De tonijnsteak van de bbq, iets wat al een tijdje op mijn to-do lijstje stond is nu eindelijk op de bbq gegaan. Omdat ik een aanbieding bij de Hanos voorbij zag komen, toch maar eens vaart gezet achter dit recept. Ja, ik ben een echte Hollander, ik wil niet teveel betalen maar wel de beste kwaliteit kopen. Wie niet?
De Albacore tonijn wordt gevangen in de Stille Oceaan. Hij wordt ook wel de witte tonijn genoemd omdat hij lichter van kleur is dan de rest van zijn familie. De Albacore heeft een matig vetgehalte en is zachter en milder van smaak in vergelijking met de gewone tonijn. Albacore tonijn is zeer geschikt om lekker te grillen. Met alleen een beetje olijfolie, zout en peper is dit geweldige stuk vis al kei lekker.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Klinkt logisch natuurlijk maar stiekem betrap ik mezelf er toch steeds op dat ik niet altijd goed ben voorbereid, dit resulteert zo nu en dan in haastig werk en koud eten. Vooral bij high-and-fast grillen is het belangrijk dat je alles al klaar hebt liggen voordat je producten het grillrooster trotseren. Ik kan me voorstellen dat ik niet de enige ben 😉 Dit keer heb ik me niet laten foppen door mezelf.
Maldon? Zeezoutvlokken? Why?
Maldon zout heeft een unieke smaak en structuur, wat kei goed past bij een tonijnsteak natuurlijk. Het bestaat uit zachte piramidevorminge kristallen, een soort flinterdunne vlokken. De smaak is veel milder en fijner dan die van normaal zeezout en heeft een pure zilte smaak van de zee. Het is niet geschikt om in de zoutmolen te gebruiken.
Dus, voorbereiden:
- Steak de bbq aan, en laat ‘m goed heet worden, 250 graden is een prima temperatuurtje
- Als je geen kant en klaar gesneden tonijn hebt net als ik, pak dan een scherp mes en snijd plakken van 2cm dik
- Besprenkel beide zijde met een beetje olijfolie en strooi het Maldon zout over de tonijn (max. 1 tl per steak), de peper doen we na het grillen anders verbrandt het, en dat is bitter.
- Snijd de bagels door de helft en smeer een mooi laagje roomboter aan de binnenzijde van de bagel. Als je het leuk vindt mag je ook de buitenzijde doen, geeft een mooi bruin jasje
- Doe 2 handjes sla in een schaal, voeg de atjar toe en een beetje olijfolie
- Haal 10 kapper appeltjes uit het potje en doe deze bij de sla, en schep 2 tl vocht uit het potje en voeg dit bij de sla
- Snijd de radijsjes in dunne plakjes en leg apart
- Doe nu de mayonaise in een schaaltje, en voeg de gin toe. Als je er een knoflooksmaakje bij wil doen dan kun je nog 1tl knoflookpoeder toevoegen
- Inmiddels is je bbq wel op temperatuur, zorg dat het grillrooster ook gloedje heet is, daarvan krijg je van die heerlijke maillard strepen op de tonijnsteak
- Leg eerst de broodjes met de kant van het boter op de grill, laat een beetje bruin van kleur worden, een heerlijke crunch, dat is wat je wil. Dit duurt ongeveer een minuutje of 1.5
- Als je bagels mooi bruin zijn haal je ze van de grill en leg je ze apart
- Nu is het tijd voor de tonijnsteaks, leg ze op de bbq en grill ze aan beide zijde even kort, als het goed is kun je aan de zijkant precies zien of ze gaar zijn. De kleur wordt dan ietsje lichter. Laat ze niet te lang liggen want tonijn wordt snel droog en taai
- In de tussentijd smeer je de bagels royaal in met de Gin mayo en leg je alvast het zojuist gemaakte slamengsel op de bagel
- Zodra de tonijnsteaks klaar zijn leg je ze op de broodjes en laat even een minuutje of 2/3 rusten zodat het vocht in het vlees zich weer goed kan verspreiden
- Garneer je bagel nog met wat radijs, gebakken ui en wat kapper appeltjes, en je bent bijna klaar om aan te vallen
- Maak een creatie zoals hieronder is afgebeeld, geef jezelf een schouderklopje en neem een slok van de heerlijke Basa Verdejo Do Rueda, dat heb je nu wel verdient!
Hooked? Ja?
Een directe verslaving aan tonijn opgelopen, en nog ruimte voor nog een tonijntje? Lekker he! Als je nog ruimte over hebt gooi je gewoon nog een steak op de grill, nu zonder broodje. Zo proef je nog beter de kwaliteit van deze geweldige vis. Smakelijk alvast!
