Search
Close this search box.

Welk merk kamado is het beste?

welk merk kamado moet ik kiezen

Dat is de brandende vraag die iedereen die op zoek is naar een kamado zichzelf afvraagt! En het antwoord daarop is vrij genuanceerd; koop iets dat bij je portemonnee past, en iets dat je mooi vindt. Want je moet er tenslotte toch je hele leven naar kijken. Als het een beetje mee zit dan.

Prijs kwaliteit

Laat ik eerlijk zijn, alles wat je tegenwoordig boven de 1000,- kunt kopen, is relatief gelijk aan elkaar wat betreft kwaliteit. Daar hoef je het verschil echt niet te zoeken. Waar wil de verschillen zitten? Dat is dit:

  1. Afwerking: je hebt kamado’s zijn zijn afgewerkt met spuitlak, glanzend en mat glazuur. Je raad het al, de spuitlak is natuurlijk het goedkoopst om te produceren, de glanzende varianten zijn weer wat kostbaarder, en de kamado’s met een matte afwerking zijn het kostbaarst om te produceren.

    Daarnaast zijn veel kamado’s tegenwoordig uitgerust met een glasvezel pakking, dat in tegenstelling tot de traditionele vilten pakkingen veel langer meer gaan. Zo moet je de vilten variant bij 3 x maandelijks gebruik al na 1.5/2jr al gaan vervangen.
  2. Accessoires: kijk naar de accessoires die bijegeleverd worden, zit er een heat deflector/ hitteschild bij, wordt er een gietijzeren rooster bijgeleverd die het echte grillwerk succesvol laat verlopen? En bijvoorbeeld een houtskoolmand, waarmee je in no-time je houtskool ververst hebt. En een aslade is natuurlijk ook erg handig bij het schoonhouden van je kamado.
  3. Design: ook een belangrijk aspect, het design! Voor de mensen zoals ik, die een oogje hebben van hoe een goed ontwerp in elkaar steekt, zijn de pareltjes er makkelijk tussenuit te pikken. Maar ik zal even een opsomming maken van de kamado’s waarvan ik vind dat deze designtechnisch goed in elkaar steken.

Er zijn natuurlijk vele merken, teveel om ze allemaal goed onder de loep te nemen. Maar ik vergelijk er nu 3.

  1. Grill Bill; ik hoef er geen geheim van te maken natuurlijk, naast dat ik zelf een groot aandeel heb in het ontwerp van deze kamado vind ik dat iets dat compleet anders is dan de rest erg interessant. Een glad en mat zwart ontwerp is iets dat je niet vaak ziet.
  2. BGE; een merk dat naast een goed ontwerp ook een leuk verhaal verteld. Iets dat we bij Grill Bill ook belangrijk vinden. De nieuwe margietschijf ziet er gelikt uit, alsook het onderstel, dat je overigens altijd bij moeten kopen. In tegenstelling tot vele andere merken.
  3. Kamado Joe; als je de fel rode kleur accepteerd, dan is het design erg prettig om naar te kijken, geen lompe deksel, alles is in verhouding.

En dan de hamvraag, waarom verschillen de prijzen zo enorm?

Het grootste verschil is te wijten aan merkstrategie, men heeft altijd de illusie dat als iets duur is, dan moet het wel goed zijn. En de kans dat deze mensen dus iets negatiefs zeggen over iets waarvoor ze zo ontzettend veel betaald hebben is natuurlijk zeer klein ;-), als je je daar bewust van bent, dan maak je in de toekomst wellicht andere keuzes, of toch niet?

Nog een deel van deze strategie is, verkoop door dealers, die bijvoorbeeld bij de verkoop van een BGE of kamado Joe product een dikke 30 tot 40% van de marge in hun zak steken. Waar Grill Bill iets compleet anders doet, namelijk als fabrikant rechtstreeks aan de consument leveren.

Welk merk kamado moet ik nu kiezen?

Mijn advies zou zijn, kijk naar wat je te besteden hebt, en wat je een goede prijs vind voor wat je krijgt. En koop iets dat je mooi vind! Heb je een rode keuken? Dan is het waarschijnlijker dat je voor een kamado Joe kiest, heb je een groene Jaguar voor de deur? Dan kies je natuurlijk voor een BGE 😉

Share the Post:

Related Posts

Nieuwe recepten in je inbox?

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief!