Search
Close this search box.

BBQ Bierkip Dry Rub πŸ‘‰ De Fik Erin #1

bierkip, klaar om van t blik te stappen vriend

Het is zondagochtend, de dag ervoor een bruiloft gehad dus de kater zit er goed in. Toch vind ik nog ergens wat energie om een hele kip uit de vriezer te toveren en te ontdooien. Ik gebruik vaak wat lauw water om het ontdooiproces te versnellen. Hoef ik niet zolang te wachten. Het is overigens raceday, dus in de middag komt Γ©n de formule 1 Γ©n de worldcup mountainbike, tegelijk. Ik kan je zeggen, dat is lastig te combineren maar ik doe het toch. Dan moet er wel iets lekkers en makkelijks op tafel staan. De bierkip dus.

Wat gaan we nu weer doen met dit heerlijke kippetje, een dry rub van De Fik Erin een keer? Normaal ben ik meer van de spicy dingen maar deze rub riep al een tijdje tegen me; “gebruik mij nu een keer op een heerlijk kippetje vriend”. Nou, vooruit met de geit dan maar, uhh kip bedoel ik dan.

BBQ Bierkip Dry Rub πŸ‘‰ De Fik Erin #1

BBQ Bierkip Dry Rub πŸ‘‰ De Fik Erin #1

Recipe by BBQNOEIER
Course: BBQ Recepten, Hoofdgerecht, Kip, Low ‘N SlowCuisine: Hollands
0.0 from 0 votes
Personen

2

Personen
Prep time

30

minutes
Cooking time

1

hour 
Rusttijd

10

Total time

1

hour 

30

minutes
BBQ Mode

Houd je scherm aan tijdens het koken

Ingredients

 • 1 stk hele verse kip 1100gr (bij voorkeur van poelier of markt)

 • Dry Rub van De Fik Erin

 • 3 stk uien

 • 6 tenen knoflook

 • 1 stk blikje bier, voor dit gerecht Leffe Blond *

 • 1 stk paprika

 • 1 stk jalapeΓ±o peper

 • 1 handje kapperappeltjes (ca. 15 stuks)

 • 1 stk stokbrood

 • 1 bakje Heks’nkaas

 • Overige benodigdheden
 • 1 hand kersenrookhout snippers (geweekt in water)*

 • 1 ovenschaal

 • 1 heat deflector

Directions

 • Steek de Kamado BBQ aan en stook deze op tot 150/160 graden. Bovenop het houtskool strooi je de kersenhout snippers
 • Haal de kip uit de verpakkingen dep deze met wat keukenpapier droog
 • Leg de kip in de ovenschaal en bestrooi met de Dry Rub, draai de kip ook een keer om
 • Giet een kwart van het blikje bier in de schaal
 • Pel, snijd, plet 3 van de knoflooktenen en doe deze in het bierblikje. Zet de kip op het blikje
 • Snijd de uien, paprika, kappertjes en overige knoflook in stukjes en voeg deze toe aan de schaal
 • BBQ op temperatuur? Zet de complete schaal in de Kamado. Na ongeveer 50/60min zal de kip gaar zijn, de juiste kerntemperaturen staan verderop
 • Laat de kip 5 a 10 min rusten. Even opdienen en enjoy!

Notes

 • Niet zo’n fan van Leffe Blond? Je kunt bier naar eigen smaak kiezen. Let er wel op dat het uiteindelijke resultaat iets af zal wijken van het recept.
 • Om het verbranden van de kersenhout snippers tegen te gaan week je de snippers ongeveer 15 minuten in koud water.
van een kale kip kun je niet plukken, of toch wel

Bereiding BBQ bierkip

Haal hiervoor al je bbq skills uit de kast! Nee hoor dat valt wel mee, het enige wat je nodig hebt is een goede kwaliteit kip van ong. 1100 gram, de betere dry rub en wat liefde voor lekker eten. De dry rub die ik gebruik heeft een heerlijke zoete en kruidige geur, er zitten veel ingrediΓ«nten in die ik (en jij waarschijnlijk ook) erg lekker vind. Je heb ook een kerntemperatuur meter nodig, waarmee je de temperatuur van de borst, poten en dijen gaat meten.

 1. Haal de kip uit de verpakking en dep deze droog met keukenpapier
 2. Leg de kip in een schaal en bestrooi rijkelijk met de dry rub van De Fik Erin
 3. Draai ‘m om en doe hetzelfde met deze kant
 4. Even de oksels en poten spreiden zodat je ook daar even wat rubt
 5. Doe het blik bier open en drink ‘m op
 6. Pak het volgende blik en giet ongeveer een kwart van het biertje in de schaal
 7. Doe 3 geplette knoflooktenen in het bierblik. De volgorde punt 5/6 is trouwens niet belangrijk, zolang jij het maar naar je zin hebt
 8. Open het kontje van de kip en zet ‘m op het blik bier. Klinkt vies, maar je moet er nu even doorheen, we zijn er bijna
 9. Snijd de uien, paprika en plet de overgebleven knoflook en voeg deze toe aan de schaal
 10. Zet de kip in de schaal. De reden dat ik een schaal gebruik is omdat anders de kip op het rooster makkelijk omvalt op het blik, dat is niet heel stabiel. op deze manier druipt ook al het vocht van de kip in de schaal met de groenten, en da’s lekker

BBQ Voorbereiden

Ik steek mijn houtskool kamado aan, ongeveer tot de rand van de vuurbox houtskool. Plaats daarop het kersen rookhout, ik heb een hand vol rookhout geweekt in water. Zo krijg je een hele subtiele zoete rooksmaak aan je bierkippetje. Plaats de heat-deflector zodat je de bierkip indirect kunt roken en garen. Een temperatuur van 150/ 160 graden is uitstekend. Zo wordt de buitenkant van de kip lekker knapperig en blijft de binnenkant heerlijk sappig. Mits je de kerntemp. goed in de gaten houdt πŸ˜‰

Ready, set, go

Plaats nu de bierkip met schaal en al op het grillrooster en leg je kerntemperatuurmeter klaar. Na ongeveer 50/60 minuten zal de kip echt gaar worden. Pak je thermometer en meet de temperatuur van de borst (filet), poten en dijen. De borstfilet is gaar bij 72 graden, de poten en dijen moeten minimaal 82 graden zijn. Ga niet lager zitten, want zoals je misschien wel weet kun je van rauwe kip salmonella krijgen, daar wordt niemand blij van. Een heerlijke gare kip met knapperig korstje wel, dat kan ik je verklappen!

Bierkip slaapmutsje

Als het goed is heb je nu de kip op juiste temperatuur, nog even geduld en hij mag geserveerd worden. De kip moet nog even rusten, ong. 5 tot 10 minuutjes. Doe een mooi stuk aluminiumfolie om de (space) kip heen en laat ‘m even rusten.

Ik was even de tijd vergeten, het was erg spannend met de races dus heeft ‘t kippetje 12 minuten gerust. Wel handig want nu kan ik meteen beginnen met snijden en eten zonder mijn jatten te verbranden.

Serve with love πŸ₯°

Opdienen doe je met liefde, net als elk ander bbq gerecht dat je op tafel zet. Een heel klein beetje aandacht voor het eten en waar het vandaan komt. Je hoeft geen gebedje te doen maar sta gewoon even stil bij hoe fijn het leven is met buiten koken als een holbewoner. Geen zorgen, alleen maar lekker eten dat met liefde op tafel moet komen.

Omdat ik lekker makkelijk wil snoepen tijdens de race snijd ik de kippenpoten, dijen en filet in redelijk kleine stukken. Ik serveer dit met kapper appeltjes, deze zure rakkers staan in heerlijk contrast met de zoet/ zout gekruide kip. De groente is inmiddels ook heerlijk gaar en prik je zo even weg met een vorkje. Een heerlijk stokbroodje met heksenkaas mag dan ook absoluut niet ontbreken.

Share the Post:

Related Posts

Nieuwe recepten in je inbox?

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief!