Gegrilde Tonijnsteak met Gin Mayonaise

tonijnsteak bagelburger met ginmayonaise 4

De tonijnsteak van de bbq, iets wat al een tijdje op mijn to-do lijstje stond is nu eindelijk op de bbq gegaan. Omdat ik een aanbieding bij de Hanos voorbij zag komen, toch maar eens vaart gezet achter dit recept. Ja, ik ben een echte Hollander, ik wil niet teveel betalen maar wel de beste kwaliteit kopen. Wie niet?

De Albacore tonijn wordt gevangen in de Stille Oceaan. Hij wordt ook wel de witte tonijn genoemd omdat hij lichter van kleur is dan de rest van zijn familie. De Albacore heeft een matig vetgehalte en is zachter en milder van smaak in vergelijking met de gewone tonijn. Albacore tonijn is zeer geschikt om lekker te grillen. Met alleen een beetje olijfolie, zout en peper is dit geweldige stuk vis al kei lekker.

Gegrilde Tonijnsteak met Gin Mayonaise

Gegrilde Tonijnsteak met Gin Mayonaise

Recipe by BBQNOEIER

Super chique Wijntip: Basa Rueda heeft een stuivende geur met passievrucht, meloen en peer, maar ook venkel en een hint van mineralen. In de mond elegant en met rondeur, sappig, fris en droog met mineralen in de afdronk. Basa Rueda is een heerlijke wijn van de verdejo druif uit het Ruedagebied.

Course: BBQ Recepten, Hoofdgerecht, Hot ‘N Fast, Vis
0.0 from 0 votes
Personen

2

Personen
Voorbereiding

25

minutes
Kooktijd

5

minutes
Total time

30

minutes
BBQ Mode

Houd je scherm aan tijdens het koken

Ingredients

  • 2 stks tonijnsteak van ong. 200 gram en 2 cm dik

  • 2 stks bagel met sesamzaad

  • 6 el mayonaise (Zaanse)

  • 1 el gin

  • 1 stk zakje sla melange

  • 4 el atjar

  • 1 stk potje kapper appeltjes

  • 1 stk pakje roomboter (smeerbaar)

  • 2 tl Maldon zeezout vlokken

  • 1 tl vers gemalen zwarte peper

  • 2 el gebakken uitjes

  • 2 stk radijsjes

  • 1 tl knoflookpoeder

  • olijfolie

  • Overige benodigdheden
  • tang om de tonijn te draaien

  • schaal voor salade in te maken

  • schaaltje voor de mayonaise

Directions

  • Steek de Q aan en stook op tot 250 graden
  • Snijd de tonijn in 2 plakken van 2cm dik
  • Besprenkel beide zijde van de steaks met de Maldon vlokken (max 1tl per steak)
  • Snijd de bagels door de helft en besmeer met roomboter
  • Doe 2 handjes sla in een schaal en voeg een scheutje olijfolie en de Atjar toe
  • Haal 10 kapper appeltjes uit het potje en voeg toe aan de schaal, voeg daarna ook 2tl van het vocht uit het potje toe aan de sla
  • Snijd de radijsjes in dunne plakjes en leg apart
  • Pak een schaaltje en doe hier de mayonaise en gin in. Wanneer je van knoflook houdt voeg je ook een tl knoflookpoeder toe
  • Is het grillrooster goed warm? Leg dan nu de broodjes met de besmeerde kant op de grill en wacht tot ze mooi bruin zijn. Dit duurt ongeveer 1.5 minuut. Leg daarna apart
  • Leg nu de tonijnsteaks op de grill (draai op tijd om). Het grillen duurt niet lang, lees verder om te zien hoe je kunt zien wanneer ze gaar zijn
  • In de tussentijd besmeer je de bagels met de mayonaise en beleg je ze met het sla mengsel dat je hebt gemaakt
  • Steaks klaar? Leg ze op de bagels en laat ze een minuut of 2/3 rusten. Garneer ze vervolgens met radijs, gebakken ui en kapper appeltjes en peper naar smaak

Een goede voorbereiding is het halve werk

Klinkt logisch natuurlijk maar stiekem betrap ik mezelf er toch steeds op dat ik niet altijd goed ben voorbereid, dit resulteert zo nu en dan in haastig werk en koud eten. Vooral bij high-and-fast grillen is het belangrijk dat je alles al klaar hebt liggen voordat je producten het grillrooster trotseren. Ik kan me voorstellen dat ik niet de enige ben 😉 Dit keer heb ik me niet laten foppen door mezelf.

Maldon? Zeezoutvlokken? Why?

Maldon zout heeft een unieke smaak en structuur, wat kei goed past bij een tonijnsteak natuurlijk. Het bestaat uit zachte piramidevorminge kristallen, een soort flinterdunne vlokken. De smaak is veel milder en fijner dan die van normaal zeezout en heeft een pure zilte smaak van de zee. Het is niet geschikt om in de zoutmolen te gebruiken. 

Dus, voorbereiden:

  1. Steak de bbq aan, en laat ‘m goed heet worden, 250 graden is een prima temperatuurtje
  2. Als je geen kant en klaar gesneden tonijn hebt net als ik, pak dan een scherp mes en snijd plakken van 2cm dik
  3. Besprenkel beide zijde met een beetje olijfolie en strooi het Maldon zout over de tonijn (max. 1 tl per steak), de peper doen we na het grillen anders verbrandt het, en dat is bitter.
  4. Snijd de bagels door de helft en smeer een mooi laagje roomboter aan de binnenzijde van de bagel. Als je het leuk vindt mag je ook de buitenzijde doen, geeft een mooi bruin jasje
  5. Doe 2 handjes sla in een schaal, voeg de atjar toe en een beetje olijfolie
  6. Haal 10 kapper appeltjes uit het potje en doe deze bij de sla, en schep 2 tl vocht uit het potje en voeg dit bij de sla
  7. Snijd de radijsjes in dunne plakjes en leg apart
  8. Doe nu de mayonaise in een schaaltje, en voeg de gin toe. Als je er een knoflooksmaakje bij wil doen dan kun je nog 1tl knoflookpoeder toevoegen
  9. Inmiddels is je bbq wel op temperatuur, zorg dat het grillrooster ook gloedje heet is, daarvan krijg je van die heerlijke maillard strepen op de tonijnsteak
  10. Leg eerst de broodjes met de kant van het boter op de grill, laat een beetje bruin van kleur worden, een heerlijke crunch, dat is wat je wil. Dit duurt ongeveer een minuutje of 1.5
  11. Als je bagels mooi bruin zijn haal je ze van de grill en leg je ze apart
  12. Nu is het tijd voor de tonijnsteaks, leg ze op de bbq en grill ze aan beide zijde even kort, als het goed is kun je aan de zijkant precies zien of ze gaar zijn. De kleur wordt dan ietsje lichter. Laat ze niet te lang liggen want tonijn wordt snel droog en taai
  13. In de tussentijd smeer je de bagels royaal in met de Gin mayo en leg je alvast het zojuist gemaakte slamengsel op de bagel
  14. Zodra de tonijnsteaks klaar zijn leg je ze op de broodjes en laat even een minuutje of 2/3 rusten zodat het vocht in het vlees zich weer goed kan verspreiden
  15. Garneer je bagel nog met wat radijs, gebakken ui en wat kapper appeltjes, en je bent bijna klaar om aan te vallen
  16. Maak een creatie zoals hieronder is afgebeeld, geef jezelf een schouderklopje en neem een slok van de heerlijke Basa Verdejo Do Rueda, dat heb je nu wel verdient!

Hooked? Ja?

Een directe verslaving aan tonijn opgelopen, en nog ruimte voor nog een tonijntje? Lekker he! Als je nog ruimte over hebt gooi je gewoon nog een steak op de grill, nu zonder broodje. Zo proef je nog beter de kwaliteit van deze geweldige vis. Smakelijk alvast!

tonijnsteak met ginmayonaise
Share the Post:

Related Posts

Nieuwe recepten in je inbox?

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief!