Beef Rendang op Maleisische Wijze

Beef rendang van de bbq

Als je van Aziatisch eten houdt, dan is rendang misschien wel het lekkerste gerecht om zelf te maken. Een mega lekker stoofpotje dat met de dag lekkerder wordt. Daarom raad ik ook aan dit gerecht een dag van tevoren te maken zodat de smaak van alle kruiden in het vlees kunnen trekken. Dus op vrijdag het vlees ontdooien en eventueel marineren, zaterdag op de BBQ en zondags eten.

Dit recept bevat ontzettend veel ingrediënten en deze kun je het beste scoren bij een Aziatische toko. Zelf ben ik zeker wel een half uur aan het zoeken geweest naar alle potjes en specerijen. Tot het moment dat ik er de pest in kreeg, toen heb ik maar even een medewerker aan zijn oren getrokken. “Laat jij maar eens even zien waar dit allemaal staat” Zei ik! Had me zeker 20 minuten gescheeld als ik dat meteen had gedaan.

Het vlees is afkomstig van een Hollandse koe, riblappen van de Bommelse blonde om precies te zijn, een (h)eerlijk stuk vlees, perfect voor dit gerecht.

Beef Rendang op Maleisische Wijze

Beef Rendang op Maleisische Wijze

Recipe by BBQNOEIER

Tip: Voor de meeste smaak maak je de rendang een dag eerder. Zo kunnen alle smaken goed intrekken en hoef je het alleen nog even op te warmen op de dag zelf.

Course: BBQ Recepten, Hoofdgerecht, Low ‘N Slow, RundCuisine: Aziatisch
0.0 from 0 votes
Personen

2

Personen
Voorbereiding

45

minutes
Kooktijd

5

hours 
Total time

5

hours 

45

minutes
BBQ Mode

Houd je scherm aan tijdens het koken

Ingredients

  • 1 kg Bommelse blonde riblappen

  • ten stk tenen knoflook

  • 4 stk sjalot

  • 3 stk staafjes kaneel

  • 2 stk steranijs

  • 500 ml kokos crème

  • 1 el zout

  • 1 el vers gemalen zwarte peper

  • 1 stk zakje gedroogde chilipepers

  • 2 el tamarind

  • 4 stk kastanje (macadamia of cashew mag ook)

  • 6 stk kruidnagel

  • 1 stk laos wortel, 1 duim groot

  • 1 stk gemberwortel, 1 duim groot

  • 6 stk kardemom zaden

  • 4 stk limoenblaadjes (het liefst vers)

  • 1 stk zakje kokos flakes

  • 1 stk bosje lenteui

  • 1 stk bakje gebakken uitjes

  • 2 kopjes basmati rijst

  • 6 stk jeneverbessen

  • Overige benodigdheden
  • braadpan / gietijzeren pan / dutch oven

  • steelpannetje met deksel

  • blokje appel rookhout voor op de BBQ

  • staafmixer

  • koffiemaler of vijzel

  • veel geduld

Instructies kruidenpasta rendang

  • Pak de koffiemaler of vijzel en doe hier het volgende in: Kardemom zaden, kruidnagels, 1 steranijs, kaneel staafjes en een handje gedroogde chilipepers
  • Maal tot de kruiden fijn zijn
  • Voeg de kastanjes toe en maal deze ook fijn, tot het geheel een pasta is
  • Pel de sjalotten en knoflook, en voeg deze samen met de laos- en gemberwortel toe in de kom/beker van de staafmixer en mix alles tot het een geheel is
  • Voeg hier vervolgens de pasta aan toe en meng alles goed door elkaar
  • Pak de pan en bak de pasta in een paar minuten een beetje droog, dit doe je om de smaken naar boven te laten komen. Doe het mengsel vervolgens in een schaal en laat even afkoelen
  • Instructies BBQ
  • Stook de BBQ op tot 220 graden
  • Schroei de riblappen even kort aan en snijd ze daarna in stukken (zie afbeeldingen)
  • Laat de BBQ afkoelen naar 110 graden
  • Doe het vlees, de kruidenpasta en 250ml kokoscrème in de gietijzeren pan en meng het door elkaar. Bij 120 graden kan de pan al op de BBQ, en laat dit een uurtje of 1.5 pruttelen.
  • Voeg na 1.5u 2 el tamarind toe en meng het er goed doorheen. Voeg vervolgens de limoenblaadjes toe
  • Pak een vuurvaste handschoen licht het rooster op. Zo kun je het blokje appel hout op de kolen leggen *
  • De pan moet minimaal 3 uur op de BBQ staan, ik heb het 5 uur laten staan. Dan is vlees echt mals. Na 3 uur op de BBQ voeg je de kokos pasta toe
  • Instructies kokos pasta
  • Doe een kopje kokos flakes in een pannetje en laat zachtjes gaar worden tot ze donker van kleur worden
  • Doe de flakes nu in de vijzel en maal tot een pasta
  • Voeg een scheutje kokos crème tot het een stevig papje is. Klaar? Voeg toe aan de pan met rendang
  • Instructies rijst
  • Was de rijst met koud water
  • Doe de rijst vervolgens in een pannetje en voeg daar 1 steranijs, de jeneverbessen en een snufje peper en zout aan toe
  • Doe hier vervolgend koud (!) water bij en zet 10 minuten op het vuur met de deksel op het pannetje. De hoeveelheid water die je nodig hebt staat verderop
  • Na 10min haal je de pan van het vuur en laat je de rijst (met deksel nog op de pan) nog 5min na stomen. Na 5min kan de deksel eraf en is het klaar om op te scheppen

Notes

  • Vind je de boodschappenlijst te lang? Dan zou je bij de toko ook een rendang boemboe kunnen kopen. Niet zo lekker uiteraard, maar een prima alternatief.
  • Niet zo’n fan van appel hout? Dan kun je bij dit recept ook kiezen voor kersen hout. Week het blokje even in water voordat je deze op de kolen legt, zo kan het geen vlam vatten.

Ok, 6 uur ‘s morgens, tik ‘m aan-de-bak 👊🏻

Het geeft niet, als je niet zo vroeg wakker bent als ik. Want ik heb een lange dag voor de boeg, dus begin ik maar vroeg met de voorbereiding. Als eerste gooi ik de achterdeur open, shit, het regent. Ik kijk toch even op de buienradar, en ik zie dat het over 20 minuten droog wordt. Fijn dacht ik, kan ik in ieder geval al beginnen met de kruidenpasta voor de rendang.

Beef rendang bbq sfeer tuin
  1. Pak je keukenmachine of koffiemaler uit de kast, was ‘m even af en droog goed af
  2. Doe de gedroogde kruiden erin
    1. Kardemom zaden
    2. 6 kruidnagels
    3. Steranijs
    4. 3 staafjes kaneel
    5. Handje gedroogde chilipepers
  3. Maal de kruiden totdat alles fijn is
  4. Voeg de chestnuts toe en maal nog een keer totdat het een pasta is
  5. Doe de sjalotten, knoflook, laos en gemberwortel in een beker en maak tot 1 glad geheel met een staafmixer
  6. Vervolgens doe je de pasta erbij en meng door elkaar
  7. Pak een pan en bak de pasta een beetje droog, hierdoor komen alle smaken naar boven
  8. Doe het mengsel in een schaal en laat even afkoelen
  9. Geniet even van de geur die vrij komt tijdens dit proces, neem even de tijd 😉

Op naar de BBQ

Nadat de kruidenpasta is gemaakt steek ik de bbq aan. Ik ga de riblappen (tegen origineel recept in) toch even kort goed aanschroeien op een temperatuur van 220 graden zodat de buitenkant een dun korstje krijgt en dus ook de echte bbq smaak. Daarna snijd je de riblappen in stukken van 2 x 2 cm, of iets groter. Jij bepaalt wat je lekker vindt.

Zodra je het vlees van de bbq haalt doe je het bovenste en onderste ventilatierooster bijna dicht zodat de bbq kan afkoelen tot 110 graden. Dit is de temperatuur waarop we de rendang gaan garen. Als je een kamado hebt dan doe je het onderste rooster op ongeveer 2 vingers dikte dicht en de top vent ongeveer 2 a 3 mm.

Alles in de Dutch oven

Als de bbq is afgekoeld tot een temperatuur van 120 graden kun je de gietijzeren Dutch oven alvast met de kruidenpasta en het vlees op het grillrooster zetten. De rendang moet minimaal 3 uur garen. Zelf houd ik van lekker mals vlees en heb daarom het vlees 5 uur op de bbq gehad.

  1. De Dutch oven kan met 120 graden op de bbq. Voeg 250 ml. Kokoscreme, de kruidenpaste en het vlees toe, en meng door elkaar
  2. Laat even een uurtje of 1.5 pruttelen
  3. Voeg nu 2 eetlepels tamarind toe en meng weer goed door elkaar. De tamarind zorgt voor een klein zuurtje in het vlees dat pas de volgende dag echt goed tot zijn recht komt
  4. Nu is het ook tijd om de limoenblaadjes toe te voegen, ruik er ook even aan. Alsof je in een Indonesisch restaurant staat, nietwaar?
  5. Pak een vuurvaste handschoen, licht het rooster op en doe een blokje appel of kersen rookhout tussen de kolen.

Last but not least, Kokos pasta

Om het een echte rendang te maken moet er nog een Kokos pasta bij. Dit maak je als volgt.

  1. Doe 1 kopje gedroogde Kokos flakes in een pannetje
  2. Laat zachtjes gaar worden tot er een donker bruine kleur zichtbaar is
  3. Doe de flakes nu in de vijzel en maak de flakes tot een heerlijk geurende pasta
  4. Je kunt en nog een klein scheutje Kokos crème bij doen voor de smaak

Dit heerlijke geurende goedje doe je nog even bij de rendang en dan kun je lekker achterover leunen voor een uur of 2/3.

Wat serveer je bij een rendang? Basmati rijst natuurlijk

Niet zomaar even een pannetje met water en rijst, nee wel in stijl. Met steranijs, jeneverbessen en zout. Hoe? Zo:

  1. Was de rijst goed met koud water, dit voorkomt dat de rijst straks aan elkaar plakt
  2. De formule is als volgt, 1 kopje rijst, 2 kopjes water (per persoon)
  3. Doe de gespoelde rijst in een pannetje, doe de steranijs, jeneverbessen, en een snufje zout en peper bij de rijst
  4. Dan doe je koud water bij de rijst en zet je de pan op het vuur, ja het is verleidelijk om snel kokend water uit de Cooker te tappen maar doe het net he!
  5. Doe een deksel op de pan en laat 10 minuten koken. Laat die deksel zitten! Niet stiekem even kijken 😉
  6. Na 10 minuten haal je de pan van het vuur en laat je de rijst nog even na-stomen voor 5 min.
  7. Nu mag het deksel er af, als het goed is kun je het direct opscheppen
  8. Knoop deze methode goed in je oren, want nu wil je je rijst nooit meer anders

Tot slot, opdienen en bier

Als je rendang en de rijst klaar zijn kun je smullen, serveer met frisse lenteui en gebakken uitjes voor een heerlijke crunch. Blus ‘m met een heerlijk stevig-frisse Affligem tripel of een ander lekker speciaal biertje. Selamat menikmati makanan Anda

Share the Post:

Related Posts