Hoe steek je een houtskool BBQ aan?

bbq aansteken

Voor een doorgewinterd barbequefanaat als ik is dit een hele gekke vraag om te beantwoorden. Hoezo weet jij niet hoe je een bbq houtskool aan steekt? Vroeger toen ik klein was was ik al een piromaan, dat is nooit meer verdwenen. Vuur en vlammen, en iets aansteken is bij mij net zoals lopen, dat verleer je nooit meer. Maar (gelukkig) is niet iedereen zoals ik dus ga ik je helpen om net zo te worden als ik šŸ˜‰

Bepaal de tijd van je sessie

Als je even kort wat vlees wil aanschroeien en grillen heb je natuurlijk niet zoveel kolen nodig. Vaak is een bodempje al voldoende. Je hele gril volstorten met houtskool is dan zonde. Ga je een wat langere sessie doen dan doe je meer kolen in de bbq. Niet tot het randje zodat het rooster niet meer past, of dat de kolen net 2 cm onder het rooster liggen. Maar laat voldoende ruimte. Dit varieert per bbq. Kortom het BBQ recept bepaald de tijd šŸ˜‰

Koop goed houtskool

Houtskool is vaak net zo belangrijk als de kwaliteit van de producten die je gaat grillen. Koop een goed merk als Black Ranch of Dammers. Zo’n zak gruis van de supermarkt, daar wordt niemand blij van, laat die maar links liggen. Of het moet een extreem noodgeval zijn, dan valt dit in de categorie “bij gebrek aan beter”.

Aanmaakblokjes

Aanmaakwokkels

Doe mij een lol en vergeet die chemische witte rakkers van de supermarkt, deze witte smeerlappen geven je vlees een vieze smaak en zijn ook nog eens niet heel erg gezond. Zelf gebruik ik altijd BBQ anmaakwokkels, deze zijn praktisch geur en reukloos en branden als de hel. Aanmaakwokkels zijn voorzien van een waslaagje (soort kaarsvet) waardoor ze snel ontbranden en in no-time heet genoeg zijn om het houtskool snel aan te krijgen. Gebruik 1 of 2 wokkels om je Q aan te krijgen.

Hoe? Leg eerst wat kolen neer, dan de wokkel(s) erop, steek ze aan en dan weer een klein laagje houtskool stapelen en gaan met die banaan.

Luchttoevoer

Op de meeste barbecues kun je zelf regelen hoeveel zuurstof er bij houtskool komt. Hoe meer zuurstof, hoe sneller je kolen heet worden. Zorg er dus voor dat het vuur en je kolen in het begin voldoende zuurstof krijgen. Vervolgens doe je het schuifje van het zuurstof wat dichter en als je een deksel hebt, doe dan ook de deksel er op. Zo kun je de temperatuur beter beheersen. Want een stuk aangefikt en veel te gaar biefstuk wil niemand voor zijn kiezen krijgen.

Share the Post:

Related Posts