Als je van Grieks eten houdt dan moet je weten hoe je de beste kip souvlaki moet maken. Ik ben zelf een paar keer naar Griekenland geweest, op Kreta. En heb daar als een echte Gyros en Souvlaki verslaafde elk restaurantje gehad, op zoek naar de beste smaken. Die heerlijke Griekse kruiden, knoflook en tzatziki, dat is pas vakantie! Althans, voor mij dan.
En als je denkt dat souvlaki moeilijk te maken is, dan denk nog maar een keer. Ik stond er versteld van hoe eenvoudig het is. Een paar simpele verse ingrediënten en de juiste bereidingswijze brengen Griekenland naar jouw bbq tuin.
Het liefst zou ik elke dag Grieks eten, omdat dit me terugbrengt naar het mooie warme Griekenland, het land van tzaziki, gyros en.. souvlaki. En Ouzo! Er zijn nog veel meer dingen om op te noemen maar deze dingen komen als eerste in mij op.
Kippendijen marineren
Tzatziki, volgens traditioneel recept met geheim ingrediënt
Wie lust deze heerlijke frisse en gezonde saus nu niet? Tzatziki is misschien wel mijn meest favoriete witte sauzen. Eenvoudig te maken en ook nog erg gezond. Dat hebben die Grieken wel goed bedacht! Veel mensen denken dat knoflook en komkommer het enige is in een tzatziki recept, ook lekker maar je mist dan echt wel wat. Het echte geheim ga ik je nu verklappen 😉
De BBQ aan
Nu de kip en de tzatziki bijna klaar zijn met intrekken jij mooi even tijd om de bbq aan te steken. Op 180 graden, je gaat de kipdijen direct boven de hete kolen grillen op de bbq. Dit zorgt voor een knapperige buitenkant en een super malse binnenkant. Ik heb deze keer net voordat het vlees erop gaat wat kersen houtsnippers in de kolen gegooid voor een lekker rooksmaakje. Omdat het best snel gaat kun je droge snippers gebruiken, dan rookt het wat sneller op.
Souvlaki op de BBQ
Als je bbq bijna heet genoeg is dan tover je wat metalen of houten spiesen uit de kast en rijg je hier de kipdij aan, leg ze op de bbq todat de kerntemperatuur 75 graden is. Dan zijn ze lekker gaar en super mals. De kipdijen met vel krijgen zelfs een heerlijk knapperig jasje, dit krijg je met kipdij zonder vel minder snel voor elkaar.
De pita’s
Een pita kun je zowel als voorgerecht als bij het hoofgerecht eten. Als je geen tijd hebt om een pita zelf te maken, net als ik. Dan koop je ze in de winkel, ik koop ze zelf altijd in bij de Sligro. Daar hebben ze pita’s in verschilldende maten die het dichtst in de buurt komen bij de pita’s die je bij een Grieks restaurant krijgt. Leg ze even 2 minuten om en om boven de hete kolen op de bbq, zo krijgen ze een krokant jasje en zijn ze erg lekker als voorgerecht.
Als ze souvlaki klaar is dan serveer je deze op een mooie plank, en voor wat extra smaak knijp je nog wat citroensap uit over de souvlaki, van de overgebleven halve citroen. Zo hoef je niks weg te gooien.
Drank tip
Ouzo! En een frisse witte wijn of een Mitos biertje om af te blussen. YAMAS! (= Grieks voor proost)