Wie wel eens bij de Chinees gaat eten heeft dit vast wel eens op de kaart zien staan, Char Siu. Meestal wordt dit met varkensnek of boston butt gemaakt maar ik heb nu buikspek gebruikt. En dat was echt smullen geblazen. In no-time was die kilo verdwenen, foetsie! Ik had spijt dat ik niet wat meer had gemaakt. Even rekening mee houden dus 😉
Ik heb bij de Char Siu zelf kroepoek gefrituurd, ook heel erg lekker. Vanaf nu kun je die kroepoep van de Appie vergeten want je wil niet anders meer dan zelfgebakken kroepoek.
Char Siu van buikspek BBQ Recept
Recipe by BBQNOEIERChar Siu wordt op vele manieren uitgesproken. Spreek het uit zoals jij wil, als het maar lekker is toch? Alle ingrediënten voor dit gerecht kun je vaak vinden bij de Chinese toko. Bij ons Eindhoven hebben we de Amazing Oriëntal. En als je iets niet kunt vinden, vraag het een medewerker. Anders kun je zoeken tot je een ons weegt. Laat je vooral niet afschrikken van alle kriebels op de verpakkingen, dit zijn Chinese tekens!
4
Personen30
minutes50
minutes15
minutes5 a 6
uur1
hour35
minutesHoud je scherm aan tijdens het koken
Ingrediënten Char siu
1 kilo buikspek zonder zwoerd
160 ml soya sauce
80 ml hoisin sauce. merk; Lee Kum Kee
120 ml honing
6 el bruine suiker
240 ml Chinese rijste wijn (Ssake, of droge sherry is ook prima)
6 el ketchup
4 tenen knoflook fijngesneden
5 tl five spice poeder
1 tl vers gemalen zwarte peper
2 tl chili poeder of flakes
2 el grof zeezout
2 tl rode kleurstof
- BIJGERECHTEN
100 gram ongebakken (knoflook) kroepoek
1 bakje taugé
2 nestjes noodles
2 stengels Lente-ui
50 ml (zoete) chilisaus
- BENODIGDHEDEN
grote schaal voor marinade
scherp (vlees) mes
snijplank
BBQ klaargemaakt voor indirect bakken op 135 graden
rookhout bijv. appel
tang om het vlees vast te pakken en te draaien
kerntemperatuurmeter
Dit recept is gemaakt op een Grill Bill Kamado
Tweevoudig winnaar Beste BBQ Award. In Nederland ontworpen en ontwikkeld. Je koopt deze kamado rechtstreeks bij de fabrikant, en dat scheelt in de prijs!
Directions
- CHAR SIU VOORBEREIDEN
- Snijd de buikspek in 3 of 4 gelijke delen, zo ben je er van verzekerd dat ze ongeveer tegelijkertijd gaar zijn
- Doe alle vloeibare ingrediënten als rijstewijn, soya saus etc in de schaal
- Snijd de knoflook in stukjes en voeg deze samen met de five spices poeder, peper en zout toe aan de marinade. Meng goed door elkaar. Proef ook even, geweldige smaak toch?
- Doe nu de stukken buikspek in de marinade en zorg dat alle hoekjes en gaatjes zijn bedekt met de heerlijke rode marinade. Als je met je blote klauwen het vlees marineert (wat heerlijk is) zorg dan dat je je goed wast, ja ook na het marineren, viespeuk!
- Als je weinig ruimte hebt in de koeling voor een schaal kun je ook de marinade in een ziplock zak doen. Wel goed dicht doen, die rode saus in je koeling, daar word je niet vrlijk van. Manmanman…
- CHAR SIU OP DE BBQ
- Als je buikspek een uur of 4 / 5 gemarineerd heeft kun je je bbq aansteken. Je laat ‘m opwarmen tot een temperatuur van 135 graden
- Als je bbq op temperatuur is dan zorg je dat je de buikspek indirect boven de kolen kunt garen. Heb je een kamado dan kun je de heat deflector gebruiken
- Leg het buikspek op het grill rooster en doe te temperatuurmeter in het midden van de buikspek
- Draai het vlees om het half uur even om. Als het vlees een kerntemperatuur van 77 tot 82 graden heeft mag je het van de bbq halen
- Laat je heerlijke Char Siu ongeveer 15 minuten rusten onder aluminium folie
- BIJGERECHTEN VOORBEREIDEN
- Zet een pan olie op het vuur, of zet de frietuurpan aan om de kroepoek te bakken. Je bakt de kroepoek op een temperatuur van 170 a 180 graden. De kroepoek is klaar als deze boven komt drijven
- Kook nu 500ml water voor de noodles, voeg een blokje groente bouillon toe en laat de noodles even weken tot ze gaar zijn. Je kunt natuurlijk ook van die zakjes noodles halen met alle kruiden er al bij. Ook erg lekkel!
- SMULTIJD! SERVEREN MAAR.
- Ok, je Char Siu is uitgerust. Pak een scherp mes en snijd in plakjes van een halve centimeter, leg op een mooie bordje en drapeer wat lente-ui en taugé over het buikspek. Want, ziet er leuk uit!
- Nu kun je ook de rest van de bijgerechten serveren.
- Wat drink je er bij? Je kunt natuurlijk wat rijstewijn serveren, een Aziatisch biertje als Bintang is ook erg lekker! Smakelijk.
TIPS & Notities
- Zoals je misschien wel weet, des te beter de kwaliteit van je ingrediënten hoe lekkerder. Koop de buikspek daarom bij een goede slager. Zoals Beef & Steak.