Bavette, ook wel vinkenlap genoemd. Toch wel een van mijn favoriete stukken vlees. Ook omdat het snel te bereiden is, en je dus ook doordeweeks heerlijk kunt genieten van een snelle bbq. Wie wil dat nou niet!? Als je ‘s avonds na een zware werkdag thuis komt wil je toch wel beloond worden met overheerlijk restaurant-waardige hap.
Met dit recept ben jij voor 2 personen in nog geen 1 uur helemaal het mannetje, beloofd 😉
Bereiding bavette
Heel, belangrijk. Knoop dit goed in je oren. Haal het vlees uit de koelkast voordat je je bbq aansteekt. Zo kan het vlees goed op kamertemperatuur komen, daardoor is het vlees malser en lekkerder. Begrepen? Goed! 😉 Dat gezegd te hebben mag je nu het vlees uit de verpakking halen,
- Leg de bavette op een fijne plank en pak de rub erbij.
- Maak het grote gat van de pot rub open en strooi een ruime hoeveelheid voorzichtig over het vlees.
- Druk het stevig aan en zorg dat het hele stuk bavette is bedekt met deze heerlijke #3 rub van De Fik erin. Deze rub past perfect bij dit heerlijk stuk vlees.
- Klaar? Dan ga je nu de bbq aansteken, hij mag flink heet, 200 graden is een prima temperatuur. Je gaat direct grillen op het rooster boven de gloeiend hete houtskool.
Witlof, marineren
Als je je bbq hebt aangestoken is het altijd even wachten totdat de Q op temperatuur is. In de tussentijd heb jij mooi tijd om de witlof te marineren.
- Pak de 2 stukken witlof en snijd ze in de lengte doormidden.
- Verwijder de harde binnenkant, want dat is niet te vreten, want = bitter…
- Doe dan de roomboter in een klein schaaltje, warm het even een paar seconden op in de microgolf, of zoals wij Nederlanders zeggen, de magnetron.
- Als de boter gesmolten is doe je er 2 el olijfolie bij, dan het knoflookpoeder en uienpoeder en een snufje zout.
- Meng alles goed door elkaar en breng de marinade aan op de witlof met een kwastje.
Lenteui en ui
Voor het marineren van de lenteui heb je enkel wat olijfolie en een snufje zout nodig. Meer niet. Snijd nu de 2 uien doormidden en laat de schil zitten, want dat ziet erg gewoon ruig uit op je serveerplank.
Witte basmati rijst
Als bijgerecht eten we basmati rijst, dit vind ik persoonlijk de lekkerste rijst. Een wat zachtere korrel die de smaak van de groentebouillon heerlijk absorbeert. Kook het water, doe voeg een blokje bouillon toe en kook de rijst totdat het gaar is. Giet de rijst af en doe dan de gedroogde basilicum en wat olijfolie door de rijst. Wat knoflook en uienpoeder is ook erg lekker.
Hup, naar de bbq
Als je alles hebt voorbereid en het vlees op kamertemperatuur is zal je Q inmiddels wel op temperatuur zijn. Zorg ervoor dat de kolen een beetje op een hoopje liggen aan de linkerzijde van de bbq zodat de groenten indirect op de grill kunnen. Leg als eerste de groentes erop. Vervolgens steek je je kerntemperatuurmeter in het vlees zodat het puntje de probe precies in het midden van het dikste stuk vlees zit. Als het goed is moet de meter nu ong. 21 tot 24 graden aangeven. Je kunt nu de bavette boven de kolen op het rooster leggen. Houd de temperatuur in de gaten en draai het vlees als het ongeveer 38 graden is om. Dit duurt ongeveer een minuut of 4/5. Zodra je kerntemperatuurmeter 49 graden aangeeft haal je het vlees van het rooster en wikkel je het even in aluminiumfolie om te laten rusten. Ook erg belangrijk, niet alleen voor jezelf maar ook voor net gegaard vlees, rusten! Minimaal 5 tot 7 minuten voor een stuk vlees van 500 tot 750 gram.
Serveren maar
Bavette uitgerust, check! Witlof, ui en lenteui gaar, check! Rijst gaar? Serveren maar! Smijt het stuk vlees als een echte vent op een mooie grote serveerplank. Wel met respect want hiervoor is wel een schitterend mooi beest gestorven. Leg de groentes er mooi naast en snijd het vlees tegen de draad. Nu mag je genieten van een heerlijk stuk vlees na een dag hard werken.
Tip: Voor de saus,
Je kunt het recept van deze chimichurri gebruiken