Duroc Buikspek Sate Asian Style

duroc varken buikspek sate

Kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip. En ik dan 🐖🐷? Ja, varken, ook een erg veelzijdig stukje vlees. Met name het Duroc varken, want dit knorretje staat bekend om zijn heerlijk sappige vlees. Dit vlees is gewoon (online) te bestellen bij de betere slagerijen.

Duroc

Het ras komt uit de VS, waar het een echte delicatesse is. Deze Duroc piggy’s zijn roodbruin van kleur (niet te zien aan het vlees overigens) en zijn berucht om hun agressieve karakter. Ze hebben een breed gespierd uiterlijk en hangende oren, om erkend te worden als Duroc mogen ze geen witte vlekken hebben, slechts een aantal zwarte.

Duroc Buikspek Sate Asian Style

Duroc Buikspek Sate Asian Style

Recipe by BBQNOEIER

Deze Duroc met Aziatische twist is een echte favoriet in ons huis, en vanaf nu ook bij jou 😉

Course: BBQ Recepten, Hoofdgerecht, Hot ‘N Fast, VarkenCuisine: Aziatisch
0.0 from 0 votes
Personen

2

Personen
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd

30

minutes
Rusttijd

5

Intrekken marinade

24u

Total time

50

minutes
BBQ Mode

Houd je scherm aan tijdens het koken

Ingredients

  • 500 gr Duroc buikspek

  • 2 el sojasaus

  • 2 el ketjap

  • 1 el sambal

  • 1 el maggie

  • 1 el knoflookpoeder

  • 1 tl zout

  • 1 tl koriander poeder

  • 4 tenen knoflook

  • 1 tl chilivlokken

  • 1 stk sjalot

  • lente ui

  • gebakken uitjes

  • kleine tortilla vellen

  • Ingrediënten saté saus
  • 3 grote el pindakaas

  • 6 el (kokos) melk

  • 3 el Quadruppel bier

  • 2 tl suiker

  • 2 el ketjap

  • Overige benodigdheden
  • Schaal

  • Pakje satéstokjes

  • Aluminium folie

  • Metalen schaal of een pannetje

Directions

  • Snijd de buikspek in stukken van 3/4cm en 1cm dik
  • Plet de knoflook en hak fijn. Snijd de sjalot ook fijn.
  • Doe de knoflook, sjalot, sojasaus, ketjap, sambal, maggie, chilivlokken, koriander en knoflookpoeder in een schaal en meng het goed door
  • Voeg hier de Duroc stukken aan toe en masseer de marinade in het vlees
  • Dek af met aluminium folie en zet in de koelkast voor 8 tot 24u. * Haal het vlees minimaal een uurtje voor je het wilt garen weer uit de koeling, dan kan het op kamertemperatuur komen.
  • Steek de BBQ aan en stook op tot 170/180 graden, leg de satéstokjes ondertussen in koud water. Rijg ze aan zodra het vlees op de grill kan.
  • Kamado heet genoeg? Laat het vlees garen tot de kerntemperatuur ongeveer 80 graden is. Let op: Bewaar de overgebleven marinade.
  • Instructies satésaus
  • Doe de overgebleven marinade in een metalen schaal of pannetje en voeg de pindakaas toe, Om te verdunnen voeg je ook de melk toe.
  • Voor extra smaak voeg je ook de Quardruppel, suiker en ketjap toe.
  • Verwam het geheel op, en proef tussendoor. Nog niet helemaal op smaak? Je kunt er dan wat maggie aan toevoegen.

Notes

  • Door het vlees in de koelkast te laten chillen, trekken alle smaken goed in het vlees. Hoe langer het duurt, hoe lekkerder het vlees wordt. Tussen de 8 en 24 uur is aan te raden.
  • Wanneer het vlees op de BBQ ligt is het belangrijk dat je de klep zo veel mogelijk gesloten houdt. Doordat het vet in de kolen druipt kunnen de vlammen hoog worden en kan het vlees verbranden. Je kunt tussendoor wel voorzichtig eventjes gluren.

Lekker pittig!

Daar houd ik van, niet te flauw, zweet op je voorhoofd. Eten voor echte mannen! (Vrouwen vinden dit trouwens ook echt heerlijk) Ze moeten kunnen zien dat je moet werken én dat je geniet van je eigen gemaakte creatie. Dit Aziatisch kunstwerk is een gegarandeerd succes als je je vrienden uitnodigt voor de bbq. Smullen zullen ze, zelf vind ik het soms moeilijk om met al die complimentjes om te gaan en serveer ik als dank maar wat extra drank.

Over drank gesproken, in de satésaus heb ik bier verwerkt, dit was een succesvol experiment trouwens. Een heerlijk zoet bittertje van de Quadruppel. Je weet echt niet wat je proeft, in goede zin dan 😉

Hoe te bereiden:

  1. Snijd de buikspek in stukken van 3 tot 4 cm en 1 cm dik
  2. Plet de knoflook en hak het fijn
  3. Doe de sojasaus, ketjap, sambal, maggie, chilivlokken, knoflook en koriander en knoflookpoeder in de schaal
  4. Mengen, met een vork of je handen
  5. Duroc buikspek erbij
  6. Masseer de marinade in het vlees, met je mannenklauwen, niet flauw doen hè
  7. Dek af met aluminium folie en zet in de koelkast voor 8 tot 24u, wat jij wil. Een uurtje moet ook kunnen als je weinig tijd hebt maar dat komt de smaak zeker niet ten goede.

Op de bbq

Waarschijnlijk kom je net terug van je werk en heb je honger, althans dat was voor mij het geval. Honger als een paard. We gaan de sate direct grillen, dus stook de bbq op tot zo’n 170/ 180 graden. De satéstokjes laat je even een half uurtje in water weken of je legt de uiteinden op aluminiumfolie zodat ze niet kunnen verbranden. Ik heb 2 stokjes per satestok genomen omdat dit iets stabieler is aangezien het iets grotere stukken zijn dan gebruikelijk. Hierdoor kun je de buitenkant lekker knapperig laten worden en de binnenkant heerlijk mals en zacht. Het vlees is klaar als het een kerntemperatuur van ongeveer 80 graden heeft. Laat het dan nog even een minuutje of 5 rusten en dan is het vlees in ieder geval klaar. Oja, de marinade van het vlees niet weggooien, deze gaan we nu gebruiken voor de satésaus.

TIP: Klep dicht, van de bbq dan. Anders vliegt je vlees in de fik door het vet wat in de kolen druipt. Voor heel even kan dit geen kwaad maar beter doe je de deksel netjes dicht.

Dit bericht bekijken op Instagram

Almost ready, pork belly! Asian style…

Een bericht gedeeld door BBQnoeier (@bbqnoeier) op 2 Aug 2019 om 10:19 (PDT)

De satésaus

En dan nu, de verrukkelijke satésaus maken van de overgebleven marinade. De smaak van het vlees is hier helemaal ingetrokken nu, dit is echt heerlijk. Doe de marinade in een metalen schaal of pannetje. Voeg daarbij 3 grote eetlepels pindakaas, om het te verdunnen gebruik je wat melk. Kokosmelk kan ook, is ook erg lekker. Ik zou mijn naam als BBQnoeier niet verdienen als ik alles hetzelfde zou doen dan anderen. Daarom heb ik nu een Qaudruppel biertje gebruikt, ongeveer 3 eetlepels om heerlijk bitter smaakje te krijgen. Smullen maar.

Om het zaakje nog meer op smaak te krijgen doe je er nog wat suiker bij en wat ketjap, Warm nu de saus op en roer totdat er een glad geheel ontstaat. Niet te warm laten worden anders brandt het aan. Proeven, niet meteen serveren want smaken verschillen natuurlijk. Proef even of de saus voor jou goed is of dat er misschien nog wat Maggie bij mag.

Klaar? Op ‘t bord ermee!

Nu je alles klaar hebt leg je nog even de tortillavellen kort op de bbq totdat ze een beetje bol worden en dan leg je ze op het bord. Giet de satésaus over de buikspek heen, daarover nog wat lenteui en gebakken ui en dan is het smullen maar. Bon appetit!

Dranktips

Zoals je ziet hebben we een heerkijk glas rode wijn, dat erg goed past bij dit gerecht. Deze Camden Park Cabernet Sauvignon kun je gewoon kopen bij de AH en is een van mijn persoonlijke favorieten. Het overgebleven Quadruppel biertje smaakt er ook erg goed bij natuurlijk.

Share the Post:

Related Posts

Nieuwe recepten in je inbox?

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief!