oog, maar ook iets wat superlekker smaakt. Als je nog nooit Wagyu hebt gegeten is het zeker de moeite waard om te proberen. Je moet het niet elke week doen want dan is het exlusieve er wel een beetje af. En je krijgt er een behoorlijke deuk van in je portemonnee.
Deze Wagyu flat ribs zijn eenvoudig low and slow te roken en te garen op de bbq. Je bent er een uurtje of 8 mee zoet maar dan heb je wel een leuk feestje kan ik je verklappen. Koffierub past qua smaak perfect bij beef, dit mooie stuk vlees heeft al heel veel smaak van zichzelf dus je hoeft maar een klein beetje rub te gebruiken.
Wagyu Flat Ribs van de BBQ
3
Personen30
minutes8
hours30
min8
hours30
minutesDeze overheerlijke Wagyu flat ribs hebben even nodig om te garen, begin dus op tijd, je hebt zeker 8u nodig om ze botermals van de bbq te kunnen halen. Flat ribs zijn runderribben. Vergelijkbaar met spareribs, maar dan van het Wagyurund.
Houd je scherm aan tijdens het koken
Ingrediënten Wagyu flat ribs
1300 gram Wagyu flat ribs
40 gram Koffie Rub, Bijv. Don Marcos of BBQLUB Koffie Rub
- Benodigdheden
3 handjes Wisky rookhout chips
Kerntemperatuurmeter
BBQ met deksel waarmee je indirect kunt grillen
Aluminium folie of slagerspapier
Grote tang
1 portie Geduld
Directions
- Vaak krijg je de Wagyu flat ribs bevroren aangeleverd. Leg in dit geval de flat ribs 2 dagen van te voren in de koelkast om langzaam te ontdooien.
- Op de dag van de waarheid haal je de flat ribs uit de verpakking, en snijd je het vet van het vlees. Zo kan de rub en de rook beter het vlees in.
- Bestrooi nu de koffierub over het vlees en druk goed aan zodat er niks vanaf kan vallen.
- Laat eerst de rookhoutsnippers een minuut of 10 in een bakje weken in water. Je kunt voor het roken op de bbq een speciaal rookhoutbakje kopen. Of wikkel de snippers in alu-folie en prik er wat gaatjes in.
- Stook de bbq op tot zo’n 110 graden, leg het bakje houtsnippers in de kolen. In het geval van een kamado leg je nu de heat deflector en het grillrooster erop en ze de ventilatieroosters op een klein kiertje tot de bbq uiteindelijk een temperatuur heeft van ongeveer 120 graden.
- Nu is de tijd rijp om je Wagyu op de bbq te leggen, leg de flat ribs in het midden van het grillrooster en stop de kernthermometer in het midden van het vlees, let op dat je niet tegen het bot aan zit. Dit geeft een vertekend beeld van de echte kern temperatuur.
- Na ongeveer een uurtje of 4 is het vlees ong. 70 graden (in mijn geval dan) nu is het tijd om de flat ribs in te pakken in aluminiumfolie. Met de glimmende kant naar binnen, zo kan er wel warmte in maar niet eruit.
- Laat de ribs rustig op de bbq liggen tot de kerntemperatuur 90 tot 94 graden is. Controleer even met een satéprikker hoe gaar het vlees is. Je moet haast geen weerstand voelen. Heb je nog teveel weerstand, laat het vlees dan nog even liggen tot je zelf tevreden denkt te zijn over de garing. In sommige gevallen kan dit tot wel 10u duren, afhankelijk van het vlees en gewicht.
- Als je tevreden bent haal je de Wagyu ribs van de bbq, en laat het ong. 30 minuten rusten in het folie. Zo kan al het vocht zich weer verspreiden in het vlees en worden je flat ribs nog lekkerder. Zet het bier alvast klaar, want je gaat zo smullen!
- Na 30 minuten zijn de ribs wel klaar om aangesneden te worden, pak hiervoor een scherp mes en een mooie serveerplank en dien op!
- Bijgerechten
- Wat serveer je nu bij de flat ribs? Dat kan vanalles zijn, coleslaw, friet, gepofte aardappel of een gegrilde maiskolf.
TIPS
- Koop je Wagyu Flat ribs bij een goede slager, zo ben je verzekerd van een eerlijk product en hoge kwaliteit.
- Low and slow bbqen kun je het beste doen op een bbq met deksel waarmee je indirect kunt grillen. Een kamado bbq is daar een goed voorbeeld van.