Als je nog nooit Aziatische spare ribs hebt gehad moet je dit een keer proberen. Natuurlijk ook als je ze wel hebt gehad, want dit recept is te lekker om niet te proberen! De aanpak is iets anders, niet rubben maar marineren. Een marinade van citroen, en sojasaus in de basis en aflakken met zelfgemaakt teriyaki saus. Hoe lekker moet dat zijn? Kei Lekker!
Voor de spare ribs heb ik Baby back ribs gebruikt, deze zijn een stuk dikker bevleesd dan de traditionele ribbetjes die je bij de Appie koopt, dus als je fatsoenlijke ribben wil, koop ze dan bij een goede slager. De baby back ribs worden zelfs gebruikt voor bbq wedstrijden. En, omdat ze wat dikker zijn moeten ze dus ook langer op de grill, dus 3-2-1 is in dit geval dus ook echt 3-2-1, punt.

Klaarmaken van de ribs
Als eerste begin je natuurlijk met het verwijderen van het vliesje aan de onderzijde van de ribs, dit kun je doen met een schroevendraaier of mes en een stuk keukenpapier. Met het keukenpapier heb je meer grip en trek je het vlies er zo af.
De marinade, Asian style!
Ik heb deze marinade al een paar keer gemaakt en elke keer voeg ik iets toe en haal ik iets weg. Dit keer heb ik citroen toegevoegd en de ketjap weggelaten, en dat smaakte goed zeg!
- Doe alle natte ingrediënten sojasaus en citroensap et. in een schaal
- Snijd de laos wortel, en citroengras stengel fijn, en pers de knoflook en voeg deze ook toe
- Doe nu de droge ingrediënten zoals de suiker en zout in de schaal
- Trek je stoute (hand)schoenen aan en masseer de marinade goed in het de baby back ribs, gewoon goed masseren
- Leg de ribs in de koeling voor minimaal 6 tot 12 uur om te marineren

3-2-1! Op de BBQ
De 3-2-1 methode is een welbekende kooktechniek in de bbq wereld. 3 uur indirect grillen op 110 graden, 2 uur ingepakt in folie, en 1 uur afgrillen met bijvoorbeeld een bbq saus zodat de ribs een mooie glaze krijgen. Nu kan de tijd per rib verschillen omdat niet alle ribs even dik bevleesd zijn. Houd het zaakje dus goed in de gaten.
Hoe weet je nu of je ribs gaar zijn? Zelf tover ik altijd even een satéprikker tevoorschijn of een tandenstoker (ongebruikt!) en prik ik even door aluminium folie, gaat de prikker er als boter doorheen, dan is die gaar. Voel je wat weerstand, dan uiteraard nog niet. Als je een paar keer spareribs hebt gemaakt krijg je hier vanzelf de feeling voor.

Tijd voor Teriyaki!
Teriyaki, alleen door dit met je ogen dicht te zeggen voel je als die heerlijk zoete smaak, toch? Deze heerlijke Japanse smaakmaker gebruik je bijvoorbeeld als saus in wokgerechten, als marinade voor vis of vlees, of om vis of vlees tijdens het koken mee te glaceren. Het is de basis voor vele heerlijke Oosterse gerechten. Bovendien is teriyakisaus ontzettend makkelijk om te maken en blijft het op een koele en donkere plek bewaard, lang houdbaar.
Bereiding
Doe alle ingrediënten behalve de maizena in een steelpan en breng aan de kook. Laat enkele minuten zachtjes koken. Roer de maizena met een klein beetje water tot een vloeibaar papje en voeg dit al roerend toe een de teriyakisaus. Voeg net zoveel toe totdat de teriyakisaus licht gebonden is. Verwijder de knoflook.
Toepassing
Pak een kwast, geen behangkwast! Maar een mooi fijn kwastje om je teriyaki saus mee over de ribs te smeren, voor het laatste deel van de 3-2-1 sessie. Na een half uurtje begint de teriyakisaus al een mooie donkere glans te krijgen en na 45/60 min is deze klaar om geserveerd te worden. Wel blijven checken met die prikker hè..

Serveren maar!
Snijd de ribs mooi in stukken en serveer op een mooi plankje, ter garnering kun je lenteui of gebakken ui gebruiken. Loopt het water je al in de mond? Mooi! Smakelijk alvast 😉
Heb jij ook een geweldig ribs recept of een ander recept, post ‘m in de comments hieronder!
.